HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten WinkelW'tjes
 

 

Kerstrecepten voor grote én kleine koks

 

Kerstkransjes
Kerstpudding
Caramel snoepjes
Sneeuwballen dessert
Crème brûlée
Kerst Bowl



Zie ook ingezonden tips van recepten of traktaties van (groot)ouders.

 

 

KERSTKRANSJES

Ingrediënten:
200 g bloem
150 g boter of margarine
100 g basterdsuiker
1 eigeel
1/2 ei om te bestrijken
150 g amandelen en/of een paar lepels suiker

Klaarzetten:
beslagkom, ovenbakplaat, deegroller, uitsteekvormpjes.

Bereiding:
Meng de bloem met de boter in een beslagkom. Doe er de basterdsuiker en het eigeel bij en kneed er deeg van.
Rol het deeg op een met bloem bestoven tafel uit tot een lap van 1/3 cm dikte ontstaat. Steek hier kransjes uit met een uitsteekvormpje. Steek uit het midden van het kransje een klein rondje.
Klop het halve ei los. Leg de kransjes 3 cm van elkaar af op een beboterde ovenbakplaat en bestrijk ze met losgeklopt ei. Bestrooi ze met amandelen en/of suiker. Bak de koekjes 20 minuten op 180 graden Celsius.

Terug

 

 

KERST PUDDING

Ingrediënten:
20 gram oranjesnippers
20 gram gesnipperde gember
25 gram bitterkoekjes
25 gram lange vingers
boter om in te vetten
1 appel
1 peer
1 klontje boter
citroensap
3 dl melk
3 eieren
30 gram suiker

Klaarzetten: schaal, pan, schaal.

Bereiding:
Maak de oranjesnippers en gembersnippers nog fijner dan ze al zijn. Verkruimel de koekjes of snijd ze in stukjes. Schil de appel en de peer. Verwijder de klokhuizen en snijd de vruchten in stukjes. Bak de appel en peer in de boter goudbruin Laat het grootste deel van het vocht verdampen. Druppel er citroensap overheen. Meng snippers, koekjes en vruchtenstukjes door elkaar. Klop melk, eieren en suiker door elkaar.
Beboter een hoge schaal van ca. 1 liter inhoud Leg het vruchtenmengsel erin.
Giet het melk-eimengsel er over heen. Sluit nu de schaal met een deksel.
Zet de schaal in een pan met zacht kokend water Laat de pudding in ca. 1-1½ uur stollen.
Draai de pudding dan op de kop op een schaal.

Terug

 

 

CARAMEL SNOEPJES

Ingrediënten:
450 gram suiker
1 zakje vanille suiker
3 eetlepels water
50 gram boter
2 eetlepels stroop
3 deciliter melk
1,5 deciliter room

Klaarzetten: steelpan, bakblik.

Bereiding:
Suiker, vanillesuiker en water in een steelpannetje onder zachtjes roeren aan de kook brengen. Vervolgens boter en stroop toevoegen. Als de boter gesmolten is voeg je de room en de melk toe. Nu op een hoog vuur 15 minuten laten doorkoken. Daarna neem je de pan van het vuur en je klopt het mengsel op tot het dikker wordt. Schenk de vloeistof vervolgens in een bakblik met hoge randen waarin de caramel kan afkoelen en opstijven.
Als het eenmaal koud geworden is, kan de caramel met een mes (in het bakblik)- in blokjes worden gesneden.

Terug

 

 


KERSTBROOD

Benodigheden:

25 gram geklaarde boter
200 gram gewelde rozijnen
100 gram gewelde krenten
50 gram blokjes sukade
20 gram oranjesnippers
80 gram amandelspijs
10 gram gepasteuriseerd ei
5 gram citroenrasp
250 gram gezeefde patentbloem
1 dl melk van 37 °C
75 gram boter
25 gram gist
5 gram zout
25 gram witte basterdsuiker
25 gram gepasteuriseerd ei
5 gram stuifbloem
25 gram boter
poedersuiker naar smaak

klaarzetten:
Besmeer de bakplaat met de geklaarde boter.
Meng de rozijnen, krenten, sukade en oranjesnippers in een bak.
Vermeng de amandelspijs, het ei en de citroenrasp in een tweede bak.
Maak van de amandelspijs rollen.

Bereiding:
Maak een gistdeeg van de patentbloem, de melk, de boter, de gist, het zout, de basterdsuiker en het ei. Laat dit 10 minuten op een warme plaats (ong. 28'C) onder plastic folie rijzen. Werk de vulling door het deeg. Laat het deeg nogmaals 10 minuten onder plastic folie rijzen. Bol het deeg op in een ovaal, langwerpig model. Leg de amandelspijs erin en vouw het deeg dicht. Laat het deeg op een bakplaat 10 minuten onder plastic folie rijzen. Bak het Kerstbrood in een oven van 190'C gedurende 40 minuten. Bestrijk het brood direct na het bakken met boter. Bestuif het met poedersuiker.

Laat het brood afkoelen op een rooster. Bewaar het brood voor later gebruik in een plastic zak. Het brood is veertien dagen houdbaar.

Terug

 

 

SNEEUWBALLEN DESSERT

Ingredienten:
250 gram aardbeien, 125 mililiter slagroom, 2 zakjes vanillesuiker, 25 gram boter, zout, 30 gram bloem, 1 ei, frituurolie, poedersuiker.

Bereiding:

Was de aardbeien en halveer ze. Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker. Doe de room over in een spuitzak met kartelmond.

Breng in een steelpan 3/4 deciliter met de boter en een snufje zout aan de kook en laat de boter smelten. Roer de bloem er in een keer door> Blijf roeren tot het deeg van de pan loslaat. Roer de ei erdoor tot het helemaal is opgenomen.

Verhit de olie of het vet in een frituurpan tot 180 graden. Verdeel het deeg in 12 bolletjes. Frituur 4 bolletjes tegelijk in circa 5 minuten bruin en gaar. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Frituur de rest van de sneeuwballen op dezelfde manier. Laat ze iets afkoelen.

Snijd de sneeuwballen open en spuit er room tussen. Leg ze op vier borden en verdeel de aardbeien erover. Strooi er royaal poedersuiker over.


Terug

 

 

Crème brûlée

Ingrediënten
600 milliliter slagroom
1 theelepel(s) oranjebloesemwater
royaal nootmuskaat
geraspt 8 grote eidooiers
3 eetlepel(s) fijne kristalsuiker
6 eetlepel(s) rietsuiker
4 velletje(s) eetbaar bladgoud (verfwinkel)

Benodigdheden
Taartvorm (Ø 20 cm) crème brûlée brander

Zet de taartvorm minimaal 20 min in de vriezer. Breng room, oranjebloesemwater en flink wat geraspte nootmuskaat op matig vuur tegen de kook aan. Klop de eidooiers en de kristalsuiker in een kom en giet er al kloppend de room bij. Doe het mengsel terug in de schoongemaakte pan. Laat op matig vuur in ca 10 min onder voortdurend roeren binden. Wanneer het mengsel dik genoeg is, rasp je er nog wat nootmuskaat over en giet je hem in de ijskoude taartvorm.

Laat afkoelen en zet hem in de koelkast tot hij echt helemaal koud is. Strooi er de rietsuiker over en ga er met de brander over tot er een schildpad-achtig gekarameliseerd pantser op ligt. Breng met een kwastje of, nog makkelijker, met je vingertoppen her en der bladgoud aan op de harde laag. Druk het zachtjes aan en strijk het glad.

Terug

 

 

KERST BOWL

Ingrediënten
1 blik(ken) perziken met sap (800 ml)
1 blik(ken) lychees uitgelekt (400 ml)
3 kaneelstokjes
500 milliliter sinaasappelssap
vers geperst 1 handpeer, geschild
2 groene appels, geschild
200 gram verse ananas, in stukjes
4 mandarijnen, geschild
1 potje(s) kersen, uitgelekt
1 fles(en) Cava (of bruisend appelsap)

Benodigdheden
Bowlschaal

Boven de bowlschaal of een grote kom de perziken afgieten. Lychees met kaneelstokjes en sinaasappelsap door perziksap roeren. Perziken in dunnen partjes snijden. Peren en appels in kleine stukjes snijden. Mandarijnpartjes losmaken van elkaar. Al het fuit door perzik-sinaasappelsap scheppen en de bowl een harfuur afgedekt in de koelkast zetten, zodat alle smaken kunnen intrekken. Kersen door de bowl scheppen, Cava erbij schenken. Bowl in glazen scheppen en serveren met kleine vorkjes.

 

Terug

Meer lekkere recepten?

 

 

 

SINTERKLAAS bij peuterplace.nl

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Koekjes bakken
met Flip de Beer

 

SINTERKLAAS recepten

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

© 2004 - 2016 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Disclaimer - Copyright