HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen   TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten WinkelW'tjes Forum

 

Recepten uit andere landen en culturen

 

Amerikaanse pancakes
Brik (ramadanrecept)
Chebakia (ramadanrecept)
Cornbread (maisbrood)
Gehakttajine met tomaat en paprika (Marokko)
Jambalaya (Suriname)
Meatloaf (Amerikaans gehaktbrood)
Pindasoep (Suriname)
Surinaamse pastei voor kids

Meer recepten

Tip: Kip zoekt kok


Tips? Mail de redactie!

 

 

Amerikaanse pancakes

Ingrediënten
1 kopje zelfrijzend bakmeel
1 ei
1 kopje melk
2 eetl. gesmolten boter
,1 eetl. suiker
1 tl. bakpoeder
1/2 tl. baking soda - dit komt uit Amerika, gebruik anders iets meer bakpoeder.
Bij 4 personen kun je de aantallen van de ingredienten gewoon verdubbelen.

Voorbereiding
Een klontje boter smelten in een steelpannetje, de boter niet bruin laten worden. 2 eetl. gebruiken voor het beslag en de rest bewaren om in te vetten. Het ei loskloppen in de beslagkom en alle ingredienten toevoegen en goed mixen tot een glad beslag.

Bereidingswijze
De plaat of pan verwarmen en met het kwastje bestrijken met boter. Dan een pollepel van het beslag in de pan of op de plaat (het moet rond van vorm zijn en niet zo groot als Nederlandse pannenkoeken). Je kan er meerdere tegelijk doen als het past. Het vuur niet te hoog zetten anders brandt het aan. Als het pannenkoekje gaat bubbelen en de bubbeltjes gaatjes worden, kan je hem omkeren. Even de andere kant bruin laten worden en dan weer nieuwe maken tot het beslag op is. Wel tussendoor steeds invetten met het kwastje.

Deze pancakes moet je eten met een laagje boter (smeerboter voor op brood) en de echte pancakestroop, te koop bij o.a. Chill Out in de Bijenkorf. Eerst een laagje boter, stroop erover, nog een pancake erop, boter en stroop erover en stapelen maar!

Terug naar boven

 

 

Brik (gegeten tijdens de Ramadan)

Ingrediënten
1 ui
1 peterselie
1 aardappel
tonijn in olie
4 eieren
4 loempia vellen
Peper
Zout
Zonnebloemolie

Voorbereiding
Ui fijnsnijden, peterselie fijnsnijden, aardappel koken/bakken en in blokjes snijden, tonijn uit de blik halen (zonder olie) en dit alles mengen.


Bereidingswijze

Mix van ui, peterselie, aardappel en tonijn op een loempiavel.
Zijkanten van loempiavel vrijhouden en in het midden een kuil maken. Een rauwe ei in de kuil en peper en zout eroverheen. Loempiavel als driehoek vouwen en aan de 3 zijkanten goed vasthouden. Bakken in olie en tussendoor zijkanten goed dichthouden totdat de loempiavel goudbruin is gebakken
.

Terug naar boven

Chebakia (gefrituurde honingvlecht)

Dit gerecht wordt gegeten tijdens de Ramadan

Ingrediënten
2 kg bloem
snufje zout
1 theelepel kaneel
1 pakje safraan,opgelost in water
2 geklutste eiren
30 gr verse gist,opgelost in lauw water
2 glazen lauw water
olie om te bakken
1 kg honing
2 eetlepels oranjebloesemwater
300 gr sesamzaad

Bereidingswijze
Meng in een kom bloem met zout,kaneel,safraan,eieren,gist en water.Kneed het geheel gedurende 30 min krachtig.Rol ballen zo groot als een appel uit en snijd ze in repen van 10 cm lang,2 cm breed en 1-2 mm dik.Maak van drie repen een vlecht en plak de uiteinden van de repen goed vast op elkaar.Breng in een pan honing en oranjebloesemwater aan de kook en laat het geheel pruttelen in de buurt van waar de krakelingen gebakken gaan worden.Verhit olie in een koekenpan en bak de krakelingen goudgeel.Schep ze met een schuimspaan uit de pan en dompel ze 1 a 2 min in het honingmengsel(maak de schuimspaan steeds schoon).Laat ze uitlekken,leg ze op een schaal en bestrooi ze licht met sezamzaad.

 

Terug naar boven

 

 

Cornbread (maisbrood)


Hoewel cornbread oorspronkelijk uit het zuiden komt, is het in heel Amerika populair. Niet alleen wordt het bij de warme maaltijd geserveerd om de jus mee op te deppen, ook op een uitgebreide ontbijttafel ontbreekt het meestal niet om het laatste restje spekvet van het bord te vegen. Het is een cake-achtig, enigszins zoet gebak dat niet erg rijst. Behalve in de oven wordt cornbread ook wel als dikke pannenkoekjes in hete olie gebakken.

Ingrediënten
25 g boter plus een klontje voor het invetten, 1 ei, 2.1/2 dl melk, 125 g maismeel (polenta), 75 g bloem, 1 el bakpoeder, 1 el tafelsuiker, mespunt zout

Voorbereiding
De oven op 220 graden voorverwarmen. Een ovenvaste schaal of bakvorm van 20 cm doorsnee beboteren.

Bereidingswijze
De boter smelten en laten afkoelen. Het ei met de melk loskloppen. Het maismeel met de bloem, bakpoeder, suiker en zout vermengen. Het eimengsel en de boter erdoor roeren tot een glad beslag is ontstaan. Het beslag in de vorm schenken en het gebak in het midden van de oven 20-30 minuten bakken tot het goudgeel is. Het gebak in puntjes gesneden serveren.

Variatietip
Als variatie kan een in heel dunne ringetjes gesneden lente-uitje aan het beslag worden toegevoegd.

 

Terug naar boven

 

Gehakttajine met tomaat en paprika

Ingrediënten
Voor het gehakt:
500 gram rundergehakt;
1 ui, zeer fijngehakt,
8 takjes platte peterselie, fijngehakt;
1 koffielepel gemberpoeder;
1 1/2 koffielepel zwarte peper;
1 mespuntje kaneelpoeder;
2 eetlepels paneermeel;
zout naar smaak.

Saus
1 fijngesneden ui;
8 takjes fijngehakte verse koriander;
2 fijngehakte tomaten;
1 grote groene paprika in zeer kleine stukjes gesneden;
1 eetlepel olijfolie;
1 1/2 koffielepel zwarte peper;
1 1/2 koffielepel gemberpoeder;
mespuntje saffraanpoeder;
zout naar smaak.

Bereidingswijze
Vermeng alle ingredienten voor het gehakt en vorm er kleine balletjes van. Verhit 1 eetlepel olijfolie in de tajine en fruit daar de fijngesneden ui in aan. Voeg er de paprikastukjes aan toe en fruit even mee. Doe er dan de tomaatmassa bij, roer alles door elkaar en stoof even mee.
Voeg er de fijngehakte koriander, specerijen en zout naar smaak aan toe. Giet er een scheut water bij, roer alles dooreen en zet het deksel op de tajine en breng aan de kook.


Doe er, als de saus kookt, de gehaktballetjes bij. Zet het deksel er weer op en laat het gerecht ongeveer 20 minuten zachtjes stoven.

 

Terug naar boven

 

 

Jambalaya (Suriname)

Ingrediënten
600 gr. rijst, 1 rookworst, 250 gr. schouderham, 250 gr. verse garnalen, 250 gr. kip, 4 teentjes knoflook, 1 ui, 2 paprikas, 3 tomaten, zout, zwarte peper, 2 a 3 bouillon blokjes, 1 verse peper

Voorbereiding
De rijst wassen en half gaar koken in ruim water. De rijst in een vergiet overdoen en met koud water overgieten. De garnalen schoonmaken en wassen. Afspoelen afdrogen en even opkoken. Zodra het water kookt de garnalen van het vuur halen, laten uitlekken en met zout en zwarte peper bestrooien. De rookworst, de ham, de kip, de paprika, de tomaten en de ui in stukken snijden. Knoflook door de perser halen.

Bereidingswijze
In wat boter de ham, de knoflook, tomaat, ui en paprika bakken, de half gaar gekookte rijst erdoor roeren. 1 liter water toevoegen, 2 a 3 bouillonblokjes en de verse peper. Afgedekt de rijst gaar laten koken in 15 min. Na 10 min. de stukken kip, garnalen en worst door de rijst roeren en de jambalaya verder gaar koken.

 

Terug naar boven

 

 

Meatloaf (Amerikaans gehaktbrood)

Ingrediënten

2 el olie
1 gehakte grote ui
2-3 gehakte knoflooktenen
2 eieren
1/2 el tijm
zout & peper
1 el mosterd
1 el Worcestershiresaus
8 el melk, karnemelk of yoghurt
1 kilo gemengd gehakt
13 el verse broodkruimels of paneermeel
8 el gehakte peterselie
8 plakjes dun gesneden bacon

saus
4 el ketchup
2 el bruine suiker
2 el azijn

Voorbereiding
Meng voor de saus de ketchup, bruine suiker en azijn en zet apart. Verhit de oven tot 175 graden. Bak de ui en knoflook 5 min. in de olie en zet apart. Meng de eieren met de tijm, flink zout en peper, mosterd, Worscestershiresaus en melk. Doe het gehakt in een grote kom en meng het eimengsel, broodkruim, peterselie en uimengsel erdoor. Prak met een vork tot het goed gemengd is en niet meer aan de rand plakt. Leg het gehakt op het aanrecht en maak er met natte handen een broodvorm van.

Bereidingswijze
Leg aluminiumfolie op een ovenrek, prik er gaatjes in en leg het gehaktbrood erop. Besmeer met de saus en bedek kruiselings met de plakjes bacon. Zet het rek in de oven met eronder een bakblik om het vet op te vangen. Bak de meatloaf in 1 uur gaar. Laat 10 min. afkoelen voordat je het aansnijdt.

 

Terug naar boven

 

 

Pindasoep (Suriname)

Een soep die in suriname over de rijst wordt geschonken en als hoofdmaaltijd wordt gebruikt

Ingrediënten
400 gr kipfilet
100 gr zoutvlees
5 pimentkorrels
1 ui
2 bouillonblokjes
1/2 pot pindakaas
1 groene madam janet peper
5 takjes selderij

Bereidingswijze
Trek een boullon van de kip en het ontzoutte zoutvlees in ? 1 1/2 ltr water samen met de pimentkorrels, de gesnipperde ui en de bouillonblokjes. Laat dit ca. 1,5 uur trekken. Maak dan het vlees en de kip klein. Haal een beetje van de warme bouillon uit de pan en los daar de pindakaas mee op. Roer net zolang tot je een gladde saus hebt. Giet dit bij de soep en roer door. Leg de hele peper op de soep en laat dit nog ca. 15 min. doorkoken. Hak de selderij fijn en bestrooi de soep hiermee.

Doe een schep rijst op een bord en schenk daar de soep over.

 

Terug naar boven

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 


 

© 2004 - 2016 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Disclaimer - Copyright