Character Monitor 2010 - Live Action is hot!
HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog Forum

 

K3 populairst bij kinderen uit groep 1-3

Character monitor 2010 door IPM KidWise

 

Dit jaar heeft niet Dora maar K3 de eerste plaats behaald bij kinderen uit groep 1-3 van de basisschool. Zack en Cody, de tweeling die in de kindertelevisieserie ‘The Suite Life of Zack en Cody’ een hotel op zijn kop zet met haar streken, is het meest populair bij kinderen uit groep 4-8.

Elk jaar onderzoekt IPM KidWise, gespecialiseerd in kinder-, jongeren- en gezinsonderzoek, welke kinderhelden, ook wel characters genoemd,  het populairst zijn onder basisschoolkinderen. Er is online onderzoek gedaan onder 400 kinderen van 4-12 jaar, onderverdeeld in drie leeftijdsgroepen die zijn gebaseerd op ontwikkeling en belevingsniveau.

De hoeveelheid commerciële communicatie gericht op kinderen en de verschillende kanalen waarlangs dit gebeurt, neemt snel toe. Dit tot zorg van verschillende instanties die pleiten voor een reclameverbod. Tegelijkertijd is de huidige generatie kinderen en jongeren ook mediawijzer. Ze zijn alleen bereid zich voor een product open te stellen, wanneer het werkelijk op hun behoeften en belevingswereld aansluit. De IPM KidWise Character Monitor illustreert de verschillen tussen de belevingswereld en interesses van diverse groepen kinderen. Sinds enkele jaren brengt de monitor de bekendheid, waardering en populariteit van characters onder kinderen in kaart. Marketeers kunnen op die manier meten welk character het best past bij hun (primaire) doelgroep of in hoeverre de uitstraling van een character aansluit bij de (gewenste) uitstraling van hun merk of product.

Tijdens de Dora & Diego fandag in Movie Park Germany maakte IPM KidsWise de Top 5 van de populairste characters van 2010, van zowel jongens als meisjes, bekend:

 

Top 5 van kinderen uit groep 1, 2 en 3 van de basisschool

1. K3               
2. Dora                       
3. Mega Mindy en Diego
4. Disney Princess
5. Cars (nieuw)

Na enkele jaren van afwezigheid staat K3 dit jaar weer bovenaan bij kinderen uit groep 1-3 van de basisschool. Meisjes kozen massaal voor de meidenband en ook veel jongens in deze leeftijdscategorie gaven K3 een hoge populariteitsscore. Dit kan worden verklaard doordat K3 dit jaar de hoofdrol speelde in de massaal bekeken talentenjacht ‘K2 zoekt K3’. Dora met haar interactieve serie met het leerzame karakter volgt op een tweede plek, net na K3. Mega Mindy, betrekkelijk nieuw in de CharacterMonitor, scoort ook dit jaar weer goed; vooral meisjes geven de roze boevenvangster een hoge populariteitsscore. Diego, Dora’s neef, staat ook al jaren bovenaan bij kinderen uit groep 1-3 vanwege zijn avonturen en het interactieve en leerzame karakter van de serie.

 

Top 5 van kinderen uit groep 4,5 en 6
                 

1. Zack & Cody            
2. Phineas & Ferb         
3. SpongeBob
4. Harry Potter
5. Ned's Survival Gids               

De tweeling Zack & Cody verschijnt dit jaar uit het niets in de top 3 van de CharacterMonitor. Kinderen uit groep 4-6 zijn erg enthousiast over de broers die een hotel op zijn kop zetten met hun rare streken. Daarnaast hebben Zack & Cody een hoge aspiratiewaarde: ze doen stoere dingen en hebben veel vrienden, waarden die kinderen ook nastreven in hun eigen leven. Phineas & Ferb staan in de lijst omdat vooral jongens dit duo vaak in hun top 5 hebben gekozen vanwege hun rare bouwwerken en grappige verhaallijnen. SpongeBob verliest sinds jaren voor het eerst aan populariteit; het lijkt erop dat hij langzaamaan wordt ingehaald door zijn concurrenten.

 

Top 5 van kinderen uit groep 7 en 8
                     

1. Zack & Cody            
2. Harry Potter                         
3. Ned’s survival gids
4. SpongeBob / Phineas & Ferb
5. ICarly     

Ook bij de oudste doelgroep staan Zack & Cody bovenaan, gevolgd door Harry Potter en Ned’s survival gids. Harry Potter is al jarenlang populair vanwege het feit dat er nog steeds regelmatig films rondom zijn personage verschijnen en de spanning, het thema magie en de sociale intriges de doelgroep aanspreken. Ned’s survival gids vinden de oudste kinderen van de basisschool leuk vanwege het thema van de serie, een handleiding van de middelbare school, een fascinerend onderwerp voor kinderen die bijna de basisschool gaan verlaten. Bovendien scoren bovengenoemde characters hoog, doordat deze doelgroep zich liever identificeert met live action characters. Vooral meisjes vinden op deze leeftijd tekenfilmfiguren kinderachtig.

 

Live action is de trend!

Live action is hot! Uit het onderzoek is gebleken dat live action characters, gespeeld door menselijke acteurs, steeds meer terrein veroveren ten opzichte van cartoon characters. Zowel bij jongens als meisjes zijn ze erg populair. De verwachting is dat live action figuren ook bij de jongste leeftijdsgroep een belangrijke rol gaan spelen, zowel bij jongens als meisjes. Superheldin Mega Mindy heeft immers al een derde plaats ingenomen.

 

Movie Park Germany

Uit de resultaten blijkt dat Dora en SpongeBob wat minder populair zijn dan in voorgaande jaren. Deze en andere Nickelodeon characters staan centraal in Nickland bij Movie Park Germany. General manager Wouter Dekkers heeft echter geen slapeloze nachten, de TV-vriendjes zijn nog altijd populair bij kinderen in Duitsland, Nederland en België. Bovendien start dit film- en entertainmentpark in mei met een spectaculaire live action show de X-men: Revenge. Wolverine, Magneto, Storm, Cyclops en andere X-Men personages maken hierin hun opwachting in een nieuwe live-show met special effects in Hollywood-stijl en adembenemende stunts.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


© 2004 - 2008 Peuter Place - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright