HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog Forum

 

 

 

 

 


 

Onderzoek wijst populariteit voorlezen uit

97% van de ouders en 94% van de grootouders leest hun (klein)kinderen voorIn opdracht van Blink uitgevers, de uitgever van de educatieve bladen Bobo, Okki, Taptoe en National Geographic Junior is onderzoek gedaan naar de populariteit van voorlezen onder ouders en grootouders. Via twee polls op zes websites (Kinderinfo, Peuterplace, Plusonline, Senioren-actief, Vitaal en Vrouwonline) is gebleken dat 97% van de ouders hun kinderen graag voorleest en 94% van de grootouders hun kleinkinderen graag voorleest. 17% van de grootouders zegt zelfs vaker voor te lezen aan de kleinkinderen dan de ouders zelf! Dat voorlezen zo populair is, is positief te noemen, omdat het goed is voor de taalontwikkeling van kinderen. 

 

De onderzoeksresultaten
Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de ouders* (56%) hun kinderen graag voorleest, omdat zij dit een gezellig moment samen vinden. 41% van de ouders geeft aan voorlezen vooral belangrijk te vinden voor de ontwikkeling van hun kinderen. Grootouders** blijken ook veel voor te lezen. Maar liefst 77% van de grootouders leest hun kinderen net zo vaak voor als hun ouders en 17% van de grootouders leest zelfs vaker dan de ouders zelf voor, omdat de ouders hier minder tijd voor hebben of zin in hebben. Slechts 3% van de ouders leest hun kind niet graag voor en 6% van de grootouders leest hun kleinkinderen bijna nooit voor.

 

Over Blink uitgevers
Blink uitgevers brengt 4 leeftijdsgerichte merken uit, die zowel via school als op het huisadres worden verspreid: Bobo (4-6 jaar), Okki (6-8 jaar), Taptoe (8-10 jaar) en National Geographic Junior (10-13 jaar). De bladen en bijbehorende integrale websites komen tot stand in samenwerking met kinderpanels, leerkrachten en ouders. De bladen stimuleren leesvaardigheid bij kinderen door hen zelf te laten lezen, maar ook om uit voorgelezen te worden. Naast de bladen worden ook voorleesboeken uitgegeven, zoals Bobo’s droomboom met twintig grappige en herkenbare verhalen (o.a. over verhuizen, ziek zijn, Sinterklaas en de dierentuin).

 

 


Uitslag

*De respondenten gaven het volgende antwoord op op de vraag of zij hun kinderen graag voorlezen:

Antwoord

Percentage

Ja, ik vind het voorlezen een gezellig moment samen

55,71 %

Ja, omdat ik voorlezen belangrijk vind voor de ontwikkeling van mijn kinderen

41,02 %

Nee, ik vind voorlezen te tijdrovend

  1,63 %

Nee, ik voel me niet prettig bij het voorlezen

  1,63 %

De resultaten zijn verzameld via een poll op de websites Kinderinfo.nl, Peuterplace.nl en Vrouwonline.nl. Aan de poll hebben 490 respondenten meegewerkt.

 

**Op de vraag of zij hun kleinkinderen vaker voorlezen dan hun ouders doen, hebben respondenten als volgt geantwoord:

Antwoord

Percentage

Ja, hun ouders hebben meestal geen tijd of zin om voor te lezen

17,12 %

We lezen allebei ongeveer evenveel voor

77,05 %

Nee, ik lees bijna nooit voor aan de kleinkinderen

  5,82 %

De resultaten zijn verzameld via een poll op de websites Plusonline.nl, Senioren-actief.nl en Vitaal.nl. Aan de poll hebben in totaal 584 respondenten meegewerkt.
 

  

 

 

 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright