HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen   TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten WinkelW'tjes Kids DVD

 

 

Thema: Dierendag - dieren

 

Werelddierendag op 4 oktober

 

Sint Franciscus
De christenen herdenken op 4 oktober de sterfdag van de heilige Franciscus van Assisi (1226). Als die naam valt, denken veel mensen meteen aan de natuur en het milieu. Hij bekommerde zich om het lot van de armen, maar ook om dat van dieren en planten. Franciscus had een bijzondere verhouding met alles wat leeft. Dieren noemde hij zijn broeders en zusters. Hij sprak met dieren en maakte wilde beesten tam. In 1929 werd tijdens een internationaal congres voor de bescherming van dieren in Wenen, 4 oktober uitgeroepen tot Werelddierendag.

 

Viering

Op school wordt op 4 oktober ook aandacht besteed aan dierendag. Kinderen mogen dan hun favoriete huisdier of dierenknuffel meenemen.

Sommige Nederlandse kerken hebben tegenwoordig zelfs een speciale mis om en nabij dierendag. Parochianen mogen dan hun dieren meenemen en door de pastoor laten zegenen.

 

Commercie

Ook de commercie rondom dierendag is aanzienlijk gegroeid. Uiteraard zijn er voor deze dag allerlei extra cadeautjes en verwennerijen te koop bij de dierenwinkel.

De Stichting Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) besteedde er in 2000 tijdens de kinderboekenweek ook aandacht aan tijdens de kinderboekenweek door allerlei acties met dieren (huisdierkeuringen, gratis dierenartsspreekuur) in bibliotheken te organiseren. In 2006 was het thema van de kinderboekenweek 'De leeuw is los', boeken over dieren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Schminken als leeuw of zebra!

bra

 

Gratis E-cards
© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright