HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen   TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten WinkelW'tjes Forum
 

Inzending op Landal prijsvraag


Speurtocht met Halloween Piñata-pompoen

printvriendelijke versie

Bij Halloween horen natuurlijk begrippen als spanning, plezier, griezelen en snoep (“trick-or-treat”). Voor peuters en kleuters is een spannende speurtocht met aan het eind een griezelige en vooral lekkere beloning dan ook superleuk.

De speurtocht kan in het huis worden gehouden of eventueel ook in de tuin. Omdat peuters en kleuters nog (nauwelijks) kunnen lezen, moet je bij de speurtocht gebruik maken van tekeningen. Dit hoeven echt maar eenvoudige tekeningen te zijn. Zo kun je een tekening maken van bijvoorbeeld een kast. Bij de kast aangekomen vinden de kleuters dan weer een tekening van een stoel. Bij de stoel wordt dan weer een tekening gevonden van de televisie, etc.


       

 

Als de kleuters flink gespeurd hebben, komen ze uiteindelijk uit bij de schat of de beloning. Dit is een Halloween pompoen vol met snoep, die ze met een stok kunnen stukslaan (een Piñata). Deze Halloween pompoen maak je als volgt:

 

Maak een papje van bloem en water (verhouding 2:1). Scheur reepjes van een oude krant. Blaas een grote ballon op en zet deze met de knoop naar beneden op een bakje of kleine emmer. Vervolgens haal je de reepjes krantenpapier door het papje met bloem en plak je ze op de ballon. Bedek de hele ballon (tot ongeveer 10 centimeter boven de knoop) met zo’n 2 tot 3 laagjes.


Je laat de ballon enkele dagen drogen. Als het allemaal goed droog is, kun je de ballon voorzichtig lek prikken. Wat je overhoudt is een mooie, ronde vorm.

Vervolgens maak je aan de zijkanten van deze vorm twee gaatjes waar je een stevig koord doorheen haalt. Aan dit koord kun je de pompoen later ophangen. Daarna beplak je de hele vorm met crêpepapier en maak je er een mooie Halloween pompoen van.

Deze pompoen kun je dan vullen met snoepjes, confetti, kleine cadeautjes en natuurlijk ook met Halloween artikelen (plastic spinnetjes, doodskoppen). Zodra de Halloween pompoen wordt stukgeslagen, valt dit alles eruit en zullen de kleuters de grootste lol hebben!

 

Tip 1. Voor de echte stoere kleuters kun je de speurtocht in en om het huis houden als het al schemerig of donker is. Zo wordt het nóg spannender!

Tip 2. Als je écht niet goed bent in tekenen (ook al hoeven het maar hele eenvoudige tekeningen te zijn) kun je voor de speurtocht pictogrammen gebruiken of desnoods plaatjes uit tijdschriften uitknippen.

Tip 3. Als je het stukslaan van de pompoen te gevaarlijk vindt, is er ook een andere mogelijkheid. Voordat je de pompoen gaat beplakken met crêpepapier, maak je aan de onderkant een gaatje waar je van buiten naar binnen een stevig touwtje doorheen rijgt. Binnenin de pompoen maak je aan het touwtje een groot stuk karton stevig vast. Vervolgens kun je de pompoen beplakken en vullen. Aan de onderkant steekt er nu een touwtje uit. Als je hard aan dit touwtje trekt, gaat de pompoen ook kapot en valt de vulling eruit. Je zou bovendien aan de buitenkant nog meerdere “neptouwtjes” kunnen vastmaken. De kinderen mogen dan om de beurt aan een touwtje trekken en uiteindelijk zal dan een van de kleuters de pompoen kapot trekken!

Plezier verzekerd!

 

 

Heerlen, 20 september 2009
M. Elfrink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2004 - 2022 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright