HOME Peuterpuberteit Nee Nina Nee Nina Nee is niet moe Nina Nee Lust geen Erwtjes Nina Nee Mag Mee

 

Maak kennis met

 


Cariet Leeuwis

en

De peuters van juf Paula

 

 

 
 


Verwondering


Ik ben begonnen met het schrijven van deze verhaaltjes toen mijn jongste zoon op de speelzaal zat. Ik verbaasde me erover dat je wel heel veel prentenboeken voor peuters hebt, maar bijna geen korte-verhalenboekjes, zoals Jip en Janneke. Daarom besloot ik zelf aan de slag te gaan. De verhaaltjes moesten zich afspelen op een herkenbare plek, dat werd de peuterspeelzaal.

In de verhaaltjes heb ik geprobeerd de ‘verwondering’ te beschrijven die peuters hebben als ze iets nieuws meemaken. Op de speelzaal deed mijn zoon zoveel ervaringen op, dat dit een bijna onuitputtelijke bron voor verhaaltjes bleek. Binnen dat kleine wereldje van de speelzaal maken de kinderen ontzettend veel mee. Kleine dingetjes, waar een volwassene niet meer van opkijkt, zijn voor een twee- of driejarige fascinerend en bijzonder, zoals sneeuw, de geur van een narcis of moedervlekjes. Ik heb geprobeerd door de ogen van een peuter naar de dingen te kijken en ze zo te beschrijven dat ze deze groep jonge kinderen aanspreken.

Ik heb honderd verhaaltjes geschreven in de anderhalf jaar dat mijn zoon op de speelzaal zat. Een deel van deze verhaaltjes zijn, na een flinke metamorfose, te lezen in de boekjes van juf Paula. Ze zijn rijkelijk voorzien van illustraties, omdat het kijken naar plaatjes voor deze leeftijdsgroep zeker zo belangrijk is als luisteren naar het verhaaltje.

 

 
 
Juf Paula heeft iets in haar handen verstopt. Maar ze zegt niet wat het is. De peuters mogen het raden.
‘Het is zacht,’ zegt Paula. ‘En het is geel.’
Belle denkt na. Wat zou het zijn? Ineens weet ze het. ‘Het is een bloemetje!’
‘Nee,’ zegt juf Paula, ‘dat is het niet. Wil je eens voelen? Misschien raad je het dan.’
Belle duwt haar wijsvinger voorzichtig tussen de vingers van Paula door. Het voelt heel zacht.
'Het zijn watjes,' roept ze.

Direct bestellen bij Bol.com
 
 

Dit is het begin van het verhaaltje ‘wat is het?’ uit mijn boekje ‘de peuters van juf Paula in de lente en de zomer.’ Er staan acht korte verhaaltjes in over de belevenissen van een groepje peuters op de peuterspeelzaal van juf Paula, met illustraties© van Suzanne Diederen, uitgegeven door Mercis Publishing/Kimio, Amsterdam.
(Direct bestellen bij Bol.com)
 
 

 

Leesvoorstelling

In mijn boekjes wordt er naast ‘verwondering’ aandacht besteedt aan liedjes, spelletjes en knutselen. Boekjes waar je echt iets mee kunt doen dus! Op de site van Kimio kun je bij de boekjes lees- en speelbrieven downloaden, met allerlei tips voor activiteiten bij de verhaaltjes.

Zelf geef ik ‘leesvoorstellingen’ op speelzalen en in kleuterklassen. Ik noem het liever geen voorlezen wat ik doe, omdat het niet alleen lezen en luisteren is. De kinderen hoeven bij een actief verhaaltje niet netjes op hun stoel te blijven zitten. Ze mogen meedoen; springen als kikkers, zwemmen als krokodillen…

Bij een verhaaltje over verven krijgen ze een stip op hun neus en ze mogen voelen wat ik in mijn hand verstopt heb. Uit mijn koffertje haal ik allerlei kleine dingetjes, die ik bij mijn verhaaltjes gebruik; klei, een watje, een kastanje, etc. Zo’n voorstelling duurt in de kleuterklas ongeveer 20 minuten. Op de speelzaal doe ik het in een paar etappes, omdat peuters hun aandacht nog niet zo lang bij de verhaaltjes kunnen houden.




 
 

Nina Nee

Naast de verhaaltjes van juf Paula heb ik versjes geschreven over ‘Nina Nee’. Een peuter ‘met een eigen willetje’. Deze versjes zijn hier op de Peuter Place site te lezen. Ga voor meer over Nina, de onderwerpen en de tips naar Nina Nee

Veel plezier met Nina Nee en succes met je dwarse peuter!

Cariet Leeuwsen publiceerde haar eerste kinderboek ‘Sneeuw in de Zomer’ in 1996. Sindsdien heeft ze meerdere kinderboeken voor diverse leeftijdscategorieën geschreven. Wil je meer weten over Cariet en haar boeken?
Surf dan naar haar eigen website.

 

 
 
 
 
 
   
 
HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog Forum

 

   
© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright