HOME Opvoeding Tips Muziek Ingezonden Liedjes en Lees Lol Forum Links

 
'Aan tafel' bij Heleen van Rossum

Heleen van Rossum over 'Tim doet het niet!'

 

 
 
Heleen van Rossum (1962) studeerde geschiedenis in Amsterdam en verhuisde daarna met haar man naar Engeland, waar ze archiefwetenschap gestudeerd heeft. Inmiddels woont ze al tien jaar met haar gezin in Amerika. Ze werkt parttime als archivaris bij een universiteitsbibliotheek en is moeder van een dochter van 11 en zoon van 8.
Toen de jongste twee jaar was, begon ze met het schrijven van verhalen voor kinderen, aanvankelijk in het Engels. Inmiddels zijn er drie prentenboeken van Heleen verschenen bij de Amsterdamse uitgeverij Zirkoon. Het eerste boek kwam uit in 2003: Goedemorgen, meneer Stukjes! geïllustreerd door Tijn Snoodijk . Wil Je Me Dragen? (2004) werd gekozen als één van de ‘Tien Prentenboeken van het Jaar’ voor de Nationale Voorleesdagen 2005. Inmiddels is het ook in Amerika uitgegeven. Recentelijk is het nieuwe prentenboek, Tim doet het niet! verkrijgbaar in de boekhandel.
 
 


Anekdotes thuis of in haar omgeving vormen een inspiratiebron voor Heleen's verhalen. Zo gaat Tim doet het niet! over een dwarse peuter die weigert te eten.

Zullen we hem terug brengen naar de winkel?

"Het verhaal ontstond bij ons aan tafel, toen onze jongste niet wou eten. Zijn vader maakte er een grapje van: "Zullen we hem terug brengen naar de winkel?” Mijn dochter deed meteen enthousiast mee met het spel. We kregen haar broertje zo aan het lachen en uiteindelijk ook weer aan het eten. Die koppigheid, daarin volhardt een kind alleen maar, als je boos wordt of gaat dreigen. Bij ons thuis tenminste wel!"

 
 

"In het verhaal wordt impliciet de parallel getrokken met kapot speelgoed. Ieder kind is wel eens dwars, maar hoe verschrikkelijk enerverend een kind wel eens is dat zijn of haar dag niet heeft, snappen alleen de ouders. Kinderen op die leeftijd kunnen zich nog niet inleven in de gevoelens van anderen. Dat zie je ook als je Wil Je Me Dragen? voorleest en aan het einde van het verhaal vraagt wie er nu het meest moe is: Thomas of zijn moeder. Ze realiseren zich helemaal niet dat springen, zwemmen, vliegen en rennen voor een ouder eigenlijk veel vermoeiender is, dan een kind naar huis dragen. Ook bij Tim Doet Het Niet! zijn de ouders uiteindelijk bekaf en 'doen' ze het even niet meer.
 
 


"Het verhaal is geschreven vanuit het perspectief van een kind: waarom is het nou zo vreselijk belangrijk om je avondeten eerst te eten in plaats van je toetje? Daarna doe ik toch gewoon wat jullie willen? Soms moeten de batterijen weer even worden opgeladen, bij kinderen en ook bij volwassenen. Maar dat zeg ik natuurlijk niet!"

"Tim Doet Het Niet!
gaat net zoals het vorige boek over het speels omgaan met iets dat in ieder gezin wel eens gebeurt. Peter van Harmelen, die ook Wil Je Me Dragen illustreerde, maakte er met zijn tekeningen een heel ander gezin van met gekke fantasiebeesten die in een eigen wereld leven. Het is daarmee heel leuk voor kinderen geworden om Tim’s klas, de supermarkt, en de meubels en wc bij Tim thuis te vergelijken met die in hun eigen wereld."
Heleen en Peter zijn inmiddels een vertrouwd team. Momenteel werken ze samen aan een nieuw boek: De Beste Moeder van het Heelal.

 

 
 

BESTELINFORMATIE

 

Tim doet het niet!

Een verhaal dat zowel voor kind als ouder heel herkenbaar is. Een knipoog naar beiden en een humoristische oplossing bij het lastige 'conflict' aan tafel. Wederom fraai geïllustreerd door Peter van Harmelen.

Tim doet de hele dag al raar. En als hij ’s avonds ook nog weigert zijn bord leeg te eten, brengen zijn ouders hem zogenaamd terug naar de winkel, misschien kan hij nog gemaakt worden. Maar als zelfs dat niet werkt…


Heleen van Rossum en Peter van Harmelen,
Uitgeverij Zirkoon, ISBN 90 5247 332 3, € 12,75
Direct bestellen bij Bol.com

 

 
 


Wil je meer weten over Heleen van Rossum? Bezoek haar website.
Kijk ook eens op de site van illustrator Peter van Harmelen.

 

 
 
 
   
 
HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog Forum

 

   
© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright