HOME Opvoeding Tips Muziek Ingezonden Liedjes en Lees Lol Forum Links

 

Door Martine Kruider

Overvloed?

 

 
 

We kopen alles wat we willen. Tenminste: dat blijkt uit onderzoeken. Dure supermarkten kampen in het weekend met lange wachtrijen voor de kassa. Kledingzaken kunnen de merkspijkerbroeken van meer dan honderddertig euro niet aanslepen. De nieuwste mobieltjes gaan als warme broodjes over de toonbank. Meer, meer, meer, lijkt het credo van ons allemaal. Waarom erger ik mij hier zo aan? Ik kan toch zelf nee zeggen tegen de laatste trends, dure receptjes en kookboeken, cd’s en dvd’s die in rijen op mij afkomen?

Maar sinds ik moeder ben van een dochter, wordt het mij haast onmogelijk gemaakt om nee te zeggen. Want sinds zij in ons leven is, worden we van alle kanten overspoeld met dure cadeaus. Met kleding, speelgoed, sieraden, poppen, speelkastelen, miniatuur fietsjes, loopauto’s en andere zaken. Ook al roepen mijn vriend en ik nog zo hard NEE! Mensen willen geven. Laten zien dat ze het voor je over hebben.

 
 


De commercie helpt natuurlijk een flink handje. De mooiste folders glijden verlokkelijk door de brievenbus. Nu is mijn dochter gelukkig nog te klein om te snappen wat er allemaal in staat. Maar haar buurjongetjes bijvoorbeeld spellen die gidsen. En weten precies wat ze willen hebben. Opa’s en oma’s pikken er ook zo hun ideetjes uit. Overstelpen de kleintjes het liefst met mooie spullen. Mijn ouders en schoonouders zijn er al snel mee gestopt.

Ons nee heeft geholpen. Wij halen voldoening uit boekjes van Nijntje op de rommelmarkt. En een loopkarretje van een duur merk dat voor een habbekrats op een bazaar te koop is. Of een schommel voor aan de boom die op een stoepverkoop een euro op moet brengen. Wij een goed gevoel, onze dochter een goed gevoel. Want het enige dat een kind echt nodig heeft is liefde. En dat is niet te koop.

Martine Kruider
freelance journalist

Wil je reageren? Plaats een bericht op het PeuterPlace Forum.


Als freelance journaliste schrijft Martine o.a. columns voor 'Wij, Jonge Ouders' en artikelen voor 'Viva' en 'VIVA Baby. Daarnaast heeft ze de kindertips in het jeugdblad 'BOBO' geschreven. Martine werkt ook als verslaggeefster en redacteur bij radio en TV. Ze is te zien op SchoolTV (Z@ppelin), waar zij het programma 'Nieuws uit de Natuur' presenteert en werkt voor Omroep Flevoland als eindredacteur van het jongerenprogramma 'Beneden Peil'.

 

 
 
   
 
HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog Forum

 

   
© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright