HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog Forum

 

Door Mylène Gordinou

Kindercadeautjes

 
 

 

We willen allemaal gelukkig zijn. Om dat te worden, werken we een hele lijst af: gezin, werk, familie, vrienden, sport, ontspanning, ontwikkeling… Een moderne mantra. We willen al deze zaken combineren, maar we worstelen tegelijkertijd met de vraag hoe we dat moeten doen. Een uitgekauwd thema. Toch? Want inmiddels weten we het wel. We volgen een cursus timemanagement en leren om niet alles tegelijkertijd uit te voeren. Maar de tijd glipt nog steeds tussen onze vingers door. We zijn te uitgeput om nog te kunnen genieten. Het vermogen, dat wij als volwassenen steeds weer proberen te herveroveren, bezitten kleuters van nature. Er bestaat voor hen geen ander moment dan het nu.

 
 

Kleuters treden de wereld tegemoet met nieuwsgierigheid. Omdat ze nog geen vastomlijnd idee hebben over de wereld, nemen ze die zoals hij is. Daardoor hebben ze een bijzonder vermogen om "in het moment te zitten". In het Emma Kinderziekenhuis/AMC, waar ik voor Emma TV programma’s maakte, sprak ik regelmatig met doodzieke kleuters. Ze reageerden zonder uitzondering volledig in overeenstemming met hoe ze zich op dat moment voelden. Waren ze te ziek, dan bleven ze in bed. Als ze zich goed voelden, kwamen ze mee naar de studio. Vol overgave deden ze mee met het programma of vertelden honderduit over hun ervaringen in het ziekenhuis. Heldenmoed. Want een held toont in een onvoorziene situatie zijn kracht. Door in het moment te blijven kan hij reageren zonder te oordelen.

 
 

Ik vind het heel mooi wanneer een kind uit zichzelf actie onderneemt. Puur, vanuit het hart. Dat zijn de kindercadeautjes. Tijdens mijn werk voor Z@ppflat heb ik daar een aantal prachtige voorbeelden van gezien. Zoals het gebruikte metrokaartje dat ik kreeg van Tim, die net met zijn vader in Parijs was geweest. "Hier, dan kun je ook met de metro, als je in Parijs bent!" Of de kraaltjes die Fabiënne spontaan aan me gaf. "Alsjeblieft, voor jou! Het zijn m’n laatste!" Waarna haar ogen vol liepen met tranen. Geschrokken van haar eigen vrijgevigheid, maar te veel 'vrouw' om erop terug te komen. In mijn plaats past ze nu nog steeds goed op de kraaltjes. Soraya, die zei over de neprook in de studio: "Ruik je het niet? Dan moet je gewoon rechtdoor ruiken!"

Mijn gympen waren ook regelmatig onderwerp van gesprek. Drie kleuters, naast elkaar zittend op de Z@ppflatbrug, begonnen een discussie alsof ik er niet bij was. Lara: "Hé, zij heeft één schoen met veters en ééntje met glitterband (klittenband)!" Harm: "Dat is grappig." Wouter: "Maar niet hetzelfde." Lara: "Wel een beetje gek, hoor. Ik vind mijn stoffers (pantoffels) veel leuker."

 
 


Een hele mooie kwam van Fatima. Toen de regisseur zei dat we zouden gaan toveren, pakte ze m’n arm en fluisterde: "Dat kan helemaal niet, hoor. Want alleen Allah kan toveren." Ik vroeg: "Wat tovert hij dan?" Fatima verzuchtte, wijzend op zichzelf, op mij en om zich heen: "Alles. De hele wereld. Dit, dit, en dit."

We willen allemaal gelukkig worden. Vergeet die cursus timemanagement. Kijk naar kleuters.

Zíj weten hoe je gelukkig kunt ZIJN.

Mylène Gordinou
TV Presentatrice


 
 
 

Over Mylène

Mylène Gordinou is 33 jaar. Vijf jaar geleden begon ze als TV-presentatrice voor Emma TV (Emma Kinderziekenhuis, AMC). Daarna presenteerde ze het programma 'Basta' voor AT5 en 'De rol van Dierentuinen' bij TELEAC/NOT.

Ze schreef de scripts van het peuterprogramma Z@ppflat, waarin ze het afgelopen jaar te zien was. Sinds kort is Mylène presentatrice voor het SchoolTV-programma 'Nieuws uit de Natuur', iedere vrijdag om 09.15 uur op Nederland 3.

Mylène schreef het scenario voor de jeugdfilm "De Zolderkoningin" die vorig jaar in première ging op het Cinekidfestival. Deze film wordt op 29 oktober 2005 rond 09.00 uur uitgezonden door de KRO (KRO's Tienplus).

Momenteel werkt ze aan een kinderboek - voor peuters, uiteraard!

 
 


Wil je reageren? Plaats een bericht op het PeuterPlace Forum.

 

 

 
 
HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog Forum

 

   
© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright