HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog Forum

 

Vertellend voorlezen

Waarom en hoe?

 

 
 

Geschreven door psycholoog Freke Bonder die als hoofd Research en Development verbonden is aan de Koninklijke Effatha Guyot Groep. Een informatief boekje voor ouders maar ook heel geschikt voor leiding bij KDV en PSZ of leerkrachten van Groep 1 en 2.

Voorlezen aan (dove) kinderen

In het eerste deel wordt beschreven hoe voorlezen kan bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen in het algemeen. Specifiek komen de componenten van taal, zoals de taalontwikkeling, de verstandelijke, sociale en emotionele ontwikkeling aan de orde. Het bijzondere van dit boekje is dat, daar waar mogelijk en relevant, ook wordt ingegaan op de specifieke aspecten in de ontwikkeling van dove kinderen.

 

 
 

 

Functie van sprookjes

In het tweede deel wordt uitgebreid ingegaan op de rol van sprookjes (symboliek en vorm) in de ontwikkeling van kinderen. Er wordt een verband gelegd tussen aangeboren symbolisch spel (compensatie, liquidatie en anticipatie) en de functie van sprookjes. Een voorbeeld van compensatie:

"Een sprookje loopt altijd goed af, terwijl dat in de werkelijkheid niet altijd zo is. Die goede afloop geeft symbolisch voor het kind aan dat er een uitweg is uit situaties die hij als moeilijk beleeft. Klein Duimpje vindt uiteindelijk zijn ouders terug. Zo'n afloop kan de angst die een kind beleeft bij een tijdelijke scheiding van zijn ouders compenseren."

Daarnaast wordt aandacht besteed aan de relatie tussen het denken in beelden en de vorm van sprookjes:

"Voor allerlei abstracte begrippen is er in sprookjes een concrete figuur of een concrete taak. Zo kan het begrip 'bang' worden voorgesteld door een klein meisje in een groot, donker bos. En wordt 'willen' weergegeven door een koning die een opdracht geeft. Elk woord geeft iets zichtbaars weer."

 

Vertellend voorlezen aan dove kinderen

In dit laatste deel worden aandachts- en interactiestrategieën gegeven die men kan gebruiken bij het voorlezen aan dove kinderen.

 

Bestelinformatie

Het boekje is verkrijgbaar via de webwinkel van de Koninklijke Effatha Guyot Groep.
Prijs: € 6,50 (excl. verzendkosten).

De Koninklijke Effatha Guyot Groep is een organisatie voor onderwijs, zorg en dienstverlening aan doven, slechthorenden en communicatief beperkten. De organisatie bestaat uit scholen en zorginstellingen en telt ruim 1700 medewerkers verspreid over meer dan 40 locaties boven de grote rivieren.

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 
 
HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog Forum

 

   
© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright