HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog Forum

 

Door Pieter Reintjes

Zeg maar dag met je handje tegen de dagopvang!

 

 
 

't Parapluutje, 't Rakkertje, 't Paddestoeltje, Kiekeboe, Ukkie... De kinderdagverblijven schieten als 'Paddestoeltjes' uit de grond om ouders tijdens de heilige kantooruren van hun kroost af te helpen. De laatste maanden is de kinderopvang behoorlijk vaak in het nieuws, zelfs erg negatief. De opvang is niet alleen één grote administratieve ellende, maar vooral veel te duur.

Weet je wel hoeveel ik betaal? vraagt een kennis verontwaardigd. Ik hoef niks te zeggen, want emotioneel gaat ze door: 675 euro per maand voor drie dagen in de week! En haar vriendin betaalt in Utrecht tegen de 800 euro, ook voor 3 dagen in de week. Mijn rekenmachine maakt het overzichtelijk: deze vrouwen betalen respectievelijk 46 en 57 euro per dag, dat zijn 5,10 euro en 6,30 euro per uur! Hun werkgevers betalen een beetje mee.

 

 
 


Tot mijn stomme verbazing blijken deze uurtarieven reële prijzen te zijn. De overheid hanteert een tarief van 5,68 euro per uur als basis voor het subsidiebeleid. En vindt dat blijkbaar heel normaal. Waarop zijn die kosten gebaseerd? Zijn er geen alternatieve oplossingen? Den Haag roept iets over 'marktwerking', maar ministers die dat woord in de mond nemen, kun je niet vertrouwen. Want van die marktwerking komt natuurlijk helemaal niets als je als overheid de kinderopvang vreselijk gaat subsidiëren, dan schieten de prijzen omhoog.

 

Reken mee

Hoe duur is kinderopvang eigenlijk? Voor het gemak neem ik het uurtarief van de overheid: 5,68 euro. Dat komt op 11.814 euro per jaar! Zeg maar 12.000 euro voor een full time stalling van je kind, vijf dagen in de week. En er is helemaal niemand die dit gigantische bedrag ter discussie stelt. Ik doe het graag. Leg de zwabber aan de kant en reken mee.

Jacqueline, een kennis van me, is gediplomeerd leidster en mag in de dagopvang tot maximaal 7 kinderen verzorgen. Zij verdient 1000 euro netto voor 32 uur per week en wordt per 4 weken betaald. Voor haar werkgever is dat op maandbasis ongeveer 1500 euro. Het dagverblijf waar zij werkt, heeft plaats voor 14 kinderen en zij heeft dus één collega (ook van 1500 euro per maand).

14 kinderen opvangen à 12.000 euro per jaar brengt 168.000 euro in het laatje van het dagverblijf. Arbeidskosten zijn ongeveer 40.000 euro per jaar. Huisvesting schat ik op 20.000 euro per jaar; gas, water, elektra en luiers kosten (ruim genomen) 12.000 euro per jaar. Schoonmaakkosten: 4000 per jaar. Ik kom dan op jaarlijkse kosten van 76.000 euro. Hier tegenover staan inkomsten van 168.000! De winst op mijn rekenmachine bedraagt, houd je vast: 92.000 euro! Die gaan naar de ondernemer die daarvoor de administratie bijhoudt. Makkelijk verdiend. Ook als de dagopvang maar voor 50% bezet is, maakt deze winst.

 

Omlaag

Mijn mening: dat uurtarief kan minstens 50% goedkoper! Je ziet, een beetje rekenen en je hebt de oplossing op één vel A4. Maar Den Haag bedenkt liever regels dan oplossingen. Neem nou de bijstandsmoeders (en vaders). Zij zijn sinds 1 januari verplicht te solliciteren en moeten opvang voor hun kind zoeken. Bijstandsmoeders ontvangen 807,77 euro per maand aan bijstand (inclusief vakantietoeslag). Als zij gewoon thuis hun eigen kinderen (2,1 gemiddeld) zouden verzorgen, is dat voor de overheid al gelijk veel goedkoper dan die kinderen gesubsidieerd in de dagopvang onderbrengen. Tweeverdieners kunnen een bijstandsmoeder in dienst nemen voor het geld dat zij nu naar de dagopvang brengen!

Den Haag, kijk ook eens naar de subsidievorm. Die is nu een percentage, maar die zou gewoon een vast bedrag per uur moeten zijn. Dan ontstaat er misschien iets als marktwerking, want ouders krijgen meer prikkels om een goedkopere opvang te gaan zoeken.
In het blad Management Team suggereert een manager een soort OPTA in te stellen voor de dagopvang. Is dat nou het enige wat moderne managers kunnen bedenken? Wéér een organisatie erbij die alleen maar dikke rapporten oplevert en de marktwerking in de weg zit.
Mijn advies aan De Geus is: vervang die stoffige ambtenaren door intelligente bijstandsmoeders met frisse ideeën en je bespaart miljoenen!

Gelukkig hebben wij huismannen al deze opvangproblemen niet. Wij zien het gezin als organisatie en delen zorg en arbeid. Zo bieden wij onze kinderen de rust, reinheid en regelmaat in hun eigen omgeving, we besparen onze kinderen het dagelijkse gereis en gedoe in de kinderopvang en houden 12.000 euro per jaar in de portemonnee.

Huismannen zeggen lachend dag met hun handje tegen de kinderopvang. En wie slim is, begint er zelf een. Ik heb de garage al vol luiers, het buurmeisje om de hoek heeft een diploma en mijn zwager timmert zeven bedjes. Gouden tijden breken aan. De naam voor mijn opvang heb ik al: 't Melkkoetje.Bron: Pieter Reintjes. (Columnist, journalist, tekstschrijver)

 

Reageren? Ga naar ons forum.

 


 
 

 

 
 
HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog Forum

 

   
© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright