HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog Forum


 

Liedjeswebsite “Het Kleischip”

 

 
 

‘Het kleischip’ is een initiatief van Lieke Schipper (41 jaar) en Foske Kleima (35 jaar). Op de website zijn kinderliedjes (ca. 2 t/m 8 jaar) van Lieke te beluisteren die voorzien zijn van illustraties door Foske. Beiden zijn moeder van twee zoontjes van 2 en 4 jaar oud. Lieke werkt bij de gemeente Den Haag en Foske is projectleidster bij het CBS. Met ‘het Kleischip’ realiseerden ze hun wens om iets te maken voor kinderen.
 
 

 

Lieke Schipper over het ‘Het Kleischip’

Toeval?

Het idee om samen voor kinderen te schrijven en te tekenen ontstond toen Foske en ik elkaar troffen bij het kinderdagverblijf. Op een bankje tijdens het voeden van onze baby’s raakten we in gesprek. We bleken allebei moeder te zijn van twee zoontjes in dezelfde leeftijd. Ik ging die dag verhuizen en kwam vlak bij Foske te wonen. Ik vertelde dat ik liedjes schreef waarbij ik graag illustraties zou willen. Foske zei dat ze juist op zoek was naar iemand om voor te illustreren.

 

 
 
 

Onze creaties

De onderwerpen voor mijn liedjes dienen zich op allerlei manieren aan, van een woordspeling tot een interessant of leuk onderwerp of door een verzoek. Ik maak de liedjes vooral als ik onderweg ben, op de fiets of in de auto. Zin voor zin bouw ik het liedje op, zonder het einde te kennen. Foske heeft me overgehaald om de liedjes op te nemen, zoals ik ze voor mijn kinderen zing.

Vanzelfsprekend is het Kleischip in klei afgebeeld evenals enkele andere illustraties. De creaties van Foske bevatten daarnaast vaak knipsels, die met een heel klein schaartje zijn gemaakt.

 
 

 

Tewaterlating

Het Kleischip is op 24 juni 2005 de internetzee opgevaren. Een website biedt ons de mogelijkheid onze ideeën vorm te geven en te publiceren op het Internet. Zo kunnen kinderen, ouders en andere geïnteresseerden reageren en ons laten weten wat ze van onze liedjes en illustraties vinden. Stapje voor stapje hebben we deze website zelf opgebouwd. Dat heeft enkele maanden in beslag genomen. De titel ‘Het Kleischip’ komt van Kleima en Schipper, de twee kapiteins. We hebben gekozen voor de vormgeving van een boek: een omslag, een inhoudsopgave en pagina’s met liedjes voorzien van illustraties. Er is ook gedacht aan een kindvriendelijke navigatie: knoppen met een stukje illustratie van het liedje, waarmee de allerkleinsten die nog niet kunnen lezen, zelfstandig de website kunnen bekijken.
Inmiddels hebben we al diverse leuke reacties ontvangen. Dat varieert van een peuterspeelzaal waar de liedjes een succes zijn tot een oma die de liedjes uitprint om met haar kleinkinderen te kunnen zingen.

 

 
 
 

De koers van het Kleischip

Onze website bevat steeds tien liedjes, vijf voor de kleinsten en vijf voor wat oudere kinderen. Daarnaast zijn er enkele speciale liedjes te beluisteren. Iedere maand komt er één nieuw liedje op en er gaat één liedje af. Via de site kan men ook een verzoekje insturen. Zo gaan we voor een basisschool een speciaal liedje schrijven voor het komende voorjaarsfeest.

We hopen in contact te komen met artiesten die onze liedjes zouden willen uitvoeren. Wanneer we in 2006 voldoende geïllustreerde liedjes hebben, benaderen we een uitgeverij voor de publicatie van een boekje en een cd. Verder schrijven we informatieve liedjes, zoals een tandenpoetsliedje of een luizenliedje, die mogelijk interessant zijn voor instellingen en organisaties die zich bezig houden met voorlichting. Binnenkort hebben we ons eerste gesprek met de GGD in Den Haag. Verder staan we open voor iedereen die met ons wil samenwerken.

Ben je benieuwd geworden naar de liedjes en illustraties van Lieke en Foske? Kijk op www.kleischip.nl.

 

 

 

 
 
HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog Forum

 

   
© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright