HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog Forum

 
Krowser - De veilige kinderbrowser
 
 

 

Voor kinderen is er ontzettend veel leuks op het Internet te beleven. Denk bijvoorbeeld aan de websites van Bobo, Sesamstraat, Z@ppflat, Bob de Bouwer en Kabouter Plop. Deze sites en honderden andere staan garant voor uren speelplezier.

Het Internet is uitgegroeid tot een enorme verzameling websites waarvan het overgrote deel ongeschikt is voor kinderen. Het probleem is hoe een kind uit de enorme brij uitsluitend de leuke kindvriendelijke websites vindt. Reguliere browsers zoals Internet Explorer en Netscape zijn hiervoor onvoldoende geschikt, zeker voor kinderen die nog niet kunnen lezen. Het gevaar bestaat dat kinderen op een schadelijke kindonvriendelijke website terecht komen. Daarnaast leert de ervaring dat jonge kinderen al na enkele minuten volledig de weg kwijt zijn door nieuwe vensters en popups die op het scherm verschijnen. Kortom, veilig Internetten kan alleen onder begeleiding van één van de ouders. Erg vervelend, want kinderen vinden het juist fantastisch om zelfstandig aan de slag te kunnen.

 

 
 

Afbakening

Quirex – Software Solutions uit Enschede heeft hiervoor een oplossing bedacht. Een kinderbrowser ofwel de Krowser. Uit een test van de consumentenbond blijkt dat dit de veiligste Nederlandse kinderbrowser is. Jonge kinderen kunnen hiermee veilig en zelfstandig surfen zonder dat ze met porno, geweld, discriminatie, racisme en reclame in aanraking komen. De Krowser heeft slechts één enkel venster waardoor het kind het overzicht niet verliest. Kindonvriendelijke websites worden geweerd. De ouder heeft volledige controle over welke websites het kind mag bezoeken. Door gebruik van een zogenaamde ’whitelist’ en ‘blacklist’ wordt het Internet afgebakend, zoals een schoolplein waar een hek om is geplaatst. Binnen het hek kunnen ze zich uitleven zonder dat ze blootgesteld worden aan de gevaren die zich buiten het hek bevinden.

 

 

 
 

Grafische interface

De Krowser heeft een volledig grafische interface: met behulp van herkenbare plaatjes worden de links naar de verschillende websites weergegeven. Wanneer de Krowser voor het eerst wordt opgestart kan het kind meteen aan de slag. Er is namelijk al een selectie van een groot aantal voor kinderen geschikte websites gemaakt. Ouders kunnen met één muisklik heel eenvoudig nieuwe websites aan de favorieten toevoegen. Deze verschijnen als een voor het kind herkenbaar plaatje in de knoppenbalk.

 
 

 

Downloaden

Ouders Online biedt een gratis proefversie van de Krowser aan. Deze is telkens 10 minuten te gebruiken. Voor € 4,95 kan men over de volledige functionaliteit beschikken. Met deze kleine bijdrage wordt de verdere ontwikkeling van de Krowser gefinancierd. Bij Quirex is de allerlaatste versie te downloaden.

Meer informatie? Ga naar www.krowser.nl.

 

 

 
 

 

 
 
 

 

 
 
HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog Forum

 

   
© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright