HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog
 


100 Experimenten om zelf te doen

Boeiend, spannend en leerrijk!


In samenwerking met De Standaard Uitgeverij bracht Technopolis, het Vlaamse doe-centrum voor wetenschap en technologie, het boek “100 experimenten om zelf te doen” uit. Dit schitterende doe-boek omvat 100 coole experimenten die stuk voor stuk leerrijk zijn en spannend om uit te voeren.

Zo ontdek je bijvoorbeeld hoe je het DNA van een ui zichtbaar kan maken of leer je de werking van je longen aan de hand van een plastic fles met ballon. Statische elektriciteit, optische illusies, chemische reacties of elektromagneten hebben binnenkort geen geheimen meer.

Kinderen kunnen de proefjes zelfstandig uitvoeren met eenvoudig en betaalbaar materiaal: Kommen, bestek, huishoud- en aluminiumfolie, zout, suiker, gebruikte flessen, yoghurtpotjes…

Technopolis bewijst dat wetenschap niet saai hoeft te zijn. Voortaan kun je dankzij dit boek lekker thuis of in de klas experimenteren. De beste manier om wetenschap te begrijpen is door er zelf mee aan de slag te gaan!

Georgina Andrews en Kate Knighton
Standaard Uitgeverij
ISBN9789002247606, prijs € 12,95.
Direct bestellen bij Bol.com of bij Bruna.

 

Recensie

Een geweldig leuk en leerzaam boek voor kinderen vanaf ca. 10 jaar! (groep 6)

Het boek heeft een vrolijke kleurrijke opmaak, aantrekkelijk maar zeker niet te druk. De indeling is erg overzichtelijk. Proefjes worden stap voor stap, kort maar helder, uitgelegd. Elke instructie wordt ondersteund met een tekening of foto. De proefjes worden afgesloten met een verklarend informatief tekstblokje: "Hoe kan dat?". Kinderen kunnen direct met eenvoudig huis-, tuin- en keukenmateriaal zelfstandig aan de slag. Een 9-jarige onderzoeker in de dop nam dit boek direct ter hand. Even later zocht hij enthousiast materiaal om een windwijzer te maken. Deze was binnen 'no time' en zonder enige hulp van volwassenen in elkaar gezet. Daarna heeft hij achter de PC een grafiek gemaakt waarop hij dagelijks de windrichting kan bijhouden.

Een leuke toevoeging is het hoofdstukje achterin het boek waarin wordt uitgelegd hoe je aan de hand van een stappenplan een eigen onderzoek kunt opzetten, plannen, uitvoeren en opschrijven. Leuk voor een project op school bijvoorbeeld!

Naar aanleiding van dit boek zijn we nieuwsgierig naar Technopolis in Mechelen, dat lijkt ons zeker een bezoekje waard! Nog een leuke suggestie in het boek: op www.proefjes.nl vind je meer leuke experimenten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright