HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog

 

Ja!

Sammie wil graag in bad, hij neemt een aanloop en springt in het water: 'Ja!' Maar wanneer hij naar bed moet, slaat hij de armen over elkaar en roept 'Nee!' Sammie wordt steeds bozer en roept steeds harder 'Nee'. Uiteindelijk geeft mama het op en verstopt zich achter de bosjes. Kameleon ziet Sammie in het water, neemt een aanloop en Sammie roept 'Nee!' Maar Kameleon spettert in het rond: 'Ja!' Wanneer de olifant hetzelfde wil doen, roepen de kameleon en Sammie luidkeels 'Nee!' Na alle waterprethet waterplezier is Sammie zo moe dat hij in slaap valt. Olifant pakt Sammie voorzichtig op. 'sss'! Kameleon en Olifant brengen Sammie naar huis en eindelijk kan mama hem in zijn bedje leggen. Samen fluisteren ze: 'ja'.

Met minder dan tien woorden wordt een compleet verhaal verteld in uitvergrote stripvorm. Op iedere twee pagina's beelden twee à drie illustraties het verhaal uit, met hier en daar een tekstballonnetje.

Het voorlezen vraagt om wat improvisatie: bekijk en verte l- samen met de kleintjes - wat er te zien is en (voorspel) wat er gebeurt. Let daarbij ook op de gezichtsuitdrukkingen van de dieren. Omdat de tekst Ja! en Nee! veel herhaald wordt, herkennen de kinderen de woorden op den duur en kun je ze vragen wat er wordt gezegd. En uiteraard: Hoe groter het woord, hoe harder het wordt geroepen!

Het derde boek van Jez Alborough over aapje Sammie. Zijn boek Groot! is gekozen tot één van de beste 10 prentenboeken van het jaar die centraal staan bij de Nationale voorleesdagen 2007.

Ja! - Jez Alborough
Uitgeverij Gottmer
ISBN: 9789025741426, € 10,95
Direct bestellen bij Bol.com

 

 

 

  

 

 

Ja!

 

© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright