HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog

 

Berta en Giovanni

 

Berta is een giraf en de buurvrouw van Giovanni het nijlpaard. Allebei vinden zij zichzelf heel mooi. Tot op een dag een jager het mooiste dier wil vangen voor dierentuin. Nu willen ze allebei niet meer mooi zijn. Dit leidt tot komische verwikkelingen.

Een boekje in twee talen: Nederlands en Engels. Je kunt kiezen in welke taal je het laat voorlezen of zelf gaat lezen. Al lezend kun je een paar nieuwe Engelse woordjes leren (of Nederlands natuurlijk!)

Gionata Bernasconi
Uitgeverij Tutti
ISBN 978 94 90139049, prijs € 11,95.
Direct bestellen bij Bol.com

 

 

Recensie

Een komisch verhaal met ludieke illustraties van Gionata Bernasconi.

Samenvatting
Berta de giraf en Giovanni het nijlpaard zijn buren van elkaar, maar ze wisselen nauwelijks een woord. Op een dag horen ze dat een jager het mooiste dier moet vangen voor een dierentuin. Ze worden bang en krijgen elk hetzelfde idee. Wanneer Berta zich als een lelijk nijlpaard zou gedragen, dan wordt ze vast niet gevangen. En Giovanni denkt op zijn beurt dat hij vooral op een giraf moet lijken, dan loopt hij zeker geen gevaar. Zo ondergaan de beide dieren een vreemde metamorfose. Berta eet wier in de vieze modderpoel, en Giovanni rekt zich uit onder de Baobabboom. Uiteindelijk ruilen ze van woning, gewoonten en eten en geven elkaar allerlei nuttige adviezen. Berta wordt zo dik als een nijlpaard en Giovanni zo lang als een giraf. Maar dan komt er een tijger voorbij die het stomste dier van het bos wil opeten. Beide dieren raken in paniek: Berta lijkt nu op een nijlpaard, dat is toch het stomste dier van het bos! Giovanni is ook bang, want hij wordt vast opgegeten nu hij op een stomme giraf lijkt! Er onstaat grote verwarring: wat nu?! Uiteindelijk krijgt het verhaal een grappige en verrassende wending, en natuurlijk een happy end...

 

Actueel thema
Door je te verplaatsen in een ander, leer je repect te hebben voor elkaar en ieder in zijn waarde te laten. Al houd je er niet dezelfde levensgewoonten op na, dan hoeft dat nog niet te zeggen dat je niet met elkaar overweg kunt. In het verhaal wisselen twee dieren min of meer van gedaante en leven, ondanks dat ze wat op elkaar neerkijken. Een kat in nood maakt zogezegd rare sprongen. Hoewel ze aan het eind van het verhaal elkaars gewoonten nog steeds niet erg waarderen, kunnen ze beter met elkaar uit de voeten. Ze kunnen nu zelfs lachen en eten met elkaar.

Thema: verdraagzaamheid, tolerantie en anders zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright