HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog

 

De Wind in de Wilgen


Maak kennis met de vriendelijke Mol, zijn ruimhartige maatje Rat, de geniale Das en de eigenzinnige Pad. En beleef samen met hen enkele van de meest onvergetelijke avonturen die ooit zijn beschreven. Dit boek is een zeldzaamheid - zo’n klassiek werk uit de literatuur dat niet alleen heel mooi is, maar tegelijk heel grappig.

Sinds het verschijnen in 1908 van Kenneth Grahame's The Wind in the Willows heeft dit boek vele generaties lezers betoverd, zowel jong als oud.

De Wind in de Wilgen houdt die betovering beslist in stand. Het verhaal is met gevoel voor de originele tekst ingekort en schitterend geïllustreerd door Inga Moore.

Vanaf ca. 10 jaar.

 

Kenneth Grahame & Inga Moore
Uitgeverij Christofoor
Hardcover, 182 pagina's.
ISBN 9789060386286, prijs: € 24,50.
Direct bestellen bij Bol.com

 

 

Recensie

Deze schitterende klassieker is een absolute musthave voor de kinderboekenkast.

De Wind in de Wilgen is niet alleen een fantastisch geschreven spannend én grappig verhaal voor kinderen. Ook vele volwassenen lezers zijn gaan houden van de brave burgerlijke Mol, levensgenieter Rat, de wijze Meneer Das en zelfs van de verwaande exorbitante 'Mr. Toad', die zich voor de meest hilarische maar ook bedreigende situaties weet te plaatsen.

The Wind in de Willows (1908) is ontstaan uit een reeks verhalen die Kenneth Grahame schreef voor zijn zoon Alistair. De originele, weliswaar prachtige, bloemrijke tekst is tamelijk pittig voor jeugdige lezers. In deze bewerking heeft Inga Moore de tekst vereenvoudigd en toegankelijker (leesvriendelijker) gemaakt voor kinderen. Haar illustraties in kleur zijn prachtig. De tekeningen zijn realistisch en detailrijk en geven het boek een extra knusse, nostalgische sfeer.

 

Bron van inspiratie

De Engelse versie, The Wind in the Willows geïllustreerd door Ernest H. Shepard (o.a. ook Winnie The Pooh, 1926) is één van mijn favoriete kinderboeken, naast andere werken uit de Engelse kinderliteratuur, stammend uit de laat-Victoriaanse en Edwardiaanse periode.

Dit heerlijke kinderboek heeft als inspiratiebron gediend voor talrijke bewerkingen, verfilmingen, en literaire analyses. Het werk bevat dieperliggende lagen die voor diverse interpretaties vatbaar zijn. Het gaat volgens velen in eerste instantie over echte vriendschap en respect voor de natuur. Maar er is ook een maatschappijkritische laag die een historisch tijdperk registreert en bekritiseert. Een uithaal naar de verheerlijking van de industriële revolutie, daaruit voortkomend materialisme en de vooruitstrevende mentaliteit van de stedelijke bevolking. In reactie daarop ontstond er een hang naar nostalgie en behoudendheid, en de herwaardering van stabiliteit, rust en spiritualiteit. De diverse karakters in het verhaal vertegenwoordigen de verschillende klassen uit die periode. Zelfs de titel zou je bij deze analyse kunnen betrekken.

 

Conny Bais

 

 

 

 

Meer prentenboeken over dieren en insecten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright