HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog Forum

 

Conny Bais (Red.)

 

 
 


PRENTENBOEKEN OVER DIEREN EN INSECTEN


Een selectie bestaande titels én boeken die onlangs zijn verschenen met als thema dieren en insecten.

Verkrijgbaar bij de boekhandel of te leen bij de bibliotheek.

 

 
 
Alle dagen dierendag Hangoor
Beer is op Vlinder Het Luie Lieveheerstbeestje
Dag beestjes! Het vervelende lieveheerstbeestje
Dat komt er nou van!  
De spin die het te druk had Kleine Kangoeroe
De mooiste vis uit de zee komt veilig thuis Maak maar open
Drie stukjes nacht Over een kleine mol...
Een nijlpaard krijg je niet zomaar opzij! Net mensen
Eentje Geentje Samen aan zee
Een nachtje naar het strand (vleermuizen) Tellen met muis Jelle
Gekke Geppie Gans Toen mijn kat nog klein was
Gonnie en Gijsje Tyrannosaurus Drup
Gonnie en haar vriendjes Vogel Piet
Dikkie Donderkopje wordt groot Wendy’s Wens – Een schaap in de wolken
Hallo daar ben ik! - Pinguïn Pit verzamelbundel Hazeltje - Een heel jaar lang (vier seizoensboekjes)
   
 


Meer prentenboeken over dieren.

Themarubriek dierendag / dieren

 

 
 

 

 

 

Hangoor - Dick Bruna

 

Een nijlpaard krijg je niet zomaar opzij!

Een nijlpaard krijg je niet zomaar opzij! En dat is een feit. Zal het de dieren van de jungle gaan lukken? Een leeuw, een papagaai, een aap en een wrattenzwijn doen hun uiterste best, maar uiteindelijk blijkt een klein muisje de oplossing te hebben.

Voor kinderen vanaf 3 jaar.

De mislukte pogingen van de dieren om het nijlpaard van de brug af te krijgen zijn op kleurrijk en paginavullende illustraties afgebeeld. Het muisje bewijst dat de oplossing eigenlijk heel simpel is: "alsjeblieft" zeggen!

Michael Catchpool & Rosalind Beardshaw
Allasso
ISBN10 9056473182, ISBN13 9789056473181
Prijs: € 13,00

 

Terug naar boven

 

 

Hangoor - Dick Bruna

 

Hangoor

Er komt een nieuwe jongen bij nijntje in de klas. Zijn naam is daan. Daan zijn ene oor blijft niet omhoog staan. Iedereen noemt hem hangoor. Wanneer nijntje ontdekt dat hij dat helemaal niet leuk vindt, bedenkt ze een plan. Nijntje vertelt de klas dat ze hem gewoon daan moeten noemen, omdat hangoor een scheldnaam is.
Als daan de volgende dag op het schoolplein verschijnt, roept iedereen: ha daan!

Thema: pesten.

Lief boekje waarin Dick Bruna op subtiele wijze en in begrijpelijke taal het maatschappelijke onderwerp pesten aan de kaak stelt. Een aanrader!

hangoor - Dick Bruna
Mercis Publishing
ISBN 9056471988, prijs: € 5,75
Direct bestellen bij Bol.com

 

Terug naar boven

 

 
 

 

 

Drie stukjes nacht

 

Drie stukjes nacht

Eens, lang geleden kwamen er drie stukjes nacht uit de lucht gevallen. Een moedermuis gaat op zoek naar hun ouders. Maar niemand is de baby's kwijt en niemand vindt ze leuk. Ze besluit om zelf voor de kleintjes te zorgen. Maar dat valt niet mee omdat de kleintjes heel anders zijn dan zij. "Oh la la, wat is het leven ingewikkeld. Maar er is altijd wel weer een oplossing!"

Een heerlijk voorleesboek met rustige herkenbare illustraties en een positieve boodschap. Terloops maken de kinderen luchtig kennis met de leefwijze van nachtdieren, (vleer)muizen, en (trek)vogels. Hier en daar wat woorden die vragen om uitleg of gesprekjes uitlokken: een mooie gelegenheid tot interactie bij het voorlezen. Leuk en leerzaam!

Het verhaal bevat mooie onderliggende thema's zoals doorzettingsvermogen, onvoorwaardelijke liefde en het uitbalanceren van een opvoeding waarbinnen kinderen de ruimte hebben om zichzelf te zijn en te ontplooien.

Drie stukjes nacht - Rose-Marie Vassallo & Godeleine de Rosamel
Allasso/Mercis Publishing
ISBN 905647118X, prijs: € 13,00

 

Terug naar boven

 

 
 

 

 

Jacobus en de Vriendschapstaart

 

Jacobus en de Vriendschapstaart (inclusief recept)

Op een dag wordt wordt Jacobus een beetje somber wakker. Wat hij ook probeert, het lukt hem niet om weer vrolijk te worden. Totdat hij naar zijn goede vriend Mol gaat. Die bedenkt een heel slim plannetje...Mol wil net een Grote Vriendschapstaart gaan bakken, maar Jacobus heeft daar helemaal geen zin in. Maar als Jacobus zijn vriend zo bezig ziet, wil hij eigenlijk wel meehelpen. Tijdens het klutsen en kneden hangt zijn bordje zo erg in de weg dat hij het even af doet. Ongemerkt vergeet hij zijn sombere bui, zeker als hij samen met Mol de Grote Vriendschapstaart oppeuzelt.

Een hartverwarmend verhaal over somber zijn en vriendschap. Stinkdiertje Jacobus hangt een bord om zijn nek met "Ik ben vandaag somber". Zo kan iedereen zien hoe hij zich voelt. Uiteindelijk merkt Jacobus dat zo'n 'bord' toch wel erg lastig is wanneer je plezier wilt maken met je vrienden. Vertederende illustraties in warme kleuren van Mark Janssen en achterin een recept voor een vriendschapstaart.

Leeftijdsindicatie: vanaf 4 jaar, maar ook leuk voor de gevorderde peuter.

Kijk op www.stinkdierjacobus.nl voor leuke kleurplaten, ansichtkaarten en het lied van Jacobus.

Jacobus en de Vriendschapstaart - Steven Pont en Mark Janssen
Van Goor / Unieboek
ISBN 9000037212, prijs: € 13,50

 

Terug naar boven

 

 
 

 

 

 

 

Dag beestjes

Kijk je mee in de tuin van Pien? Daar kun je heel veel beestjes zien.

Peuter Pien gaat in 'Dag beestjes' graag op ontdekkingstocht in de tuin. Daar komt ze allerlei kleine dieren tegen om te bestuderen. Haar observaties zijn in korte begripelijke teksten geschreven met daarnaast een versje voor elk beestje.

Alle zintuigen komen aan bod; van luisteren naar het 'zzzoem' van de bij tot het voelen van de 'slibberige glibberige slak'. Het boek nodigt uit tot interactie: de beestjes benoemne, geluiden imiteren en het tellen van stipjes.

Voor kinderen vanaf 2 jaar.

Conny Bais

 

Elle van Lieshout, Erik van Os en Mies van Hout
Kimio
ISBN10 9056477536, prijs: € 8,95.

 

 

Terug naar boven

 

 

De mooiste vis van de zee

 

De mooiste vis van de zee komt veilig thuis

In de diepe zee wordt een zware storm verwacht. Alle vissen gaan op zoek naar een veilige plek. Regenboog heeft het veel te druk om bang te zijn. Plotseling wordt hij door een sterke stroom meegesleurd. Als het water weer tot rust komt, is hij ver van huis. Hoe kan hij zijn glinsterende familieleden terugvinden? In zijn eentje redt hij het niet. Gelukkig wordt hij geholpen door Kogelvis en een heleboel andere goede vissenvriendjes. Veilig komt Regenboog weer thuis.


Thema: verdwalen, elkaar helpen, vriendschap.

Het vijfde avontuur van 'De mooiste vis van de zee' met tekst en bijzonder fraaie illustraties van Marcus Pfister. Zijn boeken zijn inmiddels in meer dan 30 verschillende talen verschenen.

De mooiste vis van de zee komt veilig thuis - Marcus Pfister
De Vier Windstreken
ISBN: 9055796484, prijs: € 14,95
Direct bestellen bij Bol.com

 

Terug naar boven

 

 
 

 

 

Alle dagen dierendag

 

Alle dagen dierendag (5+)

Lisa verwent op dierendag haar dieren flink: worst voor poes Suus, een wortel voor konijn Snuffie, strikjes voor de hond. Ook in de klas is het groot feest. Alle kinderen hebben een dier bij zich en vertellen daar een verhaal over. Er zijn visjes, hamsters, konijnen en muizen. Jimmy heeft de hond van zijn tante meegenomen. Hij is zacht en wollig, en zodra Lisa hem ziet, is ze gek op hem. Zo'n lief vriendje zou ze zelf ook wel willen! Lisa speelt de hele dag met Ollie, en ze vindt het jammer als hij weer terug moet naar huis. Maar daar wacht Lisa een grote verrassing...

Alle dagen Dierendag - Vivian den Hollander & Dagmar Stam
Unieboek BV
ISBN 9026917570, prijs: € 5,00

 

Terug naar boven

 

 
 

 

 

Wendy’s wens – een schaap in de wolken (vanaf 3 jaar)

Wendy heeft een droom. Zoals alle schapen is Wendy Wollebol dol op gras eten en slapen. Maar haar hartenwens heeft ze nog nooit aan iemand verteld. Op een dag bevrijdt het lieve schaapje een fee uit een doornstruik. De fee laat haar wens ‘s nachts in vervulling gaan. Wendy kan vliegen! Al gauw krijgt ze de slag te pakken en ze vliegt over land en zee, naar de maan en de sterren. Op de terugweg redt Wendy haar slapende vriendjes net op het nippertje van een boze wolf. De volgende morgen vertellen de schapen elkaar dat ze een hele gekke droom gehad hebben..

Een fris en vrolijk prentenboek met ludieke illustraties in heldere kleuren en een speelse tekstopmaak. Een boek dat uitnodigt tot interactiviteit en veel humor bevat. Samen kijken, lezen en lachen!

Wendy’s Wens – Ruth Louise Symes en David Sim
Uitgeverij Allasso, Mercis Publishing.
ISBN 9056474871,prijs: € 13,00.
Direct bestellen bij Bol.com

 

Terug naar boven

 

 

 
 

 

 

Maak maar open

 

Maak maar open

Sjonnie Stokstaart woont in de Kalahari Woestijn. Het is daar ERG droog en ERG heet. Soms vindt Sjonnie het er té heet. Sjonnie heeft een ontzettend grote familie. Hun lijfspreuk is "Blijf bij elkaar, samen sta je sterk!" Alles doen ze samen. Soms wordt het Sjonnie een beetje té dol. Er zijn van die dagen dat hij liever ergens anders zou wonen. Op een dag pakt hij zijn koffer. Dan begint het avontuur van het stokstaartje dat alleen de wereld in trekt. Hij ontdekt dat het gras elders vaak groener lijkt, maar dat het uiteindelijk toch nergens zo fijn is als thuis.

Een prachtig vormgegeven boek dat lijkt op een gestickerd postpakketje. Maak maar open! De binnenkaft bevat collages van familiefoto's, krantenknipsels en reisbewijsjes. Sjonnie schrijft zijn familie ansichtkaarten die je kunt omklappen. In kleine letters is daarop tevens informatie gegeven over de diersoort waar Sjonnie logeert. Dat maakt het boek ook leuk en leerzaam voor kinderen die zelf al kunnen lezen. Zachte realistische tekeningen in natuurlijke tinten en met grappige details zorgen tijdens het voorlezen bij de kleintjes voor extra gesprekstof.

Wanneer Sjonnie op pad gaat, komt de jakhals in beeld. De kinderen spotten de jakhals op de prenten, die soms goed verstopt is. Hoe eenzamer Sjonnie wordt, hoe dichterbij het gevaar.. (denk aan de lijfspreuk) Het lijkt alsof er iets akeligs te gebeuren staat. Maar wanneer Sjonnie thuis komt, zien we de jakhals wegrennen. Over dit alles niets in de tekst (het geluk is met de 'dommen'?). Jammer, maar daardoor ook niet eng voor de kleintjes.

Het boek bevat een aantal humoristische knipogen voor de volwassen voorlezer. Zo is Sjonnie bijvoorbeeld afgebeeld met het boek "wie ben ik?" en de krantenknipsels, bij het voorlezen niet zo van belang (te moeilijk), zijn erg leuk om te lezen.

Een bijzonder boek waar jong én oud lang plezier aan kunnen beleven!

Maak maar open - Emily Gravett
Unieboek BV
ISBN 9000037050, prijs: € 12,50

 

Terug naar boven

 

 
 

 

Dat komt er nou van

 

Dat komt er nou van...

Op een dag vindt Beer drie eieren. Hij neemt ze mee om erop te passen. Er kruipen drie gansjes uit de eieren. Ze moeten veel leren voor ze groot zijn. Egel helpt met wijze raad.

Beer vindt drie eieren en wil ze niet alleen achter laten. Egel vertelt hem dat hij niet voor ze kan zorgen. De eieren hebben een nest nodig heeft en iemand moet erop gaan zitten. Zorgzame beer bouwt dan een nest en gaat heel voorzichtig op de eieren liggen. Wanneer ze de volgende dag uitkomen weet Beer zich geen raad met de gansjes. Met enige hulp van egel leert hij de ganzen te zwemmen en te eten. Beer is trots. Hij zorgt voor de gansjes en beschermt ze. Na een poos willen de ganzen leren vliegen. Het kost hem wat halsbrekende toeren, maar hij slaagt erin! Hij is doodmoe: "dat nooit meer".. Dan piept er een stemmetje: "Zo, nu zijn wij aan de beurt!"

Eén van de prachtige prentenboeken van het echtpaar Schubert. Schitterende illustraties in zachte natuurlijke tinten. Een aanrader!

Dat komt er nou van - Ingrid en Dieter Schubert
Uitgeverij Lemniscaat
ISBN 9056371940, prijs € 12,95

 

Terug naar boven

 

 
 

 

Eentje Geentje

 

Eentje Geentje

In de warme lentezon spelen de lieveheersbeestjes vrolijk tussen de grassprieten. Ze krioelen door elkaar, maar Eentje Geentje is een buitenbeentje: hij mag niet meedoen, omdat hij maar één stipje heeft. - Verdrietig gaat Eentje Geentje op zoek naar meer stipjes, maar niemand kan hem helpen. Tot hij tenslotte bij een prachtige roos komt, waar de koning van de lieveheersbeestjes woont. Zou de koning hem kunnen helpen om meer stipjes te krijgen?

Een lief verhaal over een lieveheersbeestje dat anders is en daarom soms geplaagd wordt. Maar de belangrijkste figuur in lieveheersbeestjesland vindt Eentje Geentje juist heel bijzonder met maar één stipje op de rug. Mooie aquareltekeningen in natuurlijke kleuren.

NB: Bij het thema: anders zijn/pesten opgenomen in de Vijftig Wereldboeken o.a. met spelsuggesties en taalactiviteiten. Het boek is inmiddels ook vertaald in Spaans en Catelaans.

Eentje Geentje - Evelien van Dort en Gerda Westerink
Uitgeverij Christofoor
ISBN 9062385982, prijs: € 12,90.
Direct bestellen bij Bol.com

 

Terug naar boven

 

 
 

 

Over een mol

 

Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft

Inmiddels een klassieker en één van de leukste kinderboeken van de afgelopen jaren!

Mol komt op een dag boven aarde en dan gebeurt het... Een ronde bruine worst valt precies op zijn kop. Boos gaat (bijziende) mol op zoek naar de dader. Alle dieren die hij ontmoet laten zien dat ze heel anders poepen. Uiteindelijk stuit hij op twee keutel etende vliegen en vraagt hen om hulp. Ze proeven van de drol en wijzen de dader aan. Mol kan eindelijk wraak nemen...

Werner Holzwarth/Wolf Erlbruch
Uitgeverij C. de Vries - Brouwers
ISBN 9061745829, prijs € 12,50.
Direct bestellen bij Bol.com

 

 
 

 

Luie lieveheersbeestje

 

Het Luie Lieveheersbeestje

Dit is het verhaal van een héél lui lieveheersbeestje. Het liefst sliep ze de hele dag en nacht. Ze wist niet hoe ze vliegen moest. Op een dag wilde ze ergens anders slapen, maar wat moet je doen als niet kunt vliegen?

Ze springt en landt op de ruggen van verschillende wilde dieren, maar doet geen oog dicht: die dieren zijn te druk of maken lawaai. Dan komt er een olifant voorbij, met een hele lange snuit...! Heel erg leuk verhaal voor de allerkleinsten. Kijk naar de verfilming van SchoolTV en oordeel zelf!

Het luie Lieveheersbeestje - I. Finn
Veltman Uitgevers BV
ISBN 9059204034, prijs € 9,95.

 

Terug naar boven

 

 
 

 

Vervelende lieveheersbeestje

 

Het vervelende lieveheersbeestje

Het vervelende lieveheersbeestje zegt nooit alsjeblieft of dankjewel. Hij wil met niemand delen en maakt met iedereen ruzie. Dat je zo geen vrienden maakt, daar is hij aan het eind van het verhaal wel achter. Maar dit boek is meer dan een origineel en humoristisch verhaal. Eric Carle heeft er ook begrippen als groot en klein en het voorbijgaan van de tijd in verwerkt. En bovendien raken peuters en kleuters vertrouwd met vaardigheden als klokkijken en dieren herkennen.

Het vervelende lievheersbeestje - Eric Carle
Gottmer Uitgevers Groep
ISBN 9025709796, prijs € 12,00.
Direct bestellen bij Bol.com

 

Terug naar boven

 

 
 

 

Spin

 

De spin die het te druk had

Op een mooie morgen begint een spin met het weven van een web. Een voor een komen de dieren van de boerderij haar wat afleiding bezorgen, maar de ijverige spin werkt stug door. Ten slotte kan ze laten zien dat haar web niet alleen mooi, maar ook heel nuttig is! In dit bijzondere boek kunnen kinderen het verhaal niet alleen volgen door naar de tekst te luisteren en de illustraties te bekijken, maar ook door te voelen waar de spin en de vlieg zich bevinden, hoe het web steeds groter wordt en op welke manier de spin uiteindelijk in het web terechtkomt.

De spin die het te druk had - Eric Carle
Gottmer Uitgevers Groep
ISBN 902571899X, prijs € 14,95.
Direct bestellen bij Bol.com

 

Terug naar boven

 

 
 

 

Beer is op vlinder

 

Beer is op Vlinder

Beer vindt Vlinder zo mooi als een uitgeknipt stukje hemel. Hij wil haar laten zien hoeveel hij van haar houdt: Hij schildert hartjes op bomen, maar Vlinder vindt het maar geklieder. Hij breit een jas voor Vlinder, maar die vindt het net een eierwarmer. Hij bouwt zelfs een huis voor haar. Maar Vlinder begrijpt Beer niet. Pas als Beer het huis in stukken hakt en opstookt, en Vlinder de rookwolken bewondert, verklaart ze Beer de liefde.

Schitterend prentenboek met herkenbaar thema. Een juweeltje onder de prentenboeken. Vanaf ca. 4 jaar. Winnaar van de Gouden Penseel 2005.

Thema: verliefd zijn, houden van.

Beer is op vlinder – Annemarie van Haeringen
Uitgeverij Leopold BV
ISBN: 9025842550, prijs: 13,50 Euro
Direct bestellen bij Bol.com

 

Terug naar boven

 

 
 

 

 

Gonnie en Gijsje

Nieuwe avonturen van de allerliefste gansjes Gonnie en Gijsje. Gonnie en Gijsje zijn vriendinnen. Dikke vriendinnen. Overal waar Gonnie gaat, gaat Gijsje. Of toch niet?

De supergrappige verhaaltje spreken veel peuters aan omdat ze zo dicht bij hun belevingswereld liggen. Maar ook voor ouders valt er veel te lachen met deze boekjes. Lees ook het eerste deeltje: Gonnie.

Thema’s: vriendschap, samen uit, samen thuis, dingen om je heen ontdekken.

Gonnie en Gijsje – Olivier Dunrea
Uitgeverij Gottmer Uitgevers Groep BV
aantal pagina's: 34
ISBN: 9025736688, prijs: 6,50 Euro
Direct bestellen bij Bol.com

 

Terug naar boven

 

 
 

 

 

Vogel Piet

De kleine vogel piet is verdrietig. Hij is helemaal kaal. Al zijn vriendjes hebben veren in mooie felle kleuren: rood, geel, groen en blauw. Zijn vriendjes hebben een idee om hem op te vrolijken. Elk vriendje heeft vier veren en geeft één veertje aan piet. Zo wordt kale pietje een bonte piet, misschien wel de mooiste van allemaal!

Zoals gebruikelijk, met eenvoudige sprekende prenten en geschreven in ritmische zinnen, die het (mee)lezen en het luisteren zo veraangenamen. Tijdens het voorlezen en het samen bekijken van de prentjes kun je bij de allerkleinsten het aanwijzen of benoemen van de vier kleuren oefenen, of bij wat oudere kinderen het tellen (veertjes).

Een heel lief boekje dat de harten van de kleintjes zal veroveren!

Thema’s: vriendschap, samen delen.

Vogel Piet – Dick Bruna
Uitgeverij Dick Bruna
ISBN 9056470787, prijs: € 5,75.
Direct bestellen bij Bol.com

 

Terug naar boven

 

 
 

 

MEER PRENTENBOEKEN

Prentenboeken tips (april)
  Lente en Pasen 2006
  Prentenboeken Toppertjes
  Dikkie Dik - Sint- en Kerstverhalen
  Prentenboeken over Sint en Piet
  Prentenboeken tips winter en kerst
  Voorlezen

 

 
 
Conny Bais (Red.) 2006.  
 
 
 
 
 
   
 
HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog Forum

 

   
© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright