HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog

 

 

 

 


 

Gijsje


'Gijsje' is een ontroerend verhaal over een jongen en zijn tamme gans. Het is geïnspireerd op een waar gebeurde geschiedenis in een havenstadje aan het IJsselmeer.

 

Gijsje was er altijd.
Ze hoorde bij de haven.
Iedereen was dol op haar.
Meestal, als ik uit school kwam,
hoorde ik haar al
aan de overkant van het water.
Ze gakte anders dan andere ganzen.


Gijsje hield van spelen.
Ze hapte naar losse touwtjes
en trok veters los.
Als ze bij je op schoot zat,
trok ze aan de rits van je jas.Ik heb Gijsje leren vliegen.
Dat vond ze moeilijker dan zwemmen.
We zetten haar op het dak van de schuur.
'Vlieg dan, Gijsje!' riep ik.
Ik deed het voor; zó met mijn armen.
Gijsje aapte me na.
Ze deed haar vleugels wijd en sprong.


Lieke van Duin & Sandra Klaassen
Uitgeverij Lemniscaat
ISBN 9789047701873, prijs € 12,50.
Direct bestellen bij Bol.com

 

Recensie

Een prachtig en aangrijpend verhaal over de hechte vriendschap en afhankelijkheid die kan ontstaan tussen mens en dier. Maar het gaat ook over de levenscyclus, afscheid nemen en rouw. Voor iedereen die als kind opgroeit met dieren herkenbaar en emotioneel.

Het verhaal is mooi van opbouw; het bestaat uit kleine hoofdstukjes die afzonderlijk zijn voor te lezen. In het eerste hoofdstuk neemt een jongetje ons mee naar zijn pittoresque stadje aan de haven. Als in een film loop je, mede dankzij de prachtige en sfeervolle illustraties, met hem mee. Hij vertelt over zijn ouders die havenmeester zijn, over Gijsje en de andere huisdieren en we zien het kasteel met de slotgracht. In de volgende hoofdstukjes gaan we terug in de tijd.
Vanuit het perspectief van het kind wordt duidelijk hoe Gijsje in hun leven is gekomen en als een 'mensengans' bij hen opgroeit. Voor kinderen heel pakkend en leerzaam verwoord. Het jongetje weet heel goed wat de voor- en nadelen zijn voor Gijsje. Niet alles gaat over rozen. Zo kan Gijsje niet met de wilde ganzen mee vliegen omdat ze te dik is, en ze heeft problemen met het vinden van een partner. Uiteindelijk wordt Gijsje moeder, zonder partner. Van de twee kuikentjes overleeft er één: Guus, een witte 'ganzengans'. Op een dag trekt Guus met de wilde ganzen naar het zuiden en Gijsje is weer alleen, maar ze lijkt er niet verdrietig om. De laatste drie hoofdstukjes zijn bijzonder aangrijpend: petje af voor degene die dit kan lezen zonder een brok in de keel. Het jongetje vindt Gijsje dood in het gras. Ze nemen afscheid en verwerken het verlies elk op hun eigen manier. In de wetenschap dat we het geen van allen droog zouden houden, kon ik het niet over mijn hart verkrijgen om deze hoofdstukjes aan de kleuters voor te lezen.

Een schitterend verhaal dat je voor altijd bij blijft.

 

Geschikt bij thema: vriendschap, levenscyclus, afscheid (van een huisdier).

 

Conny Bais

 

 

Meer van Lieke van Duin

Sasi, het bosduveltje met één been

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright