HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog
 

 

Ik ben negen en een brugsmurf

 

In augustus 2010 ging Tygo op negenjarige leeftijd vanuit groep zes naar de brugklas. Maar hoe gaat zoiets? Hoe neem je als ouders zo’n beslissing en hoe vind je een school die een negenjarige leerling wil toelaten? Dit boek vertelt niet alleen het verhaal van Tygo tijdens zijn jaar in de brugklas, maar ook het verhaal van zijn ouders en hoe docenten van de basisschool en de middelbare school dit hebben ervaren. Lees het onwaarschijnlijke verhaal van een negenjarige brugklasser.

Fragment Jeugdjournaal

 

Een stukje uit het boek

Op een avond was ik kleren aan het passen om te kijken wat ik aan nieuwe kleding nodig had voor de zomer. Toen flipte ik helemaal. Ik moest ineens zo ontzettend hard huilen en kon niet meer stoppen. Mijn moeder kwam me troosten en vroeg wat er aan de hand was.
"Ik kan niet meer", zei ik.
"Maar lieverd, probeer dan eens iets langer te blijven slapen", zei ze.
"Dat is het niet! Ik ben niet moe, maar ik kan niet meer. Ik ga alleen nog naar school voor mijn vrienden en ik wil zo graag meer. Ik wil leren en ook hard moeten werken. Ik wil zo graag naar de brugklas!!!!"

Toen Tygo op een avond met de mededeling kwam dat hij graag naar de brugklas wilde, was onze reactie dat zoiets toch niet kon. Hij was een paar maanden geleden negen geworden en zat in groep zes van de basisschool. We maakten de afspraak om samen met hem de open dag van een tweetal scholen te bezoeken, zodat hij vast een indruk kon krijgen van de middelbare school. Maar daar waar wij gehoopt hadden dat hij na het zien van de enorme gebouwen graag nog op de kleinschalige basisschool zou willen blijven, was Tygo alleen maar enthousiaster geworden. Hij wilde niet nog één of twee jaar wachten, hij wilde graag na de zomer al naar de brugklas. En ja, wat moet je dan? Ik geloof dat we ons deze vraag wel honderd keer hebben gesteld. We wisten dat het ging komen, maar hadden gehoopt dat we het nog een jaartje konden uitstellen. En eerlijk gezegd hadden we dat ook wel verwacht. Maar ja, opeens was alles in een enorme stroomversnelling gekomen en moesten we een keuze gaan maken. Maar hoe doe je dat? Hoe neem je zo’n beslissing?


Tygo & Miriam de Vries
Boekscout
ISBN 9789461765239 , € 15,95.
Verkrijgbaar bij Boekscout

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright