HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog
 

 

Kinderboekenweek 2011

van woensdag 5 t/m zaterdag 15 oktober 2011

 

Heldenmoed staat centraal in de Kinderboekenweek 2011 onder het motto: Superhelden! - Over dapper durven zijn.

In veel kinderboeken staat de hoofdpersoon op een bepaald moment voor een keuze: grijp ik in of blijf ik aan de zijlijn staan. De keuze om iets te doen, maakt dat helden worden geboren. De Kinderboekenweek 2011 wordt een eerbetoon aan alle kinderboekfiguren die dapper durven te zijn. Van Tiuri uit De brief voor de koning tot Iwan Olsen uit Pudding Tarzan.

Een superheld hoeft niet iemand met bijzondere krachten te zijn, ook een ogenschijnlijk kleine daad kan iemand tot een grote held maken, zoals de dieren in de verhalen van Toon Tellegen, die met kleine daden zichzelf onsterfelijk maken. In de kinderliteratuurzijn veel grote en kleine helden te vinden. Naast bewerkingen van klassieke heldenverhalen over bijvoorbeeld Odysseus, worden ook nieuwe helden gecreëerd. Vaak zijn het helden tegen wil en dank, zoals Harry Potter. Overeenkomst tussen alle kinderboekhelden is dat hun naam niet verloren zal gaan.

De 57ste editie van de Kinderboekenweek vindt plaats van woensdag 5 t/m zaterdag 15 oktober 2011.

 

Prentenboek Kinderboekenweek 2011

Meervoudig bekroond auteur Dolf Verroen en gelauwerd illustrator Thé Tjong-Khing maken samen het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2011. Met De prins op het witte paard komen deze Éminences Grises van de kinderliteratuur met een opvallend modern sprookje over de zoektocht naar ware liefde. Het ligt vanaf de Kinderboekenweek in de boekhandel.

In De prins op het witte paard gaat een prins op zoek naar zijn prinses. Maar dat blijkt niet eenvoudig; hij wordt niet makkelijk verliefd en de prinsessen zien telkens al gauw iets dat hen niet bevalt. Het Prentenboek van de Kinderboekenweek komt jaarlijks uit en is bedoeld voor die kinderen die nog te jong zijn voor het Kinderboekenweekgeschenk, dat dit jaar door Tjibbe Veldkamp wordt geschreven.

De Kinderboekenweek wordt mogelijk gemaakt door ABN AMRO.

 

Kinderboekenweekgeschenk 2011

Tjibbe Veldkamp schrijft het Kinderboekenweekgeschenk 2011. Veldkamp ontving dit jaar een Zilveren Griffel voor 'Tiffany Dop'. Naast boeken voor oudere kinderen schrijft hij prentenboeken en verhalen voor beginnende lezers. Zijn oeuvre wordt gekenmerkt door humor, waarbij hij serieuze onderwerpen als liefde en dood niet schuwt.

 

 

 

 

 

Enkele titels die aansluiten op het thema Beeldtaal in kinderboeken:

Zeg kleine (prentenboek & CD)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright