HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog

 

Kinderboekenweek 2009

Aan tafel! - Eten en snoepen in kinderboeken

woensdag 7 t/m zaterdag 17 oktober 2009

 

De Kinderboekenweek 2009 wordt de lekkerste Kinderboekenweek ooit! Onder het motto Aan tafel! – eten en snoepen in kinderboeken staan boeken centraal staan waarin door kinderboekenauteurs bedacht eten een rol speelt.

Eten, drinken en snoep heeft een speciale plaats binnen de kinderliteratuur. Naast non-fictie, zoals kookboeken voor kinderen, zijn eten, drinken en snoep veelvuldig te vinden in fictie. Auteurs laten binnen de eigen gecreëerde werkelijkheid graag en vaak de fantasie de vrije loop als het de inwendige mens betreft. De Grote Vriendelijke Reus van Roald Dahl eet ‘snoskommers’, Harry Potter snoept van ‘Smekkies in alle Smaken’ en volwassenen worden weer kind in Schmidt’s Pluk van de Petteflet door het eten van ‘hasselbramenjam’.

 

De boekhandel verwacht een succesvolle Kinderboekenweek met veel kinderen in de boekwinkels. De wraak van het spruitje, het Kinderboekenweekgeschenk geschreven door Gouden Griffel winnaar 2008 Jan Paul Schutten, verschijnt in een recordaantal van 443.000 exemplaren. Het motto van de 55ste editie van de Kinderboekenweek is Aan tafel! – Eten en snoepen in kinderboeken. NS biedt jonge lezers de hele Kinderboekenweek gratis reizen met de trein aan op vertoon van het geschenk.

 

 

Geschenk en Prentenboek
Het Kinderboekenweekgeschenk 2009 draait om het spruitje. Jan Paul Schutten gaat op zoek naar het geheim van lekker en ondervraagt de ‘lekkerexperts’ van Nederland. De wraak van het spruitje is tijdens de Kinderboekenweek gratis bij aankoop van ten minste € 10,- aan kinderboeken. Koekjes! is het Prentenboek van de Kinderboekenweek, gemaakt door Theo Thijssenprijs winnaar 2009 Ted van Lieshout en Gouden Penseelwinnaar 2009 Sieb Posthuma. Vanaf woensdag 7 oktober is Koekjes! voor € 5,- verkrijgbaar in de boekwinkel.

 

Griffelkoffer om op te eten
De Kinderboekenweek wordt op dinsdagavond 6 oktober feestelijk geopend met ‘Het Overkokende Kinderboekenbal’ in het Muziekgebouw aan ‘t IJ te Amsterdam. Op het Bal wordt onthuld welk boek de Gouden Griffel 2009 krijgt, de prijs voor het mooiste kinderboek. Eerder werden de Zilveren Griffelwinnaars bekendgemaakt. Acht hiervan zijn oorspronkelijk Nederlandstalig en maken kans op Goud. De koffer, gegoten van chocolade met daarin de verzegelde envelop, wordt tot die avond bewaakt door de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Gerda Verburg. Hoe dat gebeurt, dat is te zien op de website van de Kinderboekenweek.

 


Toepasselijke boeken thema Eten en Snoepen

Aan tafel met Zaza
De appel
De bakker
De kindereter
Drie haasjes gaan eten
Fien en Milo: Lekker eten
Het grote eet-boek
Het grote Nutella kookboek
Het pannenkoekenboek
Het snoepprinsesje
Ik wil patat!
Ik zou wel een kindje lusten
Jacobus en de vriendschapstaart (met recept!)
Groeien aardappelen aan bomen?
Kip zoekt kok
Kinderen in de keuken (kookboek)

Koken met Vera
Matser en opa en het knotsgekke boterhammenboek

Mijn eerste kookboek
Moffel en Piertje
nijntje in luilekkerland
Rupsje Nooitgenoeg
Snoep Goed

Vadertje en Moedertje
Wat eten we vandaag?
Wie zou dat zijn - Dieren en hun ETEN
Worteltjestaart (met wortelzaadjes en recept!)

 

Digitaal prentenboek

Worteltjestaart

De Snoepslang (Leskist.nl)Versje

Nina Nee lust geen erwtjes

 

 

Doetips!
Knibbel, knabbel knuisje - Bordspel
Eerste kookboek
Feestelijke taarten, cupcakes & koekjes

Muffins (bijzondere recepten)
Traktaties
Recepten


 

Gerechten spel

Het Gerechtenspel voor De draaischijf

 

 

Zie ook: Nationale voorleesdagen 2009

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright