HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog
 

Luisteren, lezen, schrijven en doen!

Te gast bij het Kinderboekenweekend op Landal Landgoed ‘t Loo

 

Afgelopen weekend, van 7 tot 9 november bezochten we het Kinderboekenweekend dat dit jaar voor het eerst werd georganiseerd bij Landal Landgoed ’t Loo. Het kinderboekenweekend is een initiatief van Landal GreenParks, Bruna en Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum dat kinderen in de gelegenheid stelt om kinderboekenschrijvers te ontmoeten. Voor zowel beginnende als gevorderde lezertjes zijn er bovendien diverse leuke activiteiten georganiseerd in samenwerking met de auteurs. Dit jaar waren o.a. Arend van Dam, Vivian den Hollander, Tosca Menten, Janneke Schotveld en Jacques Vriens aanwezig.

 

 

Landal Landgoed 't Loo is een fraai en ruim aangelegd autovrij park. Alle paden lopen uit op een prachtige natuurplas die grenst aan een centraal gebouw met diverse horecagelegenheden, een supermarkt en een zwembad. Bijzonder populair is het 'trekpontje' waarmee kinderen graag de plas oversteken. Na een vriendelijk onthaal bij de receptie betrekken we onze uiterst knusse en ruime bungalow. We zijn van alle gemakken voorzien, vooral de vaatwasser is wel fijn. Wifi is beschikbaar tegen betaling, in de luxe bungalows is het gratis. Het park is vol geboekt en we krijgen het advies om tijdig het activiteitenprogramma door te nemen en zonodig te reserveren.

Alle activiteiten rondom het kinderboekenweekend zijn gratis, behalve de familiebingo. Het wordt een gevuld weekend, zo blijkt! Voor de allerkleinsten komt de populaire Dribbel op bezoek, Bollo leest voor en ze kunnen Superjuffiekoekjes bakken met Janneke Schotveld. Onze kinderen zijn wat ouder. Ze zijn dol op de reeks Dummie de Mummie van Tosca Menten en de boeken voor de bovenbouw van Jacques Vriens. Ze kiezen voor 'Verhalen schrijven' met Tosca en ze willen de workshop van Jacques Vriens bijwonen. Maar Landal 't Loo biedt ook zelf allerlei leuke activiteiten voor jong én oud. De kinderen willen handboogschieten, tokkelen, en uiteraard plonzen in het overdekte zwembad!

Op de boekenmarkt vinden we een Dummie de Mummie bundel met twee titels, voor slechts € 5,95. Tosca Menten signeert het boek en vraagt enthousiast of de kinderen met haar op de foto willen. Een en ander gaat gepaard met veel humor. De kinderen zijn helemaal in hun nopjes en kijken daarna erg uit naar de workshops.

 

Jong en oud luisteren geboeid naar Jacques Vriens die op levendige wijze vertelt over zijn jeugdjaren. Hij speelde vaak toneel, maar kreeg dan vaak ruzie. Hij kwam op het idee om verhalen te schrijven, dan had hij geen ruzie met andere kinderen. Later als schoolmeester schreef hij zijn eerste kinderboek. Omdat zijn kinderen dat boek te moeilijk vonden, schreef hij vervolgens ook boeken voor hun leeftijd. Iemand vraagt of het allemaal waar gebeurd is. Jacques vertelt dat hij veel ervaringen gebruikt in de boeken. Zijn historische verhalen zijn gebaseerd op feiten en vergen uiteraard veel vooronderzoek. Achtste groepers huilen niet is een waargebeurd verhaal. Het zieke meisje dat uiteindelijk sterft aan leukemie was een leerling van hem. Omdat hij het daar tijdens het schrijven emotioneel moeilijk mee had, heeft hij de namen veranderd en de klas kreeg een juf. Zo kon hij er wat meer afstand van nemen.

Na afloop signeert Jacques ons boek Tien Torens Diep. De jongste vertelt dat hij er een boekpresentatie over gaat geven op school. Jacques geeft hem boekenleggers om uit te delen in de klas. Tijdens het signeren komen de verfilmingen van zijn boeken ter sprake. Jacques speelt er ook een klein rolletje in. Let maar eens op of je hem kunt ontdekken.

 

De volgende dag geeft Tosca Menten de workshop 'Verhalen schrijven', waarbij ouders niet aanwezig mogen zijn. Voordat de kinderen gaan schrijven, geeft Tosca op humoristische en interactieve wijze een aantal tips voor het schrijven van een goed verhaal. De beste tip is om 'te doen alsof je zelf de hoofdpersoon bent'. Ze heeft een aantal attributen bij zich. De kinderen krijgen om beurten een muts op, en een zin die ze moeten invullen. "Jij bent nu Knorr, en ik ben de slager die op zoek is naar varkens om te slachten. Wat doe je nu?" Daarna vertelt Tosca een begin van een verhaal over Dummie de Mummie. De kinderen krijgen de opdracht om het eind van het verhaal te schrijven. Na afloop mogen ze hun verhaal voorlezen. Tosca geeft feedback.

 

De kinderen komen enthousiast terug met hun zelf geschreven verhaal. Ze willen niet meer zwemmen deze laatste dag. Ze gaan liever naar het kampvuur of bij de familiebingo kijken om de de auteur nog even te zien. Een betere afsluiting kan het Kinderboekenweekend zich toch niet wensen?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright