HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog

 

 

 

 

 


Zelf leren lezen

over leesonderwijs, leeslijn en AVI

 

Leesonderwijs

Het leesonderwijs start in groep 3 van de basisschool, vroeger de eerste klas van de lagere school. Alle kinderen krijgen klassikaal hetzelfde aangeboden. Ieder kind heeft zijn eigen tempo waarin hij of zij het lezen onder de knie krijgt. Na een paar maanden leesonderwijs kunnen kinderen daardoor erg in niveau verschillen op het gebied van technisch lezen. Om het leesniveau te meten is het AVI-systeem ontwikkeld. AVI is een afkorting voor Analyse Van Individualiseringsvormen.

 

De leestoets


In januari of februari krijgen de kinderen in groep 3 een leestoets. Aan de hand van de de AVI-toetskaart wordt bekeken op welk niveau ze al kunnen lezen. Het kind dient een tekst hardop voor te lezen, waarbij wordt gelet op vijf onderdelen:

F   = of er een fout gelezen wordt
S  = spellend lezen
O  = of er een woord overgeslagen wordt
T   = of het kind er zelf een woord tussenvoegt
V   = of het kind een woord vervangt.

 

De leeslijn

De leeslijn volgt het gemiddelde niveau van leerlingen vanaf de helft van het eerste leerjaar. Deze lijn is slechts een richtlijn. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een kind in groep 3 qua niveau al veel hoger leest dan gemiddeld. De AVI-aanduiding is een technisch leesniveau. Het AVI-niveau waarop je kind kan lezen staat ook op de boekjes in de bibliotheek.

 

Vernieuwde AVI-indeling

De AVI-indeling is vernieuwd. Het AVI-niveau is een maatstaf voor de leesvaardigheid van kinderen en de moeilijkheidsgraad van kinderboeken. Het is een praktisch hulpmiddel bij het zoeken naar een boek dat het beste aansluit bij het leesniveau van het kind.

De nieuwe AVI-indeling heeft twaalf niveaus. Deze zijn gekoppeld aan de groepen in het basisonderwijs. AVI-M3 geeft het leesniveau aan van de gemiddelde leerling halverwege groep 3 (de M staat voor Medio) en AVI-E3 het leesniveau van de gemiddelde leerling eind groep 3 (de E staat voor Eind). Er zijn twee niveaus met een afwijkende aanduiding: AVI-Start en AVI-Plus. AVI-Start gaat vooraf aan AVIM3 en is voor beginnende lezertjes. AVI-Plus volgt op AVI-E7 en geeft aan dat het leesniveau boven het gemiddelde van leerlingen aan het eind van groep 7 ligt.

 

AVI nieuw
AVI oud
AVI-Start
1
AVI-M3 (midden groep 3)
1-2
AVI-E3 (eind groep 3)
2-3
AVI-M4 (midden groep 4)
3-4-5
AVI-E4 (eind groep 4)
4-5-6
AVI-M5 (midden groep 5)
5-6
AVI-E5 (eind groep 5)
6-7-8
AVI-M6 (midden groep 6)
7-8-9
AVI-E6 (eind groep 6)
8-9
AVI-M7 (midden groep 7)
8-9 >9
AVI-E7 (eind groep 7)
>9
AVI-Plus
>9

 

Omdat er geen één-op-één relatie tussen AVI nieuw en AVI oud bestaat, wordt in de tabel vanuit het leesvaardigheidsniveau (AVI nieuw) van een leerling doorgaans verwezen naar boeken op twee of drie moeilijkheidsniveaus (AVI oud).

Bijvoorbeeld: je kind heeft een leesvaardigheid op niveau AVI-E4. Hij kan dan boeken kiezen met een oude AVI-aanduiding 4-5-6. Dit betekent dat boeken op AVI 5 (vetgedrukt) het best passen bij deze leesvaardigheid, maar dat boeken van één niveau lager (AVI 4) of hoger (AVI 6) ook goede keuzes kunnen zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright