HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog

 

 

 


Mug


De fascinerende wereld van volksvijand nummer 1 Jeukende bulten en slapeloze nachten. Muggen drijven menigeen tot wanhoop. En met het speeksel dat ze tijdens een bloedmaaltijd injecteren, kunnen ze levensbedreigende ziekten overbrengen. Het veranderende klimaat en de toenemende globalisering zorgen ervoor dat ook Nederland zich in de toekomst moet wapenen tegen invasies van nieuwe muggensoorten en tropische aandoeningen.

In Mug duikt entomoloog Bart Knols in de fascinerende en genadeloze wereld van deze bloedzuigers. Hij beschrijft hoe muggen het verloop van de wereldgeschiedenis hebben bepaald, hoe onderzoekers ontdekten welke rol muggen spelen bij ziekteoverdracht, en hoe de wetenschap naarstig zoekt naar nieuwe bestrijdingsmethoden: van klamboes en schimmels tot genetische modificatie en sterilisatie van mannetjesmuggen met behulp van radioactieve straling.

Mug beantwoordt muggenvragen als: beschermt het eten van knoflook of het drinken van bier tegen muggen? En waarom wordt de een altijd gebeten en de ander nooit? Knols beschrijft ook zijn eigen onderzoek waarin hij ontdekte dat Afrikaanse malariamuggen verzot zijn op zweetvoeten en het aroma van Limburgse kaas. Een ontdekking waarvoor hij in 2006 de Ig Nobelprijs ontving. Ook zijn onbegrip over de bureaucratie en laksheid bij overheidsinstanties om muggen te bestrijden, zowel in Nederland als in ontwikkelingslanden, komt ter sprake.

 

Bart Knols
Nieuw Amsterdam
ISBN 9789046806548, prijs € 16,95.
Direct bestellen bij Bol.com

 

 

Krankzinnige feiten over het irritantste insect op aarde

"De Belgen hebben hun ambulante medische hulp ernaar vernoemd: MUG (Mobiele Urgentie Groep), de Engelsen drinken koffie of bier uit een mug, gebruiken het als werkwoord voor 'geweldadig beroven' (to mug), en een foto van een crimineel met een nummer om zijn nek heeft er ook iets mee van doen: a mug shot. Voor ons Nederlanders staat de mug slechts bekend als hét hoopje ellende dat jeuk veroorzaakt en ons 's nachts wakker houdt..."

In Mug beschrijft Knols op humoristische wijze zijn eigen onderzoek aan muggen alsmede de onwaarschijnlijke ontdekkingen die hem in 2006 de Ig Nobelprijs opleverden.

Bart Knols (1965) is medisch entomoloog en specialist op het gebied van muggen en infectieziekten. Hij is momenteel verbonden aan de UvA en directeur van K&S Consulting. In 2007 ontving hij voor zijn baanbrekend onderzoek de Eijkmanmedaille.

 

kinderboeken over muggen

 

Diner voor twee
Diner voor twee

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright