HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog Forum

 

 

 

 

 
Nationale Voorleesdagen 2011

van woensdag 19 januari t/m zaterdag 29 januari

 

 

Voorlezen is leuk!

Speciaal voor baby’s, peuters en kleuters zijn er De Nationale Voorleesdagen. Deze dagen hebben als doel het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen, te bevorderen. De Nationale Voorleesdagen starten op woensdag 19 januari 2011 met het Nationale Voorleesontbijt op kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en basisscholen.

 

Prentenboek van het Jaar 2011

In totaal selecteerde de jury tien prentenboeken voor peuters en kleuters

Fiet wil rennen van Bibi Dumon Tak en Noëlle Smit is gekozen tot het Prentenboek van het Jaar. Een jury van Nederlandse jeugdbibliothecarissen koos dit boek uit het aanbod van prentenboeken die in 2010 verschenen.

Bibi Dumon Tak (1964) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit Utrecht en debuteerde als kinderboekenschrijfster in 2001 met Het koeienboek. Haar werk werd drie keer bekroond met een Zilveren Griffel. Noëlle Smit (1972) studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en werkt sindsdien als grafisch vormgever en illustrator. Haar boeken zijn vertaald in meer dan tien talen.

Het belangrijkste criterium bij de keuze van het Prentenboek van het Jaar is dat het boek, naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met de peuters en verwerking in hun spel na het voorlezen.

 

TIPS

 


De Prentenboeken Top 10 voor De Nationale Voorleesdagen 2011


(alfabetisch, op auteursnaam)

Boe! roept Klein Konijn
Jonathan Allen
Waar is mijn sok?
Marijke ten Cate
Nicole de Cock
Naar het strand
Thomas Docherty
Bibi Dumon Tak & Noëlle Smit
Wie?
Guido van Genechten
Balotje en het tasje van oma
Maranke Rinck & Martijn van der Linden (Lemniscaat)
Elle van Lieshout en Erik van Os & Mies van Hout
Ik moet zó nodig!
Fiona Rempt & Noëlle Smit
Tjibbe Veldkamp & Wouter Tulp


 

Specials op PeuterPlace

Al sinds de eerste online publicaties besteedt PeuterPlace veel aandacht aan het belang van voorlezen aan de allerkleinsten. Voorleestips en interactie veraangenamen het voorlezen voor jong en oud. Kinderopvangcentra, peuterspeelzalen en media hebben reeds dankbaar van deze tips gebruik gemaakt en/of aan ouders aangeboden.

In 2005 publiceerde PeuterPlace.nl gedurende de Nationale Voorleesdagen het e-book Rodie, het lieveheersbeestje in samenwerking met Peter van Harmelen en Lin de Laat. Later gaf Zirkoon dit in boekvorm uit als 'Jesse zonder stippen'.

Vorig jaar werd door KSK Productions speciaal voor PeuterPlace.nl De Waggelkontenboogie geschreven, geïnspireerd op het Prentenboek van het Jaar 2010, De Wiebelbillenboogie. Dit jaar schreef KSK Production 'Het Renlied'.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright