HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog
 

 


Olifant en de tijdmachine

 

Krokodil geeft Olifant een verjaarscadeautje. 'Het is een tijdmachine,' zegt hij. 'Daarmee kun je de tijd meten.' Olifant vindt het prachtig - totdat hij ontdekt dat een klok onverbiddelijk doortikt en dat hij steeds een dag ouder wordt!

Max Velthuijs
Leopold / Amsterdam
ISBN 9789025851835, prijs € 12,95.
Direct bestellen bij Bol.com

 

 

 

 

Recensie

Vertederend verhaal voor kleuters waarin heel subtiel het concept tijd, vergankelijkheid en ouder worden aan bod komen. Met aandoenlijke illustraties die erg doen denken aan de populaire Kikker-reeks van Max Velthuijs.

Olifant is heel tevreden en gelukkig, van hem mag het leven zo eeuwig duren. Dan komt hij Krokodil tegen die hem feliciteert met zijn verjaardag. Olifant was zijn verjaardag bijna vergeten. Hij weet ook niet hoe oud hij wordt. Hij heeft duidelijk geen besef van tijd. Maar Krokodil geeft hem een cadeau dat daarin verandering brengt. Een koekoeksklok. Olifant heeft geen idee wat het is en wat je ermee kunt doen, maar hij vindt het wel leuk tikken. Krokodil legt hem uit hoe de machine werkt. Olifant is helemaal in zijn nopjes. Iedere keer wanneer het vogeltje naar buiten kwam wist hij hoe laat het was en wat hij zou gaan doen, gymnastieken, eten, opstaan en slapen. Dat brengt rust in zijn leventje, maar niet voor lang.... Het tikken ging maar door en Olifant maakt zich zorgen. "Zo wordt ik alsmaar ouder en ouder, dat gaat me veel te vlug. Uiteindelijk gooit hij de klok weg. Krokodil die het stukgemaakte uurwerk vindt, legt Olifant uit dat het niet uitmaakt of het klokje tikt, de tijd verstrijkt toch wel. De ondergaande zon geeft aan dat de dag weer voorbij is, en dan zijn we allemaal weer een dagje ouder. Olifant begrijpt het uiteindelijk en is blij. "Iedereen wordt dus ouder, want als je niet ouder werd, dan zou je altijd een kind blijven."

Conny Bais

 

Meer van Kikker

Het grote boek van Kikker en Eend

Kikker en de sneeuwman

Kikkerluisterboeken

Kikker en het vogeltje

Kikker & Vriendjes - Vriendschap DVD

 

Meer van Max Velthuijs

Olifant en de tijdmachine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright