HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog

 

 

 

 Om 8 uur bij de Ark


Een dikke duif, drie naar vis stinkende pinguïns en een zinderende zondvloed. Zij zijn de hoofdpersonen in een verrassend en vooral geestig verhaal over de Ark van Noach. De duif figureert als reisleider naar wie niemand luistert. Van de drie pinguïns mogen er maar twee naar binnen, dus besluiten ze hun vriend in een koffer mee te smokkelen. Dat leidt tot komische en verwarrende situaties, maar ook tot vragen over God, gerechtigheid en willekeur en de vraag waarom zoveel onschuldige dieren verdrinken, terwijl er maar enkele worden gered.

Ulrich Hub laat in zijn verhaal ruimte voor zowel de twijfel als het rotsvaste geloof. Een heerlijk lichtvoetig, mild filosofisch verhaal.

Bekroond met een Vlag en Wimpel 2009, de Deutscher Kinderhörspielpreis 2006 en de Deutscher Kindertheaterpreis 2006.

 


Ulrich Hub & Jörg Mühle
Uitgeverij Lemniscaat
ISBN 9789047700197, prijs € 10,95.
Direct bestellen bij Bol.com

 

 

Recensie

Werkelijk een aanrader, voor jong én oud! Een bijzonder, geestig en spannend verhaal dat je het liefst in één ruk wilt uitlezen.


De grappige dialogen in het verhaal zetten gelovigen en ongelovigen aan het denken. Het boek geeft geen bepalend antwoord op de geloofsvragen die aan bod komen. Het geeft luchtig weer hoe men soms worstelt met het geloof en dat er meningsverschillen over bestaan. Uiteindelijk bepaalt ieder voor zich hoe en of men er invulling aan wil geven. Zo ook de dieren in dit boek, dat uiteindelijk niemand veroordeelt.


Over het algemeen wordt het boek geschikt geacht voor kinderen vanaf 7-8 jaar, in Duitsland (oorspronkelijke uitgave) vanaf 6 jaar. Gezien de lengte van het verhaal, heb ik het boek in etappes voorgelezen aan jonge kinderen. Aanwezige volwassenen raakten echter ook geboeid en luisterden mee. Iedereen wilde dolgraag weten hoe het verder zou gaan. Zou de kleine pinguïn worden ontdekt, en wat zou er dan met de pinguïns gebeuren? Het verhaal gaf aanleiding tot boeiende gesprekjes tijdens en ná het voorlezen. Kinderen van 6 jaar konden met enige improvisatie en toelichting het verhaal goed volgen. Ze vinden het spannend en vooral erg grappig.


Van februari t/m mei 2010 is er ook een theatervoorstelling van 'Om 8 uur bij de Ark' te zien.


Thema: geloof, vriendschap, ruzie, tolerantie & verdraagzaamheid.


Conny Bais

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright