HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog Forum

 

Door Conny Bais

Prentenboeken tips

Een selectie bestaande titels én kersverse prentenboeken die onlangs zijn verschenen.

Verkrijgbaar bij de boekhandel of te leen bij de bibliotheek.

 

 
 

Vogel Piet
Nijntje reist de wereld rond
Wendy’s Wens – Een schaap in de wolken
Wie zingt daar zo vals?
Een hoge berg en een diepe kuil
Meindert wil groter zijn

 

Gonnie en Gijsje
Hoe was het op school, Samme?
Praten doe je zo, zegt Boo - Een boekje over logopedie
Het Vogeltjes ABC
Goed zo, Gijsje!

 

 
 

 

 

 

Nijntje reist de wereld rond

In dit boek ontdekt Nijntje de wereld. Reis met haar mee naar verschillende landen en gebieden. Kijk goed naar de plaatjes van dieren, mensen en vormen en raad waar ze is... In het kleine boekje van dit boek-in-een-boek staan de antwoorden. Het boek is zelfcontrolerend; de pagina in het kleine boekje past precies bij de illustratie op de pagina van het grote boek als je het goede antwoord hebt gevonden.

Nijntje reist de wereld rond - Dick Bruna
Uitgeverij Mercis Publishing
ISBN 9056470280, prijs: € 10,95
Direct bestellen bij Bol.com

 

Terug naar boven

 

 

DIVERSEN

 

 

Wendy’s wens – een schaap in de wolken (vanaf 3 jaar)

Wendy heeft een droom. Zoals alle schapen is Wendy Wollebol dol op gras eten en slapen. Maar haar hartenwens heeft ze nog nooit aan iemand verteld. Op een dag bevrijdt het lieve schaapje een fee uit een doornstruik. De fee laat haar wens ‘s nachts in vervulling gaan. Wendy kan vliegen! Al gauw krijgt ze de slag te pakken en ze vliegt over land en zee, naar de maan en de sterren. Op de terugweg redt Wendy haar slapende vriendjes net op het nippertje van een boze wolf. De volgende morgen vertellen de schapen elkaar dat ze een hele gekke droom gehad hebben..

Een fris en vrolijk prentenboek met ludieke illustraties in heldere kleuren en een speelse tekstopmaak. Een boek dat uitnodigt tot interactiviteit en veel humor bevat, vooral door de wijze waarop tekst en afbeeldingen zijn gecombineerd. Samen kijken, lezen en lachen! (zie bespreking hieronder)

Wendy’s Wens – Ruth Louise Symes en David Sim
Uitgeverij Allasso, Mercis Publishing.
ISBN 9056474871, prijs: € 13,00.
Direct bestellen bij bol.com

Durf te dromen?
Eindeloos gras eten en slapen. Zo leven alle schapen. Wendy durft dan ook in eerste instantie haar geheime droom niet eens uit te spreken. Zoiets ongewoons kun je toch niet wensen, stel je voor dat de rest van de kudde het hoort. De fee dringt gelukkig verder aan. Fluisterend geeft Wendy haar geheim prijs, maar de fee vraagt haar de wens hardop uit te spreken. Zo krijgt Wendy uiteindelijk vleugels en ze wordt ook nog een heldin!

Samen lachen (voorleestip)
De humor begint al op de eerste twee pagina’s waarop het schaapje wordt voorgesteld: ‘..Wendy is dol op…’ Zestien illustraties volgen. Bij alle plaatjes is de tekst ‘gras eten’ vermeld, met uitzondering van het elfde. Daar slaapt Wendy. Wanneer je ieder plaatje aanwijst en de tekst erbij voorleest, wordt de sleur overduidelijk en geestig bovendien. Let maar eens op de reactie wanneer je dit doet. Onverwacht komt het verrassende ‘slapen’ er tussendoor. - Het enige stukje afwisseling in Wendy’s schapenbestaan! -
Wanneer je het boek nog eens voorleest zul je zien dat je kunt volstaan met het aanwijzen van de plaatjes. Lacherig, steeds sneller en met gekke stemmetjes (alsof ze de sleur willen doorbreken?), sommen de kleintjes op wat Wendy graag doet. Let op wat er gebeurt bij ‘slapen’, slaan ze het in hun haast over, of merken ze het op? De pagina waarop Wendy haar vliegkunsten laat zien, leent zich ook voor een leuk spelletje.Heerlijk voorleesboek met een mooie boodschap!

 

Terug naar boven

 

 

Vogel Piet

De kleine vogel piet is verdrietig. Hij is helemaal kaal. Al zijn vriendjes hebben veren in mooie felle kleuren: rood, geel, groen en blauw. Zijn vriendjes hebben een idee om hem op te vrolijken. Elk vriendje heeft vier veren en geeft één veertje aan piet. Zo wordt kale pietje een bonte piet, misschien wel de mooiste van allemaal!

Zoals gebruikelijk, met eenvoudige sprekende prenten en geschreven in ritmische zinnen, die het (mee)lezen en het luisteren zo veraangenamen. Tijdens het voorlezen en het samen bekijken van de prentjes kun je bij de allerkleinsten het aanwijzen of benoemen van de vier kleuren oefenen, of bij wat oudere kinderen het tellen (veertjes).

Een heel lief boekje dat de harten van de kleintjes zal veroveren!

Thema’s: vriendschap, samen delen.

Vogel Piet – Dick Bruna
Uitgeverij Dick Bruna
ISBN 9056470787, prijs: € 5,75.
Direct bestellen bij bol.com

 

Terug naar boven

 

Gonnie en Gijsje

Nieuwe avonturen van de allerliefste gansjes Gonnie en Gijsje. Gonnie en Gijsje zijn vriendinnen. Dikke vriendinnen. Overal waar Gonnie gaat, gaat Gijsje. Of toch niet?

De supergrappige verhaaltjes spreken veel peuters aan omdat ze zo dicht bij hun belevingswereld liggen. Maar ook voor ouders valt er veel te lachen met deze boekjes. Lees ook het eerste deeltje: Gonnie.

Thema’s: vriendschap, samen uit, samen thuis, dingen om je heen ontdekken.

Gonnie en Gijsje – Olivier Dunrea
Uitgeverij Gottmer Uitgevers Groep BV
aantal pagina's: 34
ISBN: 9025736688, prijs: 6,50 Euro
Direct bestellen bij bol.com

 

Terug naar boven

 

 

Een hoge berg… en een diepe kuil (vanaf 4 jaar)

Frank en Herbert, twee mollenkindertjes, willen samen spelen. Herbert wil een hoge berg maken. Maar Frank graaft liever een diepe kuil. En geen van tweeën wil de ander zijn zin geven. Dat kan niet goed gaan. Of toch wel?

Een grappig en mooi geïllustreerd verhaal van Marc Pfistger, o.a. bekend van ‘De mooiste vis van de zee’. De kuil op de voorkant van de boekomslag is uitgestanst. Een leuk boek over het thema 'ruzie maken' en over een oude wijsheid, die ook voor deze twee kleine stijfkoppen opgaat: samen sta je sterk!

Thema’s: ruzie maken, vriendschap.

Een hoge berg.. en een diepe kuil – Marcus Pfister
Uitgeverij: De Vier Windstreken
ISBN 9055795046, prijs: € 13,95.
Direct bestellen bij Bol.com

 

Terug naar boven

 

 

Wie zingt daar zo vals? (ca. 4 jaar)

Egel houdt heel erg van zingen. Maar niemand, behalve Egel zelf, vindt dat hij mooi zingt. Ook zijn zanglerares Nachtegaal niet. Ze probeert een koor voor Egel op te richten, maar alleen Wolf, Raaf en Hert willen meedoen. En die kunnen ook niet zingen. Toch komen ze erachter dat het er eigenlijk om gaat dat ze plezier hebben. En dat ze best succes kunnen hebben - als ze de juiste luisteraars weten te vinden!

Een verhaal met een plezierige boodschap: je hoeft niet persé de beste in iets te zijn, zolang je er maar plezier in hebt! (misschien ook wel: smaken verschillen?) De prenten zijn bijzonder sfeervol en expressief met leuke details die ongetwijfeld reacties oproepen bij kleine en volwassen lezers. De karaktertjes zijn innemend, met sprekende bijna menselijke gelaatsuitdrukkingen.

Tactisch?
Het boekje heeft wel wat weg van een fabel. De reacties van sommige dieren zijn tamelijk volwassenen, maar kleintjes kunnen zich herkennen in de onbevangen Egel. Nachtegaal beklaagt zich er bij Vos over dat ze de zangles niet langer aankan. Egel klinkt als een blik met spijkers maar ze durft hem dat niet te vertellen. Vos bedenkt een tactische oplossing waardoor Nachtegaal Egel niet hoeft te vertellen wat ze denkt. In een koor valt zijn stem minder op. Maar wanneer blijkt dat de koorzangers allemaal vreselijk zingen, kiest Nachtegaal toch eieren voor haar geld. Uiteindelijk bekent ze de dieren dat ze hen niets kan leren. Ze hebben hun best gedaan, maar ze kunnen gewoon niet zingen.

Kinderen zijn vaak recht voor zijn raap, ze winden er nog geen doekjes om. Tact is iets wat ze nog moeten leren. Het grappige is in dit verhaal dat niet tact maar 'de harde waarheid' leidt tot succes! Nadat de dieren de teleurstelling te boven zijn, komen de zangers immers tot de conclusie dat het niet uitmaakt of ze goed zingen. Bovendien, een goede zangeres als Nachtegaal waardeert hun zangkunsten misschien niet, maar hun soortgenootjes vinden hun stem wel heel erg mooi! Ze houden van zingen, dus ze gaan samen door. En mét succes! Egeltje heeft aan het eind van het verhaal een grote fan.

Een leuk boek waaraan kinderen wanneer ze zelf beginnen te lezen ook nog veel plezier beleven!

Thema's: Zingen, plezier maken.

Wie zingt daar zo vals? - Moritz Petz en Amélie Jackowski
Uitgeverij: De vier windstreken
ISBN 9055794856, prijs: € 12,95.
Direct bestellen bij Bol.com

 

Terug naar boven

 

 

Hoe was het op school, Samme?

Elke dag komt mama Samme uit school halen en vraagt ze hem: ‘Hoe was het op school, Samme?’ En elke dag opnieuw heeft Samme de meest bijzondere dingen meegemaakt. Zijn juf wordt betoverd, ze vliegen met de klas naar Afrika en bijna alle kinderen worden in de dierentuin opgegeten door de loslopende wilde dieren. Mama vindt het allemaal wel erg spannend. Wat een bijzondere school heeft Samme. Maar… zou het allemaal wel echt waar zijn?

Wat langere voorleesverhalen met vrolijke illustraties voor de kleuter (vanaf ca. vier jaar). Alle verhalen verschenen eerder in het bekende kleutertijdschrift Bobo.

Hoe was het op school, Samme – Anke Kranendonk en Wilbert van der Steen
Uitgeverij Bobo
ISBN 9056478516, prijs: € 13,95.
Direct bestellen bij bol.com

 

Terug naar boven

 

 

Het Vogeltjes ABC

A is van Arend, B is van Buizerd…? Niet bij Piet Grobler met zijn kostelijke Vogeltjes-ABC! Op de linkerpagina worden de hoofdletter en kleine letter afgebeeld. Daarbij steeds een humoristische scène waarin koddige vogeltjes een verrassend geluid produceren, dat begint met de letter in kwestie. Denk aan een vogel die een wormen ziet (Mmmm…) en er vervolgens bij N één opeet.. Njam. De B staat voor een vogeltje van een biertje drinkt en dan voor zich uit boert (Burp). De H heeft niks met een Havik te maken maar alles met hooikoorts en een niesend vogeltje (hatsjoe!). De F verwijst niet naar de verwachte Fuut maar naar een gevederd figuurtje dat last heeft van winderigheid (Ffttt) na het eten van pinda’s.

Verrassend geestig alfabetboekje met illustraties (aquarel en inkt) in warme tinten tegen een frisse witte achtergrond.

Het Vogeltjes ABC – Piet Grobler
Uitgeverij Lemniscaat
ISBN 9789056376758, prijs: € 7,50.
Direct bestellen bij Bol.com

 

Terug naar boven

 

 

Praten doe je zo, zegt Boo

Veel jonge kinderen worden verwezen naar een logopedist. ‘Praten doe je zo, zegt Boo’kan gebruikt worden om het kind daarop voor te bereiden. Het boekje is tot stand gekomen in samenwerking met Sint Marie te Eindhoven, een van de belangrijkste exertisecentra op het gebied van communicatieproblemen in Nederland.

Boo, het kleine aapje, gaat met zijn mama spelen bij Mia Miauw. Ze drinken thee, gaan bellenblazen en Mia Miauw leest een boekje voor. Een vrolijk en toegankelijk boekje waarin op speelse wijze allerlei aspecten van de taal aan bod komen door de grappige situaties, de gekke dieren en de huiselijke sfeer.

Op de website van Kimio is een lees- en speelbrief bij dit boekje te vinden.

Praten doe je zo, zegt Boo – Betty Sluyzer en Leen Van Durne
Uitgeverij Kimio
ISBN 9056477226, prijs: € 8,95.
Direct bestellen bij bol.com

 

Terug naar boven

 

 

Meindert wil groter zijn

Meindert is niet vrolijk. Hij is kleiner dan de andere schapen. Daardoor kan hij niet zo hard lopen en niet zo hoog springen als zij. Dus gaat Meindert meer eten. En nog meer, en nóg meer, tot hij niet meer kan stoppen. En dan moet er toch echt iets gebeuren…

Een stevig kartonboek met als bijzonderheid een aaibaar wollig schaap op de voorkant. Eenvoudige prenten in heldere frisse kleuren en weinig detail, eenvoudig maar mooi. Een geestig verhaal over een schaapje dat er graag bij wil horen en net zo groot wil zijn als de rest. Mieke vindt hem leuk zoals hij is, maar Meindert gaat toch meer eten om te groeien. Uiteindelijk wordt Meindert zo gulzig dat hij de hele wereld oppeuzelt! Eenzaam blijft hij achter. Gelukkig spuugt hij alles weer uit. Meindert en Mieke zijn tevreden samen. “Ik vind je leuk zoals je bent”, zegt Mieke.

Meinder wil groter zijn – Joseph Theobald
Uitgeverij De Vier Windstreken
ISBN 9055794392, prijs: € 10,95.
Direct bestellen bij bol.com

 

Terug naar boven

 

 

Goed zo, Gijsje! (vanaf 2 jaar)

Soms mág Gijsje iets niet. Dan wordt ze boos. Soms kán ze iets niet. Dan wordt ze héél boos. Soms wordt ze zo boos dat ook papa en mama boos worden. Gelukkig kan Gijsje ook al veel helemaal zelf. Dan zeggen papa en mama: Goed zo, Gijsje! Een boekje vol herkenbare situaties over de peuterpuberteit.

Goed zo, Gijsje - Simone Arts en Maria van Lieshout
Uitgeverij: Kimio
ISBN 90-5647-732-3, prijs € 8,95
Direct bestellen bij Bol.com

 

Terug naar boven

   
   
 
 
Zie ook:
Pasen en Lente 2006
Boeken over en voor mama
Boeken over en voor papa
Kerst en winter
Prentenboeken Toppertjes

 

 

 

 

 
 

 

 
 
 
 
 
 
   
 
HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog Forum

 

   
© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright