HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog
 

 

Ridder Roderik & Ridder Roeland

 

Ridder Roderik en Ridder Roeland zijn buren en ook heel goede vrienden. Maar op een dag ontdekken ze in de wei tussen hun kastelen een bijzondere bloem. En dan wordt alles anders...

Binette Schroeder
De Vier Windstreken
ISBN 9789051161106, prijs € 14,95.
Direct bestellen bij Bol.com

 

 

 

Recensie

Twee ridders en hun bekoorlijke vrouwen wonen al heel lang naast elkaar. Ze zijn zo goed bevriend dat wanneer de oude scheidingsmuur tussen de kastelen afbrokkelt, ze dat gewoon laten gebeuren. Geld hebben ze niet veel, maar hun vriendschap is veel meer waard. Ze delen alles samen en zijn gelukkig. Maar tijden veranderen en door de zeldzame schoonheid van een levensgrote bloem krijgen ze op een dag ontzettende ruzie. Ze praten niet meer met elkaar. Op een dag trekken ze zo hard aan de bloem dat hij in stukken breekt. Een kille winter volgt en er ontstaat een muur van ijs tussen de buren. Uiteindelijk is het de natuur die hen op slimme wijze een handje helpt. Ze biedt beide partijen de kans om het weer goed te maken. De lente breekt aan en de muur smelt: alles, ook de vriendschap, komt weer tot bloei.

Ridder Roderik & Ridder Roeland is geen typisch ridderverhaal. Het is eerder een verhaal over de broosheid van vriendschap, maar ook van de natuur.

In de bijzondere, sprookjesachtige illustraties zijn bepaalde objecten gearceerd en tot in het kleinste detail uitgewerkt. De prenten bevatten symboliek en geven een extra dimensie aan het verhaal. Zo zien we bijvoorbeeld op het schutblad aan de voorzijde een prent met de twee kastelen en daartussen de afgebrokkelde scheidingsmuur. Daaroverheen vliegt vanuit links een zwarte vogel. Hij poept een zaadje uit boven de brokstukken. Wanneer dat zaadje in het verhaal ontkiemt breekt er een ongelukkige tijd aan. Leuk om te weten: de oude Grieken en Romeinen geloofden dat er onheil op komst was wanneer een zwarte raaf van links naar rechts vloog.

Thema: vriendschap, delen, ruzie.

Conny Bais

 

 

Over Binette Schroeder
Binette Schroeder verstaat de kunst met haar prenten een verhaal te vertellen. Dit geldt niet alleen voor haar illustraties, maar ook voor haar vrije werk. Haar prentenboeken worden dikwijls bekroond met internationale onderscheidingen en er zijn tentoonstellingen van haar werk in vele landen. de kunstcatalogus biedt een overzicht van Binette Schroeders oeuvre -een magisch surrealistische wereld van afbeeldingen met mysterieuze figuren en landschappen, een fantasiewereld die net zo fascinerend is als de uitstraling van haar subtiele stijl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright