HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog
 

Thema: adoptie, anders zijn.

 


Rosita

Een teder verhaal over een meisje dat ontdekt dat ze geadopteerd is.

Mama, papa en Rosita vormen met z’n drietjes een gezin. Dat is een beetje vreemd, want mama en papa zijn blank en Rosita is bruin. Maar eigenlijk is het ook weer heel gewoon. Rosita vindt het niet bijzonder. Tot ze ontdekt dat ze niet uit de buik van haar mama komt. Mama en papa vertellen Rosita over haar andere ouders, die in een land hier ver vandaan wonen. Dat is wel heel bijzonder: Rosita heeft twee mama’s en twee papa’s.

Voor kinderen vanaf vier jaar.

 


Pimm van Hest & Nynke Talsma
Uitgeverij Clavis
ISBN 9789044810455, prijs € 13,95.

Direct bestellen bij bol.com

 

 

Recensie

Een aandoenlijk prentenboek over adoptie, dat aansluit op de belevingswereld van kleuters. Pimm van Hest weet het verhaal uitstekend en begrijpelijk weer te geven, vanuit het perspectief van een meisje van vier.

Samenvatting
Rosita is bruin, maar haar papa en mama zijn blank. Mensen kijken wel eens naar hen op straat. Dat snapt Rosita wel, ze kijkt zelf ook altijd graag rond! Op een dag verkleed Rosita zich als een mevrouw met een dikke buik. Marieke, haar vriendinnetje moet raden wie ze is. Natuurlijk, ze is verkleed als Rosita's mama, en Rosita zit in de buik. Dan zegt Marieke: jij hebt niet in jouw mama's buik gezeten. Het is even stil en dan spelen de meisjes verder. Maar het zinnetje blijft in Rosita's hoofd zitten. Wanneer ze haar ouders vertelt waarom ze zo verdrietig is, hebben papa en mama ook tranen in de ogen. Dan vertellen ze Rosita over haar andere papa en mama. Met het fotoboek op schoot vertellen papa en mama waarom Rosita bruin is, en hoe moeilijk het voor de andere papa en mama was om een kindje groot te brengen. Omdat ze heel veel van Rosita hielden, zochten ze een papa en mama die haar het allerbeste konden geven. Ze leggen haar uit wat adoptie en geadopteerd worden is. Rosita moet even nadenken, maar na een tijdje kan ze niet wachten om Marieke het grote nieuws te vertellen.

Het boek is fraai en sfeervol geïllustreerd door Nynke Talsma. Het contrast tussen de exotische Rosita en haar Europese omgeving komt naar voren in het kleurgebruik: koele kleuren worden afgewisseld met warme tinten en tropische accenten.

Uitstekend te gebruiken bij het thema: adoptie of anders zijn.

Conny Bais

 

Over de auteur
"Rosita" is het debuut van de auteur Pimm van Hest. "Op de dag dat we besloten hadden een kindje te gaan adopteren kwam Rosita tot leven." Gedurende het jarenlange adoptietraject kwam hij erachter dat er, juist voor de kinderen in de leeftijd van 4+ die met de allereerste vragen komen, vrijwel geen kinderboeken over dit gevoelige onderwerp bleken te zijn. Voor deze kinderen en hun ouders besloot hij "Rosita" te schrijven; een liefdevol, universeel verhaal over een meisje dat ontdek dat ze niet één, maar twee paar liefhebbende ouders heeft. Ondertussen heeft het boek een extra bijzondere lading gekregen omdat tijdens het schrijven ervan Pimm zelf vader is geworden van een schitterende dochter. “De werkelijkheid heeft "Rosita" ingehaald. Het resultaat is dan ook een boek dat authentiek is en recht uit mijn hart komt."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright