HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog

 

Sasi

Het bosduveltje op één been

 

Sasí, het bosduveltje op één been is gebaseerd op 'O Saci' (1921) van Monteiro Lobato, een soort Braziliaanse Jan Ligthart, die met dit verhaal kinderen iets wilde leren over natuur en volksverhalen. Lieke en Noni hebben met de ingrediënten uit het oude boek van Monteiro Lobato een nieuw spannend kinderboek geschreven.

Sasi, het bosduveltje op één been is een boek vol oerwoudgriezels en magie. De sasí is een bosplaaggeest op één been met gaatjes in zijn handen. Hij rookt altijd een pijpje en heeft een rode puntmuts op, waaraan hij zijn macht ontleent. De sasí is in Brazilië net zo populair als Anansi in Suriname, al lijkt hij meer op een Surinaamse bakroe: een bosplaaggeest die half hout, half vlees is. In de jaren ’80 werd Sasí de mascotte werd van het Braziliaanse voetbalelftal voor de wereldkampioenschappen.

 

 

Het verhaal
Pedrinjo en zijn nichtje Narizinjo bij hun oma, die op een boerderij aan de rand van het oerwoud woont. Een oude zwarte man, oom Barnabé, vertelt Pedrinjo over de Sasí: het is een pestkop die de melk zuur maakt, punten van naalden en potloden breekt, vliegen in de soep doet, de bonen op het vuur laat aanbranden, bollen wol in de war maakt, honden pest, kippen opjaagt en bij paarden bloed zuigt. Maar als je een sasí vangt en hem zijn rode puntmuts weet af te pakken, dan is hij zijn toverkracht kwijt en moet hij doen wat jíj zegt. Daarop wachten Pedrinjo en Narizinjo het goede moment af om een sasí te vangen. Het lukt ze en ze weten hem zelfs zijn muts afhandig te maken. De nacht daarop wordt Narizinjo ontvoerd. Pedrinjo gaat het oerwoud in om haar te zoeken. Hij belooft Sasí hem zijn muts terug te geven als deze hem helpt om Narizinjo te vinden. Dat is het begin van een spannend avontuur vol griezelige boswezens…

Lieke van Duin & Noni Lichtveld
Uitgeverij Zirkoon
ISBN 9789052473895, prijs € 17,50.
Direct bestellen bij Bol.com

 

 

Recensie

Echt een aanrader voor de kinderboekenkast!

Een schitterend en superspannend verhaal waarvan de kinderen terloops ook nog wat leren over de Braziliaanse cultuur, de planten en de dieren van het regenwoud.

De leeftijdsindicatie die de uitgever bij dit boek geeft is acht jaar (zelf lezen). Echter, toen ik het boek voorlas aan kinderen van zes jaar, moest ik het in één ruk voor hen uitlezen. Zij (en de aanwezige volwassenen!) waren zo in het verhaal opgeslokt dat ze eenvoudig moesten weten hoe het zou aflopen.

 

Filosofische wijsheid

De Sasí (klemtoon op de i) die Pedrinjo helpt is een prachtig karakter. Op eenvoudige wijze vertelt hij allerlei boeiende gedachten over mensen, dieren, het leven en de dood. Hij houdt er een inspirerende filosofie op na. Enkele voorbeelden:

"Sterkste of slimste. In 't bos wil iedereen sterk zijn. Ben je niet sterk dan moet je slim zijn. Wij-sasí ook. Wij zijn niet sterk maar mirakels slim."

"Donker maakt bange mensen. Bange mensen maken monsters. Jij gaat nog heel wat zien."
"Een bangerik heeft veel fantasie. En fantasie maakt monsters."

"Wij bestaansels hier weten alles, want wij zijn volmaakt geboren met instinct. Allemaal hier in dit oerwoud hebben instinct. Maar mens-kinderen weten niks als zij geboren zijn.

"Waar is lezen goed voor? Lezen is alleen maar een mens-manier om uit te vinden wat een ander mens in zijn kop heeft. Waarom moet die ene domoor weten wat die andere domoor denkt?"

 

Conny Bais

 

Meer van Lieke van Duin

Gijsje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright