HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog

 


Schatjepatatje

Schatjepatatje is een hond. Hij is de oogappel van zijn baasjes, maar dat betekent niet dat zijn leventje altijd gemakkelijk is. Soms begrijpt Schatjepatatje zijn baasjes niet en vaak begrijpen de baasjes hun hondje niet. Schatjepatatje moet altijd netjes eten terwijl zij zitten te schransen. Hij moet stil zijn als zij lawaai maken. Schatjepatatje weet het niet meer: moet hij luisteren naar wat zijn baasjes zeggen? Of moet hij doen wat zij doen?

 

Het humorischtische prentenboek Schatjepatatje van Ceseli Josephus Jitta (Wassenaar, Amsterdam) en Marita de Sterck (Brasschaat, België) is geschreven voor ouders, hun kleuters, maar ook voor hondenliefhebbers. De verwarrende (dubbele) boodschappen die volwassenen soms uitzenden naar hun kinderen (of honden) zijn heel herkenbaar.

Ceseli Josephus Jitta & Marita de Sterck
Uitgeverij De Eenhoorn
ISBN 9789058385352, prijs € 14,50.
Direct bestellen bij Bol.com

 

 

Recensie

Goed (en slecht) voorbeeld doet goed volgen
Op elke twee pagina's wordt aan de hand van een bepaald onderwerp, het contrast geïllustreerd tussen de boodschap en het (verkeerde) voorbeeld dat ouders kunnen geven. Vooral in de prenten wordt de verwarring of het onbegrip verduidelijkt. Zo brengt moeder Schatjepatatje tafelmanieren bij, maar steekt ondertussen haar vinger in een gebakje. Het ene ogenblik is mama boos omdat Schatjepatatje 's nachts zijn behoefte niet op de juiste plek gedaan heeft, maar vervolgens troost ze hem. (hij bleek namelijk te bang in het donker) Papa vraagt mama om een kus, maar wanneer Schatjepatatje ook lief wil zijn, krijgt hij te horen dat hij dat niet mag, en ga zo maar door.

Bijzonder zijn de collageachtige illustraties waarin stukjes textiel zijn verwerkt. Een opmerkelijk detail is dat de mannen in het verhaal, Papatat en de hondenfluisteraar, zijn afgebeeld als Moslim, compleet met jurk en hoofddeksel. In de tekst komt echter niet naar voren waarom. In het verhaal verbiedt papa Schatjepapatje om te trekken, te snuffelen en te kwijlen. "Papa schaamt zich dood voor jou. Zo gedraagt een heer zich niet." Maar ondertussen zien we dat Papatat de hond achter zich aan sleurt wanneer hij kwijlend een aantrekkelijke dame (Moslima) op de hielen zit.

Conny Bais

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright