HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog Forum
     
 


Seksuele voorlichting en opvoeding

(Prenten)Boeken verkrijgbaar bij de bibliotheek of boekhandel 
 

PRENTENBOEKEN

Babyzaadjes
Waar was ik voor ik er was?
Ik vind jou lief
Ik + jij = wij
In je blootje
Kleintje of het grote geheim (kindermisbruik)
Kunnen papa's ook kindjes krijgen?

Mama is een fabriek
Nee zeggen mag


Thema: Mijn lichaam, tanden, gebit - verzorging

 

VOOR VOLWASSENEN

Kinderen en seksualiteit - S. v.d. Doef
Kinderen en seksualiteit - C. Zwiep

 

Thema: Broertje of zusje en adoptie
(met o.a. educatieve filmpjes en leuke tips)

 
     
 
Lees ook het artikel: Seksuele voorlichting, vroeg beginnen!
 
 

Babyzaadjes- waar komen

Babyzaadjes - Waar komen de kinderen vandaan?

Worden baby's geboren uit mama's mond als ze geeuwt? Of heeft mama een geheime ritssluiting?

Met dit speelse voorlichtingsboek komen jonge kinderen van alles aan de weet. De uitgave bestaat uit twee delen: de eerste helft laat zien hoe mama zwanger raakt. Door het boek om te draaien, verschijnt deel twee. Hierin kunnen kinderen ontdekken hoe baby's geboren worden.

De informatie wordt weergegeven aan de hand van grappige teksten en leuke illustraties. Zo wordt duidelijk verteld en gevisualiseerd dat een zaadje niet in een cadeautje zit dat papa aan mama geeft, en ook niet in een bord spaghetti. En ook hoe het dan wel gaat! Geschikt voor kinderen vanaf vier jaar.

Babyzaadjes - Serge Bloch, T. le Nain & Thierry Lenain
NBD/Biblion (co-productie met Clavis)
ISBN 9059540239 , prijs € 9,95.
Direct bestellen bij Bol.com

 

Terug naar boven

 

 

 

Waar was ik voor ik er was?

Het jongetje in dit verhaal stelt zich vragen die elk kind zich op een bepaald moment stelt: "Waar was ik voor ik er was?" En: "Hoe ben ik in mama's buik beland? Hoe komt het dat ik daar zat (en niet mijn vriendje)? Wanneer wordt een baby een jongetje of een meisje? En is er wel ruimte voor een baby met al die hamburgers in mama's buik?

Elke ouder worstelt op een gegeven moment wel met de vraag: hoe leg ik mijn kind uit waar hij vandaan komt? Met dit boek kun je op geestige maar onverbloemde (en geëmanicipeerde!) wijze voorlichting geven aan je nieuwsgierige kind.

Gegegeven leeftijdsindicatie bij dit boek is 5 jaar. De tekst is misschien wat hoog gegrepen voor kinderen van die leeftijd. Voorlezen vereist dan wat improvisatie en de kostelijke illustraties bieden daarbij ondersteuning.

Voor wat oudere kinderen (6 en ouder) echt een aanrader, ook erg leuk om zelfstandig te lezen!

Waar was ik voor ik er was? - Katerina Janouch & Mervi Lindman
Uitgeverij Gottmer
ISBN 902574141X, prijs € 12,95.
Direct bestellen bij Bol.com

 

Terug naar boven

 

 

Ik + jij = wij

Hoe maak je nieuwe vriendjes? Hoe weet je dat je verliefd bent? Waarom zien meisjes en jongens er anders uit? Hoe wordt een baby’tje gemaakt? Ik + jij = wij gaat over vriendschap, familie, liefde en geboorte. Je kunt er in lezen maar het staat ook boordevol leuke dingen om te doen…

Dit boek gaat over vriendschap, familie, liefde en geboorte. Het staat ook boordevol leuke dingen om te doen. Maak een paspoort en laat zien waarom je bijzonder bent. Doe de verliedheidstest of teken een zelfportret en ontdek op wie je lijkt. Maak een vriendenboek of schrijf je toekomstdromen op.

Voor nieuwsgierige kinderen vanaf 6 jaar.

 

Marja Baseler & Dagmar Stam
The House of Books
ISBN 9789044327328, € 12,95.
Direct bestellen bij Bol.com of Bruna

 

Terug naar boven

 

Kleintje of het grote geheim

Kleintje woont in een grote boom, in een warm en veilig nest. Haar mama en papa vliegen af en aan met eten. Kleintje moet binnen blijven. Maar Kleintje is nieuwsgierig en wipt toch naar buiten. Opeens komt er een grote zwarte vogel aan. Hij doet Kleintje pijn en vliegt weer weg. Kleintje durft niet te vertellen wat er is gebeurd. Ze is bang en voelt zich schuldig. Lees de recensie.

A. Berebrouckx
De Eenhoorn
ISBN 9789058387219, € 16,50.
Direct bestellen bij Bol.com

 

Kunnen papa's ook kindjes krijgen?

Kunnen papa's ook kindjes krijgen?

Eerste vragen over liefhebben en seksualiteit voor kleuters vanaf vier jaar
Waarom zien meisjes er anders uit dan jongens? Wat is verliefd zijn? Wat doen baby´s in de buik? Kleine kinderen stellen voortdurend vragen. Het is niet altijd eenvoudig om een antwoord te geven, en zeker niet wanneer het gaat om het `moeilijke´ thema seksualiteit. In dit boek formuleert de schrijfster behoedzaam een antwoord op alles wat kleuters willen weten over liefhebben en een baby krijgen. Hun vragen vormen de leidraad door het tedere verhaal van Nico en zijn mama- en babybeer. Nico kreeg een leuk verjaardagsgeschenk: een mamabeer met een babybeer. Als je de rits op mama´s buik openmaakt, kun je de kleine beer eruithalen. Trots toont Nico zijn geschenk in de kleuterklas. `Ik zat ook in mama´s buik...!´ vertelt Nico ´s vriend Leon...

Kunnen papa's ook kindjes krijgen? - Sylvia Schneider
Centrale Uitgeverij Deltas
ISBN: 9024377447, prijs: € 12,95.
Direct bestellen bij Bol.com

 

Terug naar boven

 

 

Nee zeggen mag

Thomas, de grote buurjongen, wil de piemel van Luuk zien. Luuk zegt nee en rent naar mama. Tante Tilly wil een kusje van Roos. Maar Roos wil geen kusje geven en vertelt het aan mama.

De korte tekst en de paginagrote illustratie geven een duidelijk beeld van iedere situatie. En bij iedere situatie is een vraag gesteld die bedoeld is om met jonge kinderen in gesprek te komen over hoe zij over het onderwerp denken. Wat vindt Luuk ervan dat Thomas zijn piemel wil zien? Aan wie vertelt het kind dat voorgelezen wordt dat ze iets niet leuk vindt?

Het boekje is een instrument om met jonge kinderen te kunnen praten over verschillende soorten lichamelijk contact waardoor kinderen leren voor zichzelf op te komen.

Nee zeggen mag is het derde boekje in de weerbaarheidsreeks voor jonge kinderen. In In je blootje praten Luuk en Roos over bloot en je lichaam en in Dat is fijn ervaren Luuk en Roos welke aanrakingenze wel en niet fijn vinden.

Een serie boekjes die professionele opvoeders een handvat bieden om met jonge kinderen over gewenst en ongewenst lichamelijk contact te praten.

Melanie Meijer & Iva Bicanic
nino
ISBN 9789085605768, prijs € 13,90.
Direct bestellen bij Bol.com of bij Bruna

 

 

Terug naar boven

 

 

In je blootje

ls het buiten koud is doe je veel kleren aan, in het zwembad kleed je je uit en doe je een zwemkleren aan, onder de douche ben je bloot. Kleuter Luuk en peuter Roos hebben een leuke dag in het zwembad.

De korte teksten en duidelijke paginagrote illustraties geven een duidelijk beeld van iedere situatie. Die situaties geven op een natuurlijke manier aanleiding om te praten over bloot, geslachtsdelen en je lichaam. De vragen nodigen jonge kinderen uit om te vertellen wat zij aan hebben onder de douche of in het zwembad en hoe zij hun piemel of spleetje noemen.

In je blootje is het eerste boekje in weerbaarheidsreeks voor jonge kinderen. Een serie boekjes die professionele opvoeders een handvat biedt om met jonge kinderen over gewenst en ongewenst lichamelijk contact te praten.


Francien Lamers-Winkelman (bijzonder hoogleraar en hulpverlening inzake kindermishandeling) zegt over het boekje: "De baas over je billen...' zong Ome Willem al jaren geleden in een preventieprogramma voor jonge kinderen. Maar net zo goed de baas over je plasser. Als je niet weet hoe je je plasser noemt, dan kan je er ook de baas niet over zijn. Ouders en kinderen moeten net zo gemakkelijk over plassers en spleetjes kunnen praten als over hun oren en hun neus. Met dit boekje wordt dat praten een stuk makkelijker en vrolijker."

 

Melanie Meijer & Iva Bicanic
nino
ISBN 9789085605362, prijs € 13,90.
Direct bestellen bij Bol.com

 

 

Terug naar boven

 

 

Ik vind jou lief

Ik vind jou lief

Kleuters hebben vaak grote belangstelling voor geboorte en seksualiteit. Ouders en opvoeder vinden het vaak moelijk om hierover te praten. Maar het is onjuist niet op deze nieuwsgierigheid in te gaan. Dit voorlichtingsboek geeft antwoord op de vele vragen van jonge kinderen. Afgestemd op de belevingswereld van peuters en kleuters.

Ik vind jou lief - Sanderijn van der Doef
Uitgeverij Ploegsma
ISBN: 9021611503, prijs € 13,50.
Direct bestellen bij Bol.com of bij Bruna

 

Terug naar boven

 

 

Kinderen en Seksualiteit

Kinderen en seksualiteit

Wanneer begin je met je kind te praten over seksualiteit? En welke onderwerpen zijn geschikt voor welke leeftijd? Wat doe je met een puber die geen zin meer heeft om met zijn ouders over dit onderwerp te praten? In dit boek geeft Sanderijn van der Doef veel voorbeelden van gesprekken die een ouder met een kind kan voeren. Zo laat ze zien dat praten met je kind over seksualiteit echt niet altijd moeilijk hoeft te zijn. Daarnaast legt zij uit welke onderwerpen ouders kunnen bespreken met kinderen tussen de twee en zestien jaar.

Kinderen en seksualiteit - Sanderijn van der Doef
Lifetime
ISBN: 9021544695, prijs € 14,50.
Direct bestellen bij Bol.com of bij Bruna

 

 

Terug naar boven

 

 

Seksualiteit en kinderen

Kinderen en seksualiteit

Dit boek is bedoeld voor (aankomend) leidsters en leidinggevenden in de kinderopvang. Daarnaast is het geschikt voor alle anderen die beroepshalve omgaan met kinderen tussen 0-12 jaar. Het biedt professionals praktische handvatten om de seksuele ontwikkeling van kinderen te begeleiden. Daarnaast biedt het boek oefeningen om seksualiteit ook te bespreken met collega's en ouders. Zo kom je gezamenlijk tot een pedagogische visie en beleid rondom seksualiteit. Zie ook 'Seksuele voorlichting: vroeg beginnen!'

Kinderen en seksualiteit - Channah Zwiep
Uitgeverij: SWP, Amsterdam.
ISBN: 9066656255, prijs: € 10,90.
Direct bestellen bij Bol.com of bij Bruna

 

Terug naar boven 
 

Zie ook boeken over opvoeding.

 

 

 
 
HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog Forum

 

   
© 2004 - 2008 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright