HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog
 

 

Sinterklaaslexicon

Sinterklaas van A tot Z

 

Sinterklaaslexicon van Marie-José Wouters was vorig jaar binnen zeer korte tijd uitverkocht. Alle reden dus voor een nieuwe editie, uiteraard voorzien van veel nieuwe feiten en foto's.

 

Het sinterklaasfeest is een feest van geven en ontvangen, van verrassingen en van elkaar een spiegel voorhouden. Dat dit al een eeuwenoude traditie is, weet lang niet iedereen.

Wouters gaat er in haar Sinterklaaslexicon van uit dat er een vermenging van heidens, mythologisch en christelijk religieus denken heeft plaatsgevonden. In dit alfabetisch gerangschikte naslagwerk komen alle facetten rond Sint-Nicolaas aan bod, tot lering en vermaak. Alles wat je in verband met Sinterklaas zou willen weten, staat erin, zoals recepten voor het maken van borstplaat en andere lekkernijen, allerhande folkloristische gebruiken, de ‘verkleuring’ van Zwarte Piet, liedjes en versjes, legenden (meer dan honderd!) en verhalen, intochten en vieringen van verschillende bevolkingsgroepen, de rol van de Kerstman, maar ook de lengte van de baard van Sinterklaas.

 


De heilige Nicolaas van Myra mag dan eeuwen dood zijn, Sinterklaas is springlevend... althans zolang we hem in ere houden – en daar kan dit boek veel toe bijdragen.

Deze editie van Het lexicon is uitgebreid met nieuwerwetse woorden als 'sinterklaasstress' en sinterklaaspiek'. Verder heeft de auteur lemma's als 'kinderboeken', Zwarte Piet Award' en 'plasse' (Brabants krentenbrood dat alleen op 5 december wordt gegeten) toegevoegd. In deze herdruk vernoemt de auteur nog steeds de mogelijk Germaans-mythische oorsprong waar ze in de eerste uitgave vanuit ging, maar plaatst deze meer op de achtergrond.

Ideale informatiebron voor iedereen die met de Sint te maken heeft: ouders, leerkrachten, organisatoren van sinterklaasfeesten, journalisten.


Marie-José Wouters
Uitgeverij Becht
ISBN 9789023012719, € 24,90.
Direct bestellen bij Bol.com

 

 

Meer boeken over Sinterklaas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright