HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog Forum

 

Spelen met prentenboeken

 

 
 

Prentenboeken zijn een uitstekend uitgangspunt voor allerlei activiteiten met jonge kinderen. Door meer te doen dan alleen voorlezen en bekijken, stimuleer je niet alleen de taalontwikkeling maar ook andere vaardigheden die kleine kinderen nodig hebben bij het ontdekken van zichzelf en de wereld om hen heen. Bovendien beleven peuters en kleuters op deze manier meer plezier aan het (voor)lezen.

In de inmiddels vierde druk van Spelen met prentenboeken bespreekt Margriet Chorus vijfentwintig prentenboeken (uitsluitend titels van uitgeverij Lemniscaat) met aanwijzingen en leuke tips om de interactie tussen voorlezer en kind(eren) te vergroten. De prentenboeken worden uitgewerkt volgens een vaste structuur. Een samenvatting van het verhaal en de uitvoering worden gevolgd door voorleestips en creatieve gedetailleerde speelsuggesties. De activiteiten variëren van het waarnemen van geluiden, tekenen, knutselen, het maken van liedjes of poppenspel tot dans- en bewegingsspelletjes.

 
 

 

Voorbeeld van een speelsuggestie:

…."Als kinderen moe of onzeker zijn kunnen ze soms, net als Kleine Beer, gewone geluiden opeens griezelig gaan vinden. Maar normaal gesproken hebben kinderen plezier in het herkennen van geluiden. Je kunt hier op ingaan door een aantal geluiden uit het dagelijks leven samen met hen op een cassettebandje op te nemen en ze een voor een te laten horen ter herkenning. Bijvoorbeeld het piepen van een deur…."

Een aanrader voor ouders, leid(st)ers van kinderdagopvang en iedereen die voorleest aan jonge kinderen. De lees- en speelsuggesties zijn gemakkelijk en direct toepasbaar. Het boek is een uitstekend hulpmiddel om het voorlezen te verlevendigen en kan dienen als inspiratiebron voor nieuwe creatieve ideeën.

Spelen met prentenboeken
Margriet Chorus / Illustraties: Sandra Klaassen
Uitgeverij Lemniscaat BV, Rotterdam
ISBN: 9056375962, Prijs: € 14,95.
Bestel dit boek bij Bol.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 
 
HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog Forum

 

   
© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright