HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog
 

 

Spoken bestaan niet

Elke avond kijkt papa onder Sams bed. 'Kijk maar Sam,' zegt hij dan. 'Niks te zien. Spoken bestaan niet.' Daar schrikt Witje, een spookje, elke keer opnieuw van. Zou het waar zijn wat de papa van Sam zegt? Bestaat Witje of bestaat hij niet? Het kleine spookje gaat op zoek naar een antwoord. Misschien kunnen de spin en de vlieg hem verder helpen. Of misschien vindt hij wel spoken onder het bed en in de kast.

 

 

Inge Bergh & Ann De Bode
Uitgeverij De Eenhoorn
ISBN: 9789058385000, € 11,95.
Direct bestellen bij Bol.com

 

Recensie

Een aandoenlijk verhaal met een bijzondere boodschap.
Voor kleuters is het vooral een mooi prentenboek over een lief bang spookje. Met wat oudere kinderen kan het boek echter ook ter interpretatie dienen en dieper worden ingegaan op het onderliggende thema.

Een klein bang spookje hoort steeds in zijn omgeving dat spoken niet bestaan. Doordat niemand hem lijkt te zien, gaat hij twijfelen aan zichzelf. Misschien is het wel echt zo? Ondanks zijn angst en onzekerheid, probeert Witje voorzichtig aansluiting te zoeken. Maar steeds wanneer hij een poging doet om een gesprekje aan te knopen, voelt hij zich genegeerd of afgewezen. Witje heeft het gevoel dat iedereen doet alsof hij niet bestaat.
Witje wordt eerst heel verdrietig, later wordt hij heel erg boos. Hij reageert zich af op het speelgoed van de kinderen. Dan komt hij per ongeluk een spiegel tegen. Hij ontdekt zichzelf: Hoera hij bestaat wél echt! Hij is een spook, en geen lelijk spook, maar hij ziet er heel aardig uit! "Zeker weten!" roept hij blij uit.

Grafisch gezien een prachtig en verzorgd prentenboek: frisse bonte pagina's zowel effen als met patroontjes in frisse kleurencombinaties waarbij lime centraal staat. De pakkende illustraties van fimo klei lijken bijna van het papier af te springen. Zelfs de typografie is niet ongemoeid gelaten, met een tekst die gedrukt is in een golvende lijn en cartoonachtige weergave van geluiden in grote vette letters.

Voor kinderen vanaf vier jaar en ouder. (ca. 8 jaar)

Thema: onzekerheid, minderwaardigheidsgevoel, zelfvertrouwen, discriminatie.

 

Conny Bais

 

 

Meer van Anne de Bode

De luie stoel

Mijn familie - een reis door de tijd

Spoken bestaan niet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright