HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog
 

 

 

Viktor Bil

 

Viktor Bil ziet eruit als een doodgewone jongen, maar dat is hij niet. Eigenlijk is hij een held. Tenminste in al zijn avonturen. In zijn geheime schuilplaats in de tuin. Daar is hij de sterkste en de dapperste van allemaal.

Maar tegen de drie pestkoppen op school kan hij niet op. Bij hen voelt hij zich klein en onzeker. Als een jongen die zijn tong verloren heeft. Een angsthaas. Toch heeft Viktor Bil geluk. Hij krijgt hulp van een vriend. Buldo de draak. Buldo begrijpt Viktor en samen gaan ze op zoek naar hoe je wel een held kunt zijn in het gewone leven. Zonder dagdromen.

Het is niet makkelijk om in jezelf te blijven geloven als je gepest wordt. En toch, het valt te overleven …


Er is ook een theatervoorstelling gebaseerd op dit boek.

 

Hilde Schuurmans
Uitgeverij Clavis
ISBN 9789044811674 , prijs € 14,95.

Direct bestellen bij bol.com

 

 

Recensie

Een aandoenlijk en hartverwarmend voorleesboek over een jongentje dat voor zichzelf leert op te komen. Ondanks het gevoelige thema weet Hilde Schuurmans het onderwerp pesten op een luchtige manier en met enige humor aan de kaak te stellen.


"... Uiteindelijk gooit Viktor het hele verhaal er stotterend uit. Geen enkel detail slaat hij over. "Ik ben een grote nul," vindt Viktor. "Viktor NUL! Ik doe helemaal niets. Ik zeg helemaal niets. Ik kan alleen maar rennen." Het wordt weer stil.

Viktor schuilt vaak in zijn geheime plekje in de tuin waar hij ontsnapt aan de dagelijkse trubbels en in zijn fantasie allerlei avonturen beleeft. Maar op een dag moet hij zijn veilige schuilplaats delen met een grote zwarte draak! Viktor probeert het monster te verdrijven, maar dan blijkt dat de arme Buldo niet kan vliegen. Er groeit een innige vriendschap tussen de twee. Buldo leert vliegen en Viktor leert voor zichzelf op te komen. Een ontroerend verhaal dat kinderen kan meegeven dat je altijd in jezelf moet blijven geloven, ook al is dat soms niet makkelijk..

Met guitige tekeningen, veelal zwart-wit, waarvan er een aantal in stripvorm zijn weergegeven.

Thema: pesten, vriendschap.

Voor kinderen vanaf ca. vijf à zes jaar.

 

Conny Bais

 

Theatervoorstelling 'Viktor Bil'

Hilde Schuurmans geeft ook een theatervoorstelling die gebaseerd is op dit boek:

“Viktor Bil gaat over hoe moeilijk het is om in jezelf te blijven geloven als je gepest word.  Wat doe je dan? Hoe overleef je dat? En wat zeg je precies tegen de pestkoppen opdat ze zouden ophouden? Zijn daar wel woorden voor? En wat als je het nooit zal leren om voor jezelf op te komen?  Het zijn vragen en angsten waar Viktor Bil mee worstelt. Elke dag opnieuw.

Maar deze voorstelling gaat ook over geluk. Het geluk als je iemand ontmoet die begrijpt dat gepest worden je erg onzeker maakt. Het gaat over een nog groter geluk als die iemand ook je beste vriend wordt. En samen met je uitzoekt hoe je het pesten een halt toeroept. Zelfs al is dat niet de meest voor de hand liggende manier…"

Kijk voor meer informatie op de website van Hilde Schuurmans.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright