HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog

Bespreking door Conny Bais (2005)Wie zingt daar zo vals?

Egel houdt heel erg van zingen. Maar niemand, behalve Egel zelf, vindt dat hij mooi zingt. Ook zijn zanglerares Nachtegaal niet. Ze probeert een koor voor Egel op te richten, maar alleen Wolf, Raaf en Hert willen meedoen. En die kunnen ook niet zingen. Toch komen ze erachter dat het er eigenlijk om gaat dat ze plezier hebben. En dat ze best succes kunnen hebben - als ze de juiste luisteraars weten te vinden!

Een verhaal met een plezierige boodschap: je hoeft niet persé de beste in iets te zijn, zolang je er maar plezier in hebt! (misschien ook wel: smaken verschillen?) De prenten zijn bijzonder sfeervol en expressief met leuke details die ongetwijfeld reacties oproepen bij kleine en volwassen lezers. De karaktertjes zijn innemend, met sprekende bijna menselijke gelaatsuitdrukkingen.

Fabelachtig
Het boekje heeft wel wat weg van een fabel. De reacties van sommige dieren zijn tamelijk volwassenen, kleintjes kunnen zich herkennen in de onbevangen Egel. Nachtegaal beklaagt zich er bij Vos over dat ze de zangles niet langer aankan. Egel klinkt als een blik met spijkers maar ze durft hem dat niet te vertellen. Vos bedenkt een tactische oplossing waardoor Nachtegaal Egel niet hoeft te vertellen wat ze denkt. In een koor valt zijn stem minder op. Maar wanneer blijkt dat de koorzangers allemaal vreselijk zingen, kiest Nachtegaal toch eieren voor haar geld. Uiteindelijk bekent ze de dieren dat ze hen niets kan leren. Ze hebben hun best gedaan, maar ze kunnen gewoon niet zingen.

Tact
Kinderen zijn vaak recht voor zijn raap, ze winden er nog geen doekjes om. Tact is iets wat ze nog moeten leren. Het grappige is in dit verhaal dat niet tact maar 'de harde waarheid' leidt tot succes! Nadat de dieren de teleurstelling te boven zijn, komen de zangers immers tot de conclusie dat het niet uitmaakt of ze goed zingen. Bovendien, een goede zangeres als Nachtegaal waardeert hun zangkunsten misschien niet, maar hun soortgenootjes vinden hun stem wel heel erg mooi! Ze houden van zingen, dus ze gaan samen door. En mét succes! Egeltje heeft aan het eind van het verhaal een grote fan.

Een leuk boek waaraan kinderen wanneer ze zelf beginnen te lezen ook nog veel plezier beleven!

Leeftijdsindicatie: vanaf 4 jaar.

Thema's: Zingen, plezier maken, dierenverhaal, fabel.

Wie zingt daar zo vals? - Moritz Petz en Amélie Jackowski
Uitgeverij: De vier windstreken
ISBN 9055794856, prijs: € 12,95.
Direct bestellen bij Bol.com

 

Fabel
Dierenverhaal met een les of moraal, waarin dieren mensen of menselijke eigenschappen en karaktertrekken verbeelden.

Conny Bais

 

Meer fabelachtige verhalen

De wolf en het lam
Een hoge berg en een diepe kuil
Stadsmuis en veldmuis
Wie zingt daar zo vals?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright