HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog Forum

 

Door Karin Luttenberg, "moeder" van Frokkie en Lola.

De Geboorte van Frokkie en Lola©


 
 

Frokkie en Lola zijn twee peuters die, zoals elke peuter, van alles meemaken. Ik ben de bedenkster van deze figuurtjes en wil jullie graag vertellen over het ontstaan van dit tweetal.
Mijn naam is Karin Luttenberg en ik ben 32 jaar. Ik heb zelf geen kinderen. Na een vierjarige grafische opleiding ben ik inmiddels ongeveer 7 jaar werkzaam als ontwerpster bij een reclamebureau.
Ik liep al een tijdje rond met het idee iets te gaan tekenen voor kinderen. Op een avond zat ik naar een kinderprogramma te kijken en ik dacht, nu ga ik zelf een figuurtje ontwerpen. De bedoeling was om een eenvoudig figuurtje te tekenen met een uitgesproken vorm. Ik ben begonnen met schetsen en zo ontstond er uiteindelijk een jongetje dat een beetje op een kikker leek. Voor mij was de naam Frokkie heel vanzelfsprekend.

 

 
 

Als grafisch ontwerpster, werk ik dagelijks met tekenprogramma's, vandaar mijn keuze om de figuurtjes Frokkie en Lola op de computer uit te werken. Voor een completer geheel, tekende ik er ook een meisje bij. Ik ben uitgegaan van dezelfde basis, met een paar aanpassingen, zoals het haar en de vrolijke sproetjes. Zodoende zijn Frokkie & Lola op 9 januari 2003 geboren.

 

 
 
Uitwerking van de lay-out

Qua kleurgebruik wilde ik het iets anders aanpakken dan de standaard primaire kleuren. De herkenbare kleuren van de tekeningen van Frokkie & Lola zijn gifgroen, magenta, oranje en cyaan. Door mijn grafische achtergrond let ik automatisch erg op lay-out en typografie. Zodra ik iets nieuws gemaakt heb, kijk ik hoe kinderen uit mijn omgeving daar op reageren. Hierbij heb ik gemerkt dat de tekeningen rustig moeten blijven maar dat er wel details in moeten zitten.
Inmiddels heb ik sinds een jaar ook een site over het tweetal: www.frokkieenlola.nl. Hier staat al veel materiaal op zoals; kleurplaten, spelletjes, dagritmekaartjes en bureaublad afbeeldingen. Elke week zorg ik ervoor dat er een nieuwe kleurplaat op de site staat.
 
 


Inspiratie

Mijn inspiratie haal ik uit de dagelijkse dingen die ik zelf meemaak. Kinderen van vrienden of kinderen in de buurt kunnen daar natuurlijk ook een handje bij helpen. Verhalen van moeders en kinderen brengen me op ideeën voor kleurplaten en boekjes. Sommige bezoekers van mijn site mailen ook verzoekjes of ideeën.

Thema op kleuterscholen

Door de eenvoud en het kleurgebruik in de tekeningen zijn Frokkie en Lola kennelijk heel herkenbare figuurtjes, die peuters en kleuters erg aanspreken. Inmiddels is er al veel materiaal beschikbaar en een aantal kleuterscholen, in Nederland en België, zullen volgend schooljaar Frokkie & Lola als thema in de klas gaan gebruiken. Momenteel ben ik nog druk bezig met het verder uitbreiden van dit materiaal zoals de dagritmekaarten.
Peuterspeelzalen die al kennis hebben gemaakt met Frokkie en Lola, maken veel gebruik van de kleurplaten. Wanneer de kinderen vervolgens naar een kleuterschool gaan, waar het tweetal als klassenthema wordt gebruikt, is dat natuurlijk erg leuk en herkenbaar voor ze.

Boekjes

Mijn volgende doel is het uitbrengen van een aantal boekjes over Frokkie & Lola. Hiervoor heb ik nog geen uitgever gevonden, maar gezien de positieve en enthousiaste reacties, verwacht ik dat ik daarin wel zal slagen.
Nieuwsgierig geworden? Klik dan gauw op het onderstaande banner of kijk op www.frokkieenlola.nl !


Karin Luttenberg

 
 Kleurplaten

Maak een dagritmeschema!


 

 

 
 
   
 
HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog Forum

 

   
© 2007 Peuter Place - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright