HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog Forum
 

 

De weerbaarheid van jonge kinderen

 

Kinderen vinden het fijn om de baas over hun eigen lijf te zijn. Kinderen de baas laten zijn over hun eigen lijf, begint bij het leren benoemen van de geslachtsdelen, als onderdeel van de seksuele opvoeding. Want pas als je weet hoe je je plasser noemt, kun je er de baas over zijn. Seksuele opvoeding draagt bij aan een positief lichaamsbeeld van jonge kinderen en versterkt hun weerbaarheid.

 

Ouders, verzorgers en beroepskrachten vinden seksuele ontwikkeling en opvoeding soms ingewikkeld. Wat is normaal en wat niet? Hoe doe je dat, ‘seksueel opvoeden’? Bij een seksuele opvoeding hoort onder meer het duidelijk benoemen van de geslachtsdelen, net zoals oren, neus en kin een eenduidige benaming hebben.

In de praktijk draaien veel opvoeders zich in allerlei bochten om geslachtsdelen niet of met een andere benaming te benoemen (pielemans, slurfje, voorbillen). Ook bij het consultatiebureau staat het onderwerp seksuele ontwikkeling van het jonge kind niet op de agenda. Als volwassenen deze en andere onderwerpen al uit de weg gaan, hoe kan een kind hier dan over praten?

 

De boeken van Melanie Meijer en Iva Bicanic, In je blootje, Dat is fijn en Nee zeggen mag kunnen bijdragen aan een gezonde seksuele opvoeding van onze kinderen.

Grensoverschrijdende situaties zijn niet goed voor kinderen en zouden niet mogen gebeuren. Toch komt het voor, soms ogenschijnlijk onschuldige situaties zoals de buurjongen die vraagt je broek te laten zakken. Maar wat moet je als jong kind weten om daarop te kunnen reageren? Het begint met het benoemen van de geslachtsdelen en te leren dat andere mensen daar niet zomaar aan mogen komen (In je blootje).

Vervolgens moet je als kind kunnen differentiëren tussen leuke en niet-leuke situaties (Dat is fijn). Als kinderen zich de baas voelen over hun lijf, kunnen ze ‘nee’ zeggen als ze iets niet willen (Nee zeggen mag).

 

Zie het overzicht van diverse boeken en prentenboeken met als thema seksuele opvoeding/voorlichting.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright