HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog Forum
 

 

 

Hoogbegaafdheid: Twee maal speciaal

Ontwikkelingsstoornissen bij kinderen

 

Is hoogbegaafdheid een stoornis?

Een hoogbegaafde heeft geen ziekte of handicap die deelname aan bepaalde activiteiten bemoeilijkt of onmogelijk maakt. Integendeel. Een hoogbegaafde beschikt over kwaliteiten die hem in staat stellen bepaalde activiteiten beter of sneller uit te voeren. Hoogbegaafdheid is met andere woorden een talent.

Waarom wordt er dan zoveel onderzoek naar hoogbegaafdheid gedaan en wat gebeurt er met een talent wanneer men het niet ontwikkelt?

In het beste geval gaat het onopgemerkt voorbij. Waarschijnlijk heeft iedereen wel bepaalde talenten die niet zijn ontwikkeld. Een mens moet nu eenmaal keuzes maken en krijgt daarnaast beperkingen opgelegd. Een aantal hoogbegaafde kinderen zal zich dan ook op een normale manier ontwikkelen tot een evenwichtige volwassene die in niets verschilt van de 'doorsnee' mens.

Het talent van de hoogbegaafde bevindt zich echter in zijn hoofd, in zijn denken. Of we nu willen of niet, denken doen we de hele dag. Als je omgeving je min of meer verplicht om voortdurend op halve kracht te denken, kan dat wel eens een probleem worden. Het gevaar bestaat dat hoogbegaafde kinderen al snel verkeerde etiketten opgeplakt krijgen. Lees meer over verkeerde etikettering.

 

"Twee maal speciaal"

Hoogbegaafdheid is dus geen 'probleem' maar dat kan het wel worden. Bij het stellen van diagnoses is voorzichtigheid geboden. Stoornissen zoals ADHD, autisme, PDD-NOS, en NLD kunnen worden verward met hoogbegaafdheid omdat bepaalde kenmerken soms overeenkomen.
 
Het kan echter voorkomen dat iemand hoogbegaafd en autistisch is of bijvoorbeeld dyslectisch. Dit fenomeen heet ‘tweemaal speciaal'. Het vervelende hierbij is dat een hoogbegaafd kind zijn stoornis kan maskeren, en omgekeerd wordt bij een kind met een ontwikkelingsstoornis misschien niet vastgesteld dat het ook hoogbegaafd is. Je krijgt schijnbaar te maken met een normaal kind, zonder problemen, dat zich eventueel soms wat anders gedraagt, maar niet noodzakelijk opvallend anders. De problemen manifesteren zich misschien minder duidelijk, maar zijn er evengoed. Lees meer op hoogbegaafdvlaanderen.be.

 

Lees het ervaringsverhaal van Gabrielle van der Hel, moeder van drie hoogbegaafde kinderen.

 

Bron: Hoogbegaafd Vlaanderen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


 

 

 

 

 

© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright