HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten WinkelW'tjes

 


Prentenboeken voor peuters en kleuters

Thema Pasen, voorjaar of lente

 

   

 

 

PASEN

Anna en de paashaas
Goed gedaan, Kippiekip!
Het geheim van de paashaas
Het paaskuiken
Pasen stickerboek
Piep het is Pasen
Waar is de kleine paashaas?
Waar zijn de paaseieren?
Haas Huppel
Hazelje Een heel jaar lang!
Rik en de paashaas - zoekboek

DVD
Hop

 

 

VOORJAAR/LENTE

Het ei
Het ei - Dick Bruna
Het vreemde ei
Dikkie Donderkopje wordt groot
Lekker lente: doe- en kijkboek
Dottie's kuikens
De koe die een ei legde
Kuikentje Kip
Kuikentje piep!
Lentekriebels
Leve de Lente

Hopeloos verliefd
Rupsje Nooitgenoeg (met clipje)
Wendy's Wens
Meh - Verhaal en Liedjes
Vreemde Vogels   
   

 

 

Een prins voor Perlefien

 

Rik en de paashaas - Zoekboek

Het is bijna Pasen! Rik maakt een paasmandje in de klas en schildert eitjes in mooie kleuren.

En dan... komt de paashaas! Hij stopt alle paaseitjes in zijn manden verstopt ze in de tuin van Rik. En als Rik ze allemaal heeft gevonden, is er een groot paasfeest!

Ook Sam de poes is van de partij. Maar zoals steeds heeft hij zich goed verstopt.Heb je Sam gevonden? Help Rik dan zoeken naar de verstopte paaseitjes, de gele bloemen in de tuin of de kuikentjes in het kippenhok.

Bouw samen met Rik je eigen paastafereel!
Achterin het boek zitten twee bouwplaten met uitdrukbare figuren.Met een beetje lijm en wat vouwwerk zit alles zo in elkaar. Het resultaat is een leuk paastafereel met alles erop en eraan :paaseitjes, een mandje, de paashaas en nog veel meer!

Vanaf drie jaar.

Liesbet Slegers
Uitgeverij Clavis
ISBN 9789002250705, prijs € 10,95.
Direct bestellen bij Bol.com of Bruna

 

   
   

 

 

 

Piep, het is Pasen! (vanaf 3 jaar)

Met Pasen vieren we feest. We vieren dat Jezus leeft. Met Pasen wordt het ook lente, buiten is dat heel goed te zien! Kijk naar de bomen, de bloemen. Ook de dieren zitten niet stil. Op school maken kinderen paaswerkjes. Ze beschilderen eieren en tekenen de paashaas. Wie is dat eigenlijk, waar woont hij en wat doet hij als het bijna Pasen is?

Een prima paasverhaal voor peuters vanaf drie jaar. Alle aspecten rondom Pasen en de lente worden kort en eenvoudig uitgelegd. Uiteraard komt de paashaas uitgebreider aan bod! Zoals we gewend zijn bij Liesbet Slegers een boek met vrolijke kleurrijke prenten met hier en daar een grappig detail waar de kleintjes je op zullen wijzen. Bijvoorbeeld het meisje met paashaaspantoffels of een vogeltje dat zit te slapen tegen een boom. Een heel gezellig en kleurrijk voorleesverhaal.

Piep, het is Pasen! - Liesbet Slegers
Uitgeverij Clavis.
ISBN 9044802828, prijs: € 12,95.
Direct bestellen bij bol.com

 

Terug naar boven

   
   

 

 

 

Goed gedaan, Kippiekip! (vanaf 2 jaar)

Op een mooie lentedag vraagt Haas aan Kippiekip of ze een ei wil leggen. Maar Kippiekip zegt dat ze nog te klein is. Daarom vragen ze het ene dier na het andere om een ei. Helaas! Het schaap geeft wol, de koe geeft melk… en de wolf? Wie had gedacht dat uitgerekend hij de oplossing geeft! Maar waar heeft Haas het ei nou voor nodig?

Vrolijke aquareltekeningen in warme kleuren brengen je helemaal in de lentesfeer. Het karaktertje Kippiekip, met haar bolle buik, brede gele snavel en grote rode kam zal menig kinderhartje veroveren. Grappige details zoals bijvoorbeeld de grote wortelschoenen van Haas.

Het verhaal is eenvoudig en de opmaak van het boek nodigt de kinderen uit om mee te doen. Steeds wanneer Haas en Kippiekip een ander dier gaan vragen om een ei - “Ik vraag het wel aan het grote…” – wordt de bladzijde omgekeerd en het dier wordt zichtbaar: “Paard!
Elk dier legt kort uit waarom het op de boerderij is. Daarnaast leren kinderen wat de dieren voor geluid maken. Het paard hinnikt, het varken knort, de koe loeit en ga zo maar door.

Een boek dat de kinderen steeds opnieuw zullen willen ‘lezen’. Sta versteld hoe snel de kleintjes hebben opgepikt welk dier op de volgende bladzijde aan de beurt komt. Een aanrader voor het thema Pasen: een pluim voor Kippiekip!

Thema’s: Pasen, volwassen worden.

Goed gedaan, Kippiekip – Sarah Emmanuelle Burg
Uitgeverij De Vier Windstreken
ISBN 9055794562, prijs € 12,95
Direct bestellen bij bol.com

 

Terug naar boven

   
   

 

Een prins voor Perlefien

 

Kuikentje piep!


Een stevig pop-up-boek met sterke kleuren en een helder verhaaltje over een eigenwijs kuikentje. Speciaal voor de kleintjes, om keer op keer samen van te genieten!

Grappig prentenboekje met fraaie pop-ups.

Voor peuters vanaf 2 jaar.

Ed Vere
Gottmer Uitgevers Groep
ISBN 9789025745035, prijs € 8,95.
Direct bestellen bij Bol.com

   
   

 

 

 

Het paaskuiken (vanaf ca. 4 jaar)

Er zijn maar weinig mensen die weten waarom Pasen soms in maart en soms in april valt. Hennetje Hilde wil daar achter komen. Ze is namelijk de trotse moeder van een heel mooi ei. Maar haar kuikentje is niet van plan om naar buiten te komen. Het wil precies op paaszondag uit het ei kruipen. Hilde vraagt eerst alle dieren op de boerderij om raad, maar niemand weet het. Simon, de wijze steenuil weet het wel! Na het lange wachten op de eerste lentedag, de eerstvolgende volle maan en daarna de eerste zondag, kruipt het eigenwijze vastberaden kuikentje uiteindelijk uit zijn ei! De kinderen van de boerderij roepen ‘wat toevallig’! Hilde en haar kuiken kijken elkaar aan en moeten lachen.
En dat is nog niet alles: in elke tekening zit een haas verstopt. Soms kun je hem makkelijk vinden, soms moet je echt heel goed zoeken. Wie kan alle hazen vinden?

Een leuk én leerzaam prentenboek met illustraties in warme natuurkleuren. Geschikt voor de wat gevorderde kleuter. Het verhaal vertelt wanneer het ieder jaar Pasen wordt (en verduidelijkt daarmee de relatie tussen de lente en het paasfeest). Wanneer het kuiken op ludieke wijze, met een rietje door de schaal van het ei, de maan in de gaten houdt, worden terloops de maanstanden geïllustreerd. Het kuikentje noemt ook de dagen van de week, die voorafgaan aan (goede) vrijdag, zaterdag en paaszondag. Naast haasjes zitten in de prenten, en in de tekst, ook wat suggesties naar het bijbelse verhaal verstopt. (goede vrijdag).

Het paaskuiken – G. Elschner en A. Junge
Uitgeverij De Vier Windstreken.
ISBN 9055799254, prijs: € 12,75.
Direct bestellen bij bol.com

 

Terug naar boven

   
   

 

 

 

Waar zijn de paaseieren?

De paashaas kan dit jaar de eieren niet verstoppen omdat een gevaarlijke beer hem zoekt. Tenminste, dat denken het eekhoorntje en de specht. Door dit grote misverstand verstoppen zij dit jaar de paaseieren. Maar ze hebben de eieren een beetje té goed verstopt! Gelukkig kan de paashaas met behulp van zijn vriendjes de paaseieren nog net op tijd een nieuw plekje geven.

Aantrekkelijke illustraties die zacht aandoen en sfeervol van kleur zijn, vaak paginagroot. Bijzonder detail is de groene fluweelachtige rand van de cover. Het wat langere voorleesverhaal over de paashaas, maakt het boek wat geschikter voor kleuters. (ca. vier jaar), Maar door zijn aaibare kaft en grote illustraties is het, met enige improvisatie tijdens het voorlezen, ook voor de peuters een aantrekkelijk boek.

Thema’s: Pasen, helpen.

Waar zijn de paaseieren – C. Kadmon en U. Weigelt
Uitgeverij De Vier Windstreken
ISBN 9055794864, prijs: € 12,95
Direct bestellen bij bol.com

 

Terug naar boven

   
     

 

VOORJAAR

   
   

 

 

 

Het ei (vanaf 4 jaar)

Op een dag legt mamma eend een ei. Eendje heeft nog nooit een ei gezien. Zou er echt een babyeendje in zitten, zoals pappa zegt? En is hij zelf ook uit een ei gekomen, zoals opa beweert? Wanneer neef Eend het ei ziet vraagt hij Eendje ‘wat is dat”? Als Eendje hem uitlegt dat er een eendje in zit, gelooft deze hem niet. De hele komt op bezoek. Ze kijken vol spanning naar het ei en kwaken opgewonden. Maar er gebeurt niets! Tot eendje zachtjes tegen het ei kwaakt…

Een hartverwarmend verhaal van Martin Waddell, winnaar van de Christian Andersen prijs en schrijver van de Kleine Beer serie. Met prachtige prenten in zachte tinten van Jill Barton, bekend van de prentenboeken over eendje Kiki.
Aandoenlijk en herkenbaar zijn de vragen die Eendje zich gaat stellen bij het ei. Hoewel hij het nog niet helemaal begrijpt, legt hij neef Eend uit wat een ei is. Opa heeft het immers gezegd, en opa heeft altijd gelijk! Even zo herkenbaar is uiteraard de spanning, het bezoek en de blijdschap van de familie bij de komst van een baby.

Thema’s: lente/voorjaar, familie, geboorte broertje of zusje.

Het ei – Martin Waddell en Jill Barton
Uitgeverij Lemniscaat.
ISBN 905637740X, prijs € 12,95.

 

Terug naar boven

 

   
   

 

Het ei - Dick Bruna

Het ei

Een grappig verhaaltje in rijm over het uitkomen van een ei. De kip, de kip, de haan, de poes zeggen allemaal "dat is van mij". De hond lacht erom. Dan breekt het ei en er komt een eendje uit. Het eendje heeft honger en de dieren gaan samen op zoek naar eten, terwijl de hond op het eendje past.

Het ei - Dick Bruna
Uitgeverij Mercis Publishing
ISBN10 9073991811, Prijs: € 5,95.
Direct bestellen bij Bol.com

 

Terug naar boven


   
   

 

Lekker lente

Lekker Lente: een vrolijk kijk- en doeboek

Merk je dat het 's morgens vroeger licht is en 's avonds later donker? Heb je in de tuin al groene blaadjes aan de bomen ontdekt? Zie je lammetjes in de wei huppelen? Dan is de lente begonnen!

In het voorjaar worden veel jonge dieren geboren. Buiten bloeien allerlei bloemen, zoals krokussen, hyacinten en tulpen. De vogels zijn druk in de weer met hun nest. En we vieren Pasen, een echt lentefeest.

In dit boek staan allerlei weetjes, knutsel-ideeën en lekkere recepten voor de lente en het paasfeest. Maar ga ook vooral naar buiten, want in de natuur is nu van alles ter zien en te beleven!

Lekker Lente - Vivian den Hollander
Van Holkema & Warendorf
ISBN10 9026997817, Prijs: € 9,95.
Direct bestellen bij Bol.com (inkijk-exemplaar!)

 

 

Terug naar boven

   
   

 

 

 

Dottie’s kuikens (vanaf 2 jaar)

Het is vroeg in de morgen. Etenstijd! Zou de boer al voer hebben gestrooid? Dottie de kip gaat heel even kijken… Maar als ze terugkomt, zijn haar zes kuikens verdwenen. Dottie gaat op zoek. Ze vindt haar kuikens terug – op één na. Waar kan hij toch gebleven zijn?

Een vervolg op ‘Dottie’s eieren’. Eenvoudige rustige prenten in vrolijke lentetinten. Een boek dat zich uitstekend leent voor het thema lente. Dottie gaat zoeken en komt langs de boerderijdieren, die ook allemaal ‘jonkies’ hebben. Onderweg vindt de bezorgde moeder haar nieuwsgierige kuikentjes, die ze waarschuwt voor allerlei gevaren, bijvoorbeeld bij klimmen, in het water springen en oversteken. Voor de allerkleinsten is het leuk om mee te zoeken naar de kuikentjes. Met de wat oudere peuters is het ook leuk om Dottie te helpen bij het tellen van haar kuikens.

Thema: lente (voorjaar), boerderij, jonge dieren.

Dottie’s kuikens – Julie Sykes & Jane Chapman
Uitgeverij Lemniscaat
ISBN 9056373978, prijs: € 12,95.
Direct bestellen bij Bol.com

 

Terug naar boven

 

   
   

 

 

 

Hopeloos verliefd

Prins Valentijn heeft genoeg van het alleen-zijn. Hij hangt een vlag aan de toren waarop staat: 'Gezocht: een vrouw om van te houden.'
Meteen melden zich vier schoonheden, want Valentijn is een heel knappe prins. Hij heeft maar één gebrek: hij ziet niet al te best.
En zijn bril draagt hij niet graag. Dat geeft problemen bij het zoeken naar de juiste vrouw...

Een humoristisch verhaal dat lekker voorleest dankzij de de ritmisch rijmende zinnen. De wollige prenten in warme tinten zijn een lust voor het oog! Pracht illustratrice Annette Swoboda onderstreept de sfeer en zet het verhaal kracht bij met de heerlijk koddige karaktertjes en grappige details.

Voor kinderen vanaf ca. vier jaar.

A. Glitz & A. Swoboda
Uitgeverij Lemniscaat
ISBN 9789056373412, prijs € 12,95.
Direct bestellen bij Bol.com

 

   
   

 

 

 

Leve de lente

Eerste deel in een nieuwe serie. Een aanstekelijk lenteboek over twee ondernemende kleuters.

Ontdek samen met Roos en Mika wat er in de lente allemaal te zien is. De twee vinden narcissen in de tuin, gaan zonder jas naar buiten en bakken taartjes in de zandbak. Ook gaan ze op bezoek bij de lammetjes van opa Rob. Een feest van herkenning voor jonge kinderen!

Bij elk hoofdstuk hoort een liedje en een leuk knutselwerkje met een duidelijke omschrijving. Maak een vrolijke narcis, vlecht een mandje, beschilder eieren en maak een eierdopje. Het laatste hoofdstuk gaat over Koninginnedag, ook weer met leuke knutseltip!

Met dit boek kom je helemaal in de voorjaarstemming! Leuk voor thuis óf in de klas.

Kyle Mewburn & Freya Blackwood
Uitgeverij Ploegsma
ISBN 9789021665498, prijs € 9,95.
Direct bestellen bij Bol.com

 

   
   

 

 

 

Lentekriebels (vanaf 2 jaar)

In de lente kun je spelen met de lammetjes, de biggetjes en de eenden. Na het spelen gaan Veertje en Tommie in bad. Zo, die zijn weer lekker schoon!

Thema: lente (voorjaar).

Lentekriebels – Jung Hee Spetter
Uitgeverij Lemniscaat
ISBN 9056371649, prijs: € 8,95.
Direct bestellen bij Bol.com

 

Terug naar boven

 

 

 

   
© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright