HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog
 

 

Regen en buiten spelen

 

Hans van Maanen is als wetenschapsjournalist altijd bezig om onzin, halve waarheden en goed bedoelde adviezen aan de kaak te stellen. Op het gebied van kinderen en gezondheid doen veel bakerpraatjes de ronde.

Hans van Maanen: "Een kind hoeft niet warmer aangekleed te worden dan het zelf prettig vindt. Het is een ouderwets idee dat kleine kinderen dik moeten worden ingepakt. Verkoudheid komt door een virus. En niet door plotselinge afkoeling. Mijn eigen kinderen mogen gewoon zonder jas naar buiten als ze dat willen. Andere ouders zijn daar soms wel eens verbaasd over want er zijn erg veel misverstanden over kouvatten. Het is ook weer niet zo dat een kind door dun gekleed te gaan gehard wordt. Je wordt er niet 'juist groot en sterk van' en het geeft ook geen speciale weerstand, maar als een kind het lekker vindt is er geen enkel probleem om bijvoorbeeld zonder jas in de regen te spelen."

 

Handen wassen

"Het verkoudheidsvirus gaat niet van de één op de ander over door 'aanhoesten', dat is ook zo'n vergissing. 'Hand voor je mond als je hoest', dat voorkomt wel het verspreiden van ziektes die vroeger voorkwamen, zoals tbc. Maar om tegen te gaan dat mensen in je omgeving verkouden worden, werkt het niet. Ik leer mijn eigen kinderen overigens wel hun hand voor hun mond te doen, maar dat is puur voor de beleefdheid. Het verkoudheidsvirus verspreidt zich vooral via de handen, en niet door de lucht. Van de hand gaat het naar de neus van het volgende slachtoffer. Het virus houdt het op deurknoppen of speelgoed uren vol. Dus het is wel van belang dat iemand die verkouden is vaak zijn handen wast. Een griepje of een verkoudheid hebben, is trouwens niet erg. Je hoeft een kind dat hoest of niest niet thuis te houden. Andere kinderen moeten ook verkouden kunnen worden. Daarmee bouwen ze weerstand op."

 

Dik ingepakt
"Je hoort ook vaak dat kinderen niet binnen al met een jas aan moeten lopen. Dan zouden ze er buiten 'minder aan hebben'. Onzin. Dan zit de warme lucht lekker al in die jas als ze naar buiten gaan. Wel een gevaarlijk idee is dat een kind met koorts dik ingepakt in een warme kamer moet liggen. Dan kan het z'n warmte niet kwijt. Een ziek kind mag best naar buiten. Misschien is druk buiten spelen weer wat veel van het goede, maar in bed blijven is echt niet nodig. Je moet alleen waken voor vochtverlies. Geef lekker een ijslolly! Het is van ouders nooit onwil. Al deze dingen zijn geboren uit voorzichtigheid. Zo deed men het vroeger en zo blijft men het doen. Artsen zijn soms net zo behoudend als ouders. En consultatiebureaus laten het vaak maar zo, want het kost vaak te veel tijd om uit te leggen hoe het eigenlijk zit. En zo blijven de mythes in stand".

© 2005 Met toestemming van redactie Pipo en Hans van Maanen.

Kijk ook eens op de site van Hans van Maanen!

 

Echt Niet!

Waarom je best zonder jas naar buiten mag en je spinazie niet op hoeft te eten!"Van onrijpe appels krijg je buikpijn; hard snuiten is slecht; lezen in het donker bederft je ogen", etc. Voor opvoeders een prettig hulpmiddel om je iets minder druk te maken over zaken die besmet zijn met vooral een heleboel bakerpraatjes.

Hans van Maanen, Lucifer/Prometheus, ISBN 9789064940132, € 11,20.
Direct bestellen via Bol.comToepasselijke (prenten)boeken
De Boom in! - bouw je eigen boomhut
Het boek Ga buiten spelen!
Kind aan huis: speelplekken binnen en buiten
Het speurtochtenboek
Dansen, springen buigen
Ik fiets

FILMPJES

Binnen spelen (Flip de Beer)
Gymen
Gebroeders Ko: wij gaan buiten spelen
Zwemmen met Flip de Beer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright