HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog
 De VoorleesExpress

 

De VoorleesExpress is een landelijk project dat is opgezet in 2006 in Utrecht. Ze hebben in de jaren daarna niet stilgezeten; de VoorleesExpress is uitgebreid naar onder andere Amsterdam, Breda en ook Den Haag is van de partij.

 

De VoorleesExpress zet vrijwilligers in om voor te lezen bij kinderen met een taalachterstand. Een vaste vrijwilliger gaat een periode van 20 weken langs bij het gezin thuis om voor te lezen aan het kind. Het doel van hun project is het bevorderen van de taalvaardigheid van de kinderen maar ook het stimuleren van het leesplezier. Het plezier in lezen is namelijk onmisbaar voor ons project.

 

De gezinnen
De gezinnen die meedoen zijn heel divers. Vrijwilligers lezen voor aan Poolse, Marokkaanse, Chinese, Turkse, Surinaamse en nog een heleboel andere gezinnen. De kinderen zijn tussen de 2 en 8 jaar oud. Meestal is er een kind per gezin maar het komt ook vaak genoeg voor dat er in een gezin wordt voorgelezen aan twee of zelfs wel drie kinderen. Er is altijd een vader of moeder aanwezig. Het is de bedoeling dat de ouders ook worden gemotiveerd om het voorleesritueel over te nemen. Gezinnen kunnen zichzelf aanmelden maar kunnen ook aangemeld worden, bijvoorbeeld door scholen en maatschappelijk werk.

 

De voorlezers
Ook de voorlezers zijn heel verschillend. Het zijn voornamelijk vrouwen tussen de 18 en de 88 jaar. Zij hebben vaak ervaring met het voorlezen van kinderen, hetzij voor hun werk of gewoon voor hun eigen kinderen. Er wordt voornamelijk met vrouwen gewerkt omdat gezinnen hier vaak de voorkeur voor geven. Dit betekent echter niet dat wij geen mannen nodig hebben. Er zijn gezinnen die geen voorkeur hebben en daar plaatsen wij maar wat graag een mannelijke voorlezer.

Een voorlezer gaat een keer per week op bezoek bij het gezin. Zo’n bezoekje duurt een uur. In dit uur leest men samen een boek maar men kan ook een spelletje doen. Een heel uur achter elkaar lezen is namelijk vrij lang. Memory bijvoorbeeld is een prima spel waarmee je aan de taalvaardigheid werkt.

Als voorlezer sta je er nooit alleen voor. Je wordt te allen tijde ondersteund door een coördinator, waar je terecht kan met al je vragen en ervaringen. Coördinatoren zijn ook vrijwilligers die op hun beurt weer worden begeleid voor de projectleider.

 

Interesse?
Wil je een kind opgeven of sta je te trappelen om voor te lezen? Ga dan naar onze site www.voorleesexpress.nl en zoek naar een VoorleesExpress in jouw buurt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright