HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog Forum

 
Peutermassage
 
 

Door Miluska de Ruiter

Miluska is moeder van Noah (bijna 4 jaar) en Tara (2 jaar), ontwikkelingspsychologe, docente Shantala Babymassage & Peutermassage en cursusleidster Samen Bevallen (i.o.). Ze is aangesloten bij de Vakgroep Shantalamassage Docenten (VSD) en lid van de Vereniging Samen Bevallen (VSB) Sinds de geboorte van haar kinderen is haar interesse in het aanraken steeds groter geworden. Door de positieve ervaring met baby- en peutermassage, wil ze haar kennis en ervaring overbrengen op de jonge ouder(s). Daarnaast is Miluska de ontwerpster van het Mama's Buik doe-het-zelfpakket (waarmee je o.a. de Mama's Buik gipsafdruk kunt maken) en verkoopt ze leuke zwangerschaps- en babygeschenken. Zie hiervoor de banner onderaan de pagina.
 
 


Waarom Peutermassage?

Je kind ontvangt een belangrijke boodschap wanneer je hem liefdevol masseert en spelletjes met hem doet: dat je in hem geïnteresseerd bent en wilt weten hoe hij of zij zich voelt. Als je hem of haar op deze manier geruststelt, kan hij zich veilig aan je hechten, wat de ontwikkeling van zijn of haar zelfvertrouwen stimuleert.

Peutermassage kan baat hebben bij drukke, onrustige peuters, peuters met slaapproblemen, peuters die angstig zijn of moeilijk contact kunnen maken.

Peuterspeeltijd

Peuters hebben veel energie, zijn geboeid door het leven en vastbesloten om hun eigen wil te doen. Dus tegen de tijd dat je kind deze leeftijd bereikt, is het soms moeilijk om een volledige massage te geven. De massage voor peuters is dan ook een massage die samengaat met leuke bewegingspelletjes, liedjes en grappige geluiden om zijn aandacht zo lang mogelijk vast te houden. Voor ieder lichaamsdeel is er een spel, zodat geleidelijk het gehele lichaam gemasseerd kan worden.

Doel van peutermassage

Het versterken van de band tussen ouder en kind zodanig dat de ontwikkeling van de peuter daardoor bevorderd wordt. Een cursus peutermassage draagt hieraan bij door het realiseren van de volgende doelen.

 
 
Doelen van de ouders

Vaardigheid in Shantala massage technieken gericht op peuters.
Kennis van meer/nieuwe beweging- en spelideeën ten behoeve van peuters.

Inzicht in hoe het geleerde thuis toe te passen, zodat de ouders en kinderen
ook na de cursus er nog de vruchten van plukken.
Het beter leren herkennen van de lichaamstaal.


Doelen voor de kinderen  
Bewustwording (en waardering) van effect van aanraken bij henzelf en door henzelf.
Vergroten gevoel van veiligheid en van het zelfvertrouwen.

Een beter lichaamsbesef.
 
 
 

 

Effecten op relationeel gebied

Het is door het realiseren van de bovengenoemde doelen dat de band tussen peuter-ouder verstevigd en verbeterd wordt. Bovendien wordt een aantal voor een goede motorische, zintuiglijke, emotionele, sociaal en intellectuele ontwikkeling noodzakelijke condities (geborgenheid, zelfvertrouwen) beter ingevuld.

Neveneffecten  

De ontwikkeling van de tastzin van het kind.
Een betere ontspanning van, en beter slapen door, de peuter.
Verlichting van spijsverteringsproblemen van de peuter.
Verbetering van het concentratievermogen.  

de interactieve spelvormen ondersteunen de verbale ontwikkeling van het kind en de ontwikkeling van de sociale vaardigheden.Meer informatie over cursussen Shantala Baby & Peutermassage en Samen Bevallen op Miluska's website,
of neem een kijkje in haar webwinkel en klik op de onderstaande banner. 
 

 

 
 

 

 
 
HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog Forum

 

   
© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright