Snoepen en trakteren
Snoepen mag, maar liever niet de hele dag door omdat het gebit
dan snel aangetast kan raken en de kans op dik worden groter wordt.
Als regel hanteert het Voedingscentrum: maximaal vier keer per dag
iets tussen de maaltijden door eten en/of drinken.
'Hartig snoep'
Omdat zoet snoep het gebit aantast, wordt wel gezegd dat hartige
hapjes beter zijn. Dat is niet het geval. Blokjes kaas, stukjes
worst en chips zijn vet en zout, geef ze liever niet te vaak. Bovendien
bederven sommige hartige hapjes vrij vlug. Bij heel jonge kinderen
kunnen noten of pindas vrij makkelijk - letterlijk - in het
verkeerde keelgat schieten. Betere alternatieven zijn een (volkoren)biscuitje,
kinderkoekjes, lange vingers, soepstengels, rijstwafels, popcorn,
stukjes komkommer of wortel, kerstomaatjes of een doosje rozijntjes.
Pas op met suikervrij snoep
Suikervrij snoep is gezoet met zoetstoffen. Meestal zijn dit 'polyolen',
waaronder sorbitol. Polyolen zijn niet schadelijk voor het gebit,
maar leveren wel ongeveer net zoveel calorieën als suiker.
En de hoeveelheid polyolen die een kind per dag zonder problemen
kan verdragen, heeft hij zo binnen. Krijgt hij te veel, dan kan
dat leiden to diarree. Geef het kind daarom weinig producten die
gezoet zijn met deze zoetstoffen, zoals suikervrije drop en kauwgum.
Zorg er ook voor dat hij dit niet zelf kan pakken.
Trakteren: vlak voor of na de pauze
Trakteren op school kan het best vlak voor of na de pauze worden
gedaan, als de kinderen toch al iets eten of drinken. Op die manier
valt een traktatie samen met een eetmoment en vormt de traktatie
geen extra aanslag op de tanden. Denk voor een traktatie ook eens
aan iets anders dan snoep.
Suggesties
voor traktaties bij jonge kinderen: |
|
|
puntzakje van mooi papier
met lint, gevuld met popcorn |
|
|
minikrentenbolletjes
met een vlaggetje |
|
|
doosje rozijntjes verpakt
met lint en ballon |
|
|
soepstengel met daaraan
een ballon |
|
|
grabbelton van een versierde
doos met daarin houtwol en kleine verpakte speeltjes |
|
|
rups van een lange strook crêpepapier, met in ieder
segment een zakje popcorn |
|
|
een ketting van een
mooi lint met zouten krakelingen |
|
|
een trosje pitloze druiven |
|
ZIE OOK:
Slechte eters
Gezond broodbeleg
Gezond eten
Tjiezi kaas snacks
Zelfgemaakte traktaties
recepten ingezonden door ouders
|