HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog Forum

 

Door Conny Bais

Spelenderwijs

 
 


"Het grootste geschenk dat we kinderen kunnen geven is een sterk gevoel van eigenwaarde", aldus Ellen-Noor Langeslag.

Volwassenen zijn zich vaak niet bewust van de invloed die zij uitoefenen op een kind door positieve of negatieve affirmatie*. Met haar boek 'Spelenderwijs' hoopt Ellen-Noor Langeslag leerkrachten, ouders en ieder ander die met kinderen in aanraking komt, hiervan bewust te maken. Ze reikt een aantal speelse innoverende tools aan, waarmee kinderen én volwassenen zichzelf kunnen (her)ontdekken en leren omgaan met hun emoties.

 

 
 


Rond het 3e levensjaar krijgt een kind besef van de normen en gedragspatronen in zijn directe omgeving. Uit reacties van volwassenen op zijn gedrag en emoties maakt hij op wat de positieve én negatieve verwachtingen zijn die men van hem heeft. Het kind kan gaan denken dat liefde niet onvoorwaardelijk is: je moet het verdienen. Door zijn gedrag of reactie aan te passen en tegemoet te komen aan alle verwachtingen, ook negatieve, hoopt het kind op liefde en acceptatie. Langzaam verliest het kind een stukje identiteit door bepaalde emoties en verlangens te blokkeren.

 

 
 

Volgens Ellen-Noor is Spelenderwijs geschikt als preventief (school)programma ten behoeve van de sociaal-emotionele ontwikkeling. "Als we vrij zijn van belemmerende overtuigingen, goed kunnen omgaan met onze emoties en een goed zelfbeeld hebben, zullen we vitaler, gezonder en gelukkiger leven. Jong geleerd is oud gedaan!"

Ellen-Noor is leerkracht basisonderwijs en volgde een aantal opleidingen waaronder Mind Body Coaching. Hierdoor werd ze bekend met IRT (loslaten van emoties/gevoelens) en andere technieken die ze vertaalde naar een geschikte werkwijze met kinderen. Onder andere in groep 1 en 2 van het basis- en speciaal onderwijs paste Ellen-Noor deze technieken met succes toe op haar kleuters. Na deze positieve bevindingen besloot ze een methode te schrijven voor leerkrachten, ouders en anderszins betrokkenen, waarmee kinderen al in een vroeg stadium beter leren omgaan met emoties. Dit resulteerde in het boek en de CD "Spelenderwijs".

 


 
 

Spelenderwijs is helder en prettig om te lezen met eenvoudig toepasbare praktijkvoorbeelden. Het biedt ouders en leerkrachten een aantal technieken en inzichten waarmee ze direct aan de slag kunnen. Met de kinderen én met zichzelf. Door handvatten zoals IRT, Qi Gong, aanraken (knuffelen, massage), meditatie en dans kunnen kinderen zichzelf zijn en worden blokkades snel opgeheven. De technieken verhogen de energie en het concentratievermogen en zijn bovendien heel plezierig om te doen. De CD die ook zonder boek te gebruiken is bevat liedjes, energie-oefeningen en meditaties voor kinderen. Eén van de ‘technieken die aan orde komt is aanraken (knuffelen/masseren):

 

 
 

“Aanraken… we kunnen niet zonder. Lichamelijke aanraking zijn we in onze cultuur niet gewend. Het aanraken neemt steeds meer af, naarmate de kinderen ouder worden. Volwassenen raken elkaar nog maar zelden aan. Aanraken is een eerste levensbehoefte. Zonder aanraken sterven baby’s, ook al wordt er aan andere basisbehoeftes wel voldaan. Liefkozend huidcontact en een geruststellende stem zijn essentieel voor baby’s. Voor een kind moet liefde tastbaar zijn en dat begint al direct bij de geboorte.
Liefdevol aanraken heeft een positief effect op de groei, de gezondheid, het welbevinden, het leervermogen, het vermogen tot sociaal gedrag, het lichaamsbesef en het communicatievermogen."

 
 

 

Bestelinformatie

Spelenderwijs
Ellen-Noor Langeslag
Uitgeverij Ankh-Hermes
ISBN 90 202 6059 6, prijs € 14,50
Direct bestellen bij Bol.com of bij Bruna

Voor meer informatie over boek, CD of workshops kan men terecht op de internetsite Spelenderwijs.


* bevestiging

Zie ook:

Yoga voor peuters en kleuters.

Tenzin's Hert - Muziek CD.

 

 

 

 
 
   
 
 
   
 
 
   
 
 
   
 
HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog Forum

 

   
© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright