HOME Voorlezen Zelf Interactief Voorlezen Gouden Voorleestips De Bibliotheek Nina Nee Spraakontwikkeling

 

 

Het belang van voorlezen aan baby, dreumes of peuter


 
 

Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel, vergroot de woordenschat en draagt bij aan hun interactieve vaardigheden. Maar het belangrijkste: ze beleven er veel plezier aan! Zo worden kleintjes grote lezers.

Waarom voorlezen?
Van alle dingen die je met je kindje doet, is voorlezen iets waarvan hij het meeste leert. Juist omdat hij dat zo leuk vindt. Want bij kinderen, hoe jong dan ook, geldt dat ze open staan voor nieuwe ervaringen als ze iets leuk vinden. En van die nieuwe ervaringen leren ze.

 
 


Dit leert jouw baby of peuter van het voorlezen:

Taalontwikkeling. Jonge baby’s leren nieuwe woorden van simpele plaatjesboeken. Doordat ze zien hoe iets er uitziet als je het benoemt, leggen ze het verband tussen het ‘ding’ en het woord dat daarbij hoort. Dit simpele aanwijsspelletje is ook heel leuk voor baby’s die nog niet kunnen praten. Want baby’s herkennen woorden al maanden voordat ze die zelf kunnen uitspreken. Als je baby iets ouder is, kun je beginnen om een boekje met korte teksten voor te lezen. Zo leert je baby hoe een goede zin is opgebouwd. Als je kindje weer iets ouder is, kun je met hem praten over een boekje. Hij leert dan op een leuke manier actief met taal om te gaan.

Concentratie. Kinderen willen de hele wereld ontdekken. Daardoor zijn ze vaak tegelijkertijd met allerlei dingen bezig. Boekjes lezen is één van de dingen die echt concentratie vereist. Als je baby iets ouder is en korte verhaaltjes leuk begint te vinden, kun je de baby op een speelse manier ‘trainen’ in het concentreren. Je zult merken dat dit vanzelf gaat. Als je baby het boekje leuk vindt, zal hij er helemaal in opgaan. De plaatjes samen met de tekst zullen hem meenemen in het verhaal.

Rust te krijgen. Juist omdat een baby of peuter zich vanzelf concentreert op een boekje, heeft hij even geen oog voor andere dingen om zich heen. Hij heeft tijd om even lekker bij te komen. Daarom is voorlezen ook een van de ouderwetse trucs om kinderen op bed te leggen!

Stimuleert de fantasie. Peuters zijn heel erg bezig met het ontwikkelen van hun fantasie. Soms lijkt het wel alsof ze in een fantasiewereld wonen! Die ontwikkeling is erg belangrijk. Boekjes zijn de ideale plaats waar alles kan gebeuren. De held uit het verhaal kan alles waar je kindje alleen maar van kan dromen. De wereld in een boekje is precies zoals jouw kindje de wereld graag zou zien. Vol met kleur, gekke dingen en altijd met een goed einde. Kies daarom ook boekjes voor je peuter die passen in zijn belevingswereld.

Wereldkennis. Met wereldkennis wordt niet de encyclopedie over onze aarde bedoeld, maar de gewone dingen om ons heen. Dingen die we allemaal meemaken of doen, maar die voor je kindje spannend zijn. Denk aan boodschappen doen, slapen gaan, logeren, seizoenen, de speeltuin, de dierentuin etc.

Zie ook

Taalontwikkeling en Spraakontwikkeling bij peuters en kleuters
(Over articulatie, mondgewoonten, achterstand, stotteren, het belang van luisteren en meer..)

Zelf Interactief Voorlezen

10 Gouden Voorleestips

Gratis naar de Bieb

 

 
 
AANRADERS  

Kijk op Liedjes en Lees Lol. (verhaaltjes, versjes en filmpjes)  

Kindje Op Schoot: digitale prentenboeken om samen met je kindje naar te kijken en te luisteren (filmpjes).  

Prentenboeken voorlezen: tips en recensies
 

Uitgebreide verhalensite: Wereld Volksverhalen Almanak.
 

Prentenboekje van het jaar 2006: Dat ben jij, Kiki.
 

Boekje: Vertellend voorlezen aan (dove) kinderen.

 
De Voorleesgids, gratis boekje met voorlees- en boekentips, verkrijgbaar bij bibliotheken en de boekhandel.
 
 
 

 

© februari 2005

 

 

 
 
   
 
HOME Opvoeding Gezond&Wel Muziek Voorlezen TIPS! Kindje op Schoot Columns Dagje Uit Recepten KidsBlog Forum

 

   
© 2004 - 2020 PeuterPlace.nl - Alle rechten voorbehouden - Over Peuter Place - Copyright